İstanbul Kart Hes Kodu Tanımlama Nasıl Yapılır? İstanbul Kart Hes Kodu Değiştirme, Eşleştirme Ve Yükleme

Güncelleme Tarihi:

İstanbul Kart Hes Kodu Tanımlama Nasıl Yapılır İstanbul Kart Hes Kodu Değiştirme, Eşleştirme Ve Yükleme
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 30, 2022 19:55

Koronivirüs tedbirleri kapsamında toplu ulaşımda HES kodu kontrolü yapılması günümüzde zorunlu bir hale geldi. Şehir içi ulaşımda kullanılan İstanbul kart ile HES kodu eşleştirmenin nasıl yapılacağı ise pek çok insan tarafından merak ediliyor. İstanbul kart hes kodu tanımlama nasıl yapılır sizler için derledik.

Haberin Devamı

Toplu taşıma kullanacak olan herkesin İstanbul kart HES kodu eşleştirme yapması gerekir. HES kodu ile İstanbul kart eşleştirmesi için formda bulunan gerekli bilgileri doldurup SMS ya da Hayat Eve Sığa uygulaması üzerinden HES kodu ilegirişi yapmak gerekiyor.

İstanbul Kart Hes Kodu Tanımlama Nasıl Yapılır?

HES (Hayat Eve Sığar) Kodu, Kontrollü Sosyal Hayat kapsamında, ziyaret ya da ulaşım gibi işlemlerinizde kişilerle ve kurumlarla, Covid-19 hastalığı bakımından herhangi bir risk taşıyıp taşımadığınızı güvenli bir şekilde paylaşmanıza yarayan önemli bir koddur. "Hayat Eve Sığar" uygulaması, App Store ve Play Store üzerinden cep telefonlarına ücretsiz indiriliyor. Vatandaşlar, Hayat Eve Sığar uygulaması üzerinden istediği kadar sayıda kod üretebiliyor. Hangi kodun hangi kurumla paylaşıldığı ile ilgili liste de görüntülenebiliyor.

Sağlık Bakanlığı’nın gündeme getirdiği Covid-19 önlemleri kapsamında aldığı karar sonucunda toplu ulaşımda HES kodu kontrolü yapılması zorunlu bir hale getirildi. Halk sağlığını güvence altına alan bu karar ile birlikte, özellikle de pandemi döneminde, şehir içi ulaşımının daha sağlıklı ve güvenli hale getirilmesi hedefleniyor.

İstanbul kartınıza HES kodu eklemek için öncelikle de "https://kisisellestirme.istanbulkart.istanbul/" adresine de girmeniz gerekiyor. Daha sonra da İstanbul kartınızla HES kodunuzu eşleştirmek için gereken tüm bilgileri doldurarak eşleştirme işlemi tamamlamanız gerekir. Yükleme ve eşleme işlemli internet üzerinden yapılabildiği gibi İstanbul Kart Dolum Merkezleri’nde de kolaylıkla yapılabiliyor. Hes Kodu'nu almak için Sağlık Bakanlığı’nın "https://hayatevesigar.saglik.gov.tr/hes.html" adresini ziyaret etmeniz gerekir.

İstanbul Kart Hes Kodu Değiştirme, Eşleştirme ve Yükleme

Hayat Eve Sığar uygulaması ya da SMS aracılığı ile aldığınız HES Kodunu, telefon numaranı ve kişisel bilgilerini "https://kisisellestirme.istanbulkart.istanbul" sitesinde yer gerekli alanlara doldurarak ya da İstanbul kart Mobil'deki "Ayarlar" sekmesinde bulunan HES Kodu işlemlerini de seçerek eşleştirme işlemini kolaylıkla gerçekleştirebilirsiniz.

Sağlık Bakanlığı’nın aldığı bazı tedbirler kapsamında İçişleri Bakanlığı’nın yayınladığı genelgeye göre, temaslı ya da tanılı olup evde karantinada olması gerekirken şehir içi toplu ulaşım araçlarını kullandığı tespit edilen kişilerin bilgilerini ilgili makamlarla paylaşılır. Covid-19 tanılı taşıyıcıların, hastaların ya da bu kişilerle temasta olan kişilerin toplu ulaşım kullanımı geçici bir şekilde engellenir.

İstanbul’da şehir içi toplu taşıma için kullanılan İstanbul kartlara Koronavirüs tedbirleri kapsamında 15 Ocak 2021 tarihi ile HES kodu zorunluluğu getirildi. Bu tarihten itibaren kodunu kartına tanımlatmamış olan kişiler toplu taşıma kullanamadı. Eşleme işlemi ise, internet üzerinden yapılabildiği gibi İstanbul Kart Dolum Merkezleri’nde de kolaylıkla yapılabiliyor.

HES Kodu Eşleştirme İşlemi

Sağlık Bakanlığı’nın aldığı Covid-19 tedbirleri kapsamında İçişleri Bakanlığı’nın yayınladığı genelgeye göre, temaslı ya da tanılı olup da karantinada olması gerekirken şehir içi toplu ulaşım araçlarını kullandığı tespit edilen kişilerin tüm bilgileri ilgili makamlarla ivedilikle paylaşılır. Covid-19 tanılı taşıyıcıların, hastaların ya da bu kişilerle temasta olan kişilerin toplu ulaşım kullanımı geçici bir şekilde engellenir.

HES Kodu eşleştirme konusunda alınan yeni kuralla birlikte bir defa daha gündeme geldi. Koronavirüse karşı getirilen önemli kurallara göre HES kodu bilgisi olamayan kişilerin İstanbul kartları da geçersiz olur. HES kodu eşleştirmesini gerçekleştiren kişiler, metro, otobüs, metrobüsleri kullanabilecek. Kartlarının iptal edilmesini istemeyen kişiler ise, HES Kodu eşleştirmelerinin detaylarını sıkça araştırıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!