Hala kapış kapış satıyor

Güncelleme Tarihi:

Hala kapış kapış satıyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 10, 2012 15:25

Gün geçtikçe kızışan akıllı telefon pazarında tutunmaya çalışan RIM'in Afrika kıtasındaki satışları şu an için yüzünü güldürüyor; ancak yakın gelecekte Afrika pazarına girecek diğer rakip üreticiler, RIM'i Afrika'nın da kurtaramayacağını gösteriyor.

Haberin Devamı

Afrika'da ve özellikle Nijerya'da adeta kapış kapış satan BlackBerry'ler ülkede oldukça popüler ve satılan her 4 telefondan 2'si RIM'e ait. Yani dünya genelinin aksine Nijerya'da BlackBerry'lere yoğun ilgi var. Afrika'yı kendisi için kurtarıcı olarak gören RIM, Nijerya'ya ayrı bir önem veriyor. Nijerya'da 2011'in sonunda 4 milyon olan akıllı telefon sayısının 2016'da 25 milyonu geçeceği tahmin edilirken, RIM de pazardaki potansiyeli değerlendirmek istiyor.


BlackBerry'ler özellikle evine bilgisayar alamayan kullanıcılar için önemli bir seçenek oluÅŸturuyor. Zira ülke genelinde yapılan internet aramalarının yüzde 67'si akıllı telefonlarla saÄŸlanıyor.Â


RIM'in mesajlaşma servisi BBM de (BlackBerry Messenger) söz konusu ülkeye hitap eden bir uygulama. Kullanıcılar bu sayede ücret ödemeden birbirleriyle görüşme şansına sahip.

Haberin Devamı


Ancak tüm bu olumlu tabloya karşın RIM için yolunda gitmeyen şeyler de var. Öncelikle olası düşük fiyatlı bir iPhone'un Afrika pazarına girme ihtimali RIM'i kaygılandırmaya yetiyor. Apple dışında çift SIM kart desteği de sunan Huawei ve ZTE gibi Çin merkezli telefon üreticileri de Afrika'da satışlarını artırmaya başladı.


Sonuç olarak Afrika'daki telefon pazarı ilerleyen yıllarda daha da hareketlenecek ve RIM farklı pazarlara yeni stratejilerle girmek durumunda kalacak.


GLOBALDE TELEFON VE TABLET SATIÅžLARINDA SON DURUM


Gartner'ın geçen ay açıkladığı rapora göre Samsung 2012'nin üçüncü çeyreğinde yaklaşık 98 milyon mobil cihaz sattı. Bu rakam Nokia'da 82 milyon, Apple'da 23 milyon, ZTE'de 16 milyon, LG'de 13 milyon, Huawei'de 11 milyon, RIM'de 9 milyon, Motorola ve HTC'de ise 8 milyon oldu.


Rapora göre RIM'in satışları bu yılın üçüncü çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre 12 milyon 700 binden 8 milyon 900 bine geriledi.


GLOBALEDE MOBÄ°L Ä°ÅžLETÄ°M SÄ°STEMÄ° PAZARI


Android pazarın yüzde 72'sini elinde bulundururken, iOS'ta bu oran yüzde 14 seviyelerinde. RIM'in işletim sistemi yüzde 5.3'lerde kalırken, Windows Phone 8'in de telefon pazarına girmesiyle genel tablonun ne şekilde değişeceğini zaman gösterecek.


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!