En ufak hareketi bile anlayan yazılım

Güncelleme Tarihi:

En ufak hareketi bile anlayan yazılım
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 23, 2010 16:01

TÜBİTAK'ın geçen yıl düzenlediği 17. Ulusal Bilim Olimpiyatı Marmara Bölgesi birincisi olan Bilecik Refik Arslan Fen Lisesi 11. sınıf öğrencisi Aray Arslan, “Sanal Hareket Algılayıcı” adlı çalışmasıyla da, bu yıl 19. MEF Ulusal ve Uluslararası Araştırma Projeleri Yarışması'nda Türkiye ikincisi oldu.

Eray Arslan, 7. sınıfa gittiği sırada bilgisayarda virüse karşı program yazma konusunda kendisini geliştirdiğini belirterek, fen lisesinde 1. sınıfa başladığında okuldan mezun olmak için mutlaka bir yazılım projesi yapması gerektiğini öğrendiğini kaydetti.

Yazılım yapmayı fen lisesine başladığında bildiğini, ilk projesini 10. sınıftayken yazdığını anlatan Arslan, şöyle konuştu: “Bu projemle TÜBİTAK 2009 Orta öğretim Öğrencileri Araştırma Projesi Yarışması olan TÜBİTAK 17. Ulusal Bilim Olimpiyatı'na katıldım ve burada Marmara Bölgesi birincisi oldum. İnternet üzerinden online oynanan oyunları engellemek amacıyla yaptığım bu yazılımla bölgeyi temsilen Ankara'daki Türkiye finallerine katıldım. Burada yaptığım yazılımın hem iyi amaçla hem de kötü amaçla kullanılabilineceği belirtildi ve dereceye giremedim. Moralim bozulmuştu ama bu yıl yeniden bir proje yaptım. 3 aylık bir düşüncemin sonucu Sanal Hareket Algılayıcı yazılımını yaptım. Bu yazılımla, 19. MEF Araştırma Projeleri Yarışması'na katıldım ve burada fizik dalında Türkiye ikincisi oldum. Yarışma sürecinde askeri görevliler 2 kez gelerek yazılımımı kodlarıyla birlikte istediler ama ben vermedim. Çünkü bu yazılımın patentini daha almadım. Patent almak için müracaat edeceğim.”

“PROJEM DİJİTAL BİR HAREKET ALGILAYICI”

Arslan, “Sanal Hareket Algılayıcı” projesinin dijital bir hareket algılayıcı olduğunu ifade ederek, “Hiçbir aparat gerekmeksizin görüntüyü yazılıma veriyor. Bu görüntülerdeki en ufak hareketleri algılayabiliyor. Örneğin küçük bir webcama bağlanabiliyor ve en ufak bir hareket olduğunda hemen bunu algılayabiliyor” dedi.
İnternette veya bir MOBESE kamerasına bağlanarak herhangi bir yerdeki hareketlerin bu sistem sayesinden incelenebildiğini anlatan Arslan, şöyle devam etti:
“Görüntülerde sizin fark edemeyeceğiniz birçok küçük hareketler olabiliyor. Güvenlik kameraları incelenirken güvenlikçiler aynı anda bütün kameralara bakamazlar. Küçük hareketleri gözden kaçırabilirler. Bu yazılım görüntüdeki en ufak hareketleri belirterek, izleyen kişinin daha rahat algılamasını sağlıyor. Bir hareketin yanında başka birçok hareketlilik varsa onları da algılayabiliyor. 1,3 megapiksel çözünürlükteki bir webcam ile 200 metre uzaklıktaki en ufak hareket algılanabiliniyor. Bunu sınır güvenliğinde kullanabilirsiniz. Askeri mekanizmalarda hatta füze sisteminde bile kullanabilirsiniz.”

Okul Müdürü Yunus Karaağaç da, Eray Arslan'ın bu başarısının ilk olmadığını belirterek, öğrencilerinin girdiği yarışmadan Türkiye ikincisi olmasının hem kendilerine hem de okula mutluluk getirdiğini sözlerine ekledi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!