Kullanıcılarını izliyor

Güncelleme Tarihi:

Kullanıcılarını izliyor
Oluşturulma Tarihi: Eylül 27, 2012 09:40

ABD'de bilgisayar kiralama hizmeti veren bazı şirketlerin müşterilerinin her hareketini izledikleri ortaya çıktı.

Haberin Devamı

Federal Ticaret Komisyonu tarafından geçtiğimiz gün cezalandırılan yedi bilgisayar kiralama şirketi bilgisayarlara casusluk seviyesinde izleme imkanı veren yazılım yüklemekle suçlanıyordu. Komisyon'un raporunda bahsi geçen DesignerWare adlı program, kiralama şirketlerine bilgisayarlarının geri dönmemesi durumunda yatdımcı olmak üzere tasarlanmış. Ancak müşterilerinin konumunu, kişisel bilgilerini, şifrelerini ve sanal hesaplarını izleyebilmesi, ekran görüntüsü alabilmesi ve benzeri pek çok spyware özellikleri uygulayabilmesi Federal Ticaret Komisyonu tarafından aşırı olarak değerlendirildi.

Öte yandan Komisyon tarafından tespit edilen bir diğer çarpıcı nokta ise casus yazılımın dünyada 400 binden fazla bilgisayara yüklenmiş olması. Federal Ticaret Komisyonu, bu şirketlerin elinde sadece şifre ve kullanıcı adlarının toplanmadığı, müşterilerin kişisel mahrem fotoğrafları, çocuklarının ve ailesinin görselleri, doktorlarıyla kişisel diyalogları ve hastane kayıtları gibi pek çok alanda bilgilerin de toplandığını ortaya çıkardı.

Yapılan bu tespitlere rağmen Komisyon'un söz konusu şirketler üzerinde bir yaptırımda bulunmaya yetkisi yok. Sadece böyle bir tespitte bulunduğu şirketleri 20 ıl boyunca izleyebilyor, inclemeye alabiliyor ve 16 bin dolarlık gelecekteki hatalarına karşı ceza kesebiliyor,

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!