Elektromanyetik dalgalara kumaş ve boya kalkanı

Güncelleme Tarihi:

Elektromanyetik dalgalara kumaş ve boya kalkanı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 19, 2009 13:01

İzmirli ikisi inşaat mühendisi biri mimar üç arkadaş, cep telefonu, bilgisayar, baz istasyonu ve enerji nakil hatlarından yayılan zararlı elektromanyetik dalgalara karşı kumaş ve boya ile korunma teknolojisini Türkiye'ye getirdi.

Üç girişimci, ithal ettikleri ürünlerin elektromanyetik kirliliğe karşı korucuyu özelliklere sahip olduğunu iddia etti.

İzmir'de düzenlenen Yapı 2009 Fuarı'nda sergilenen, elektromanyetik dalgaların zararlı etkilerine karşı Alman ve İsviçre teknolojisiyle üretilen ve inşaat mühendisleri Hakan Orhunbilge, Tunç Samra ile mimar Tufan Altun tarafından ithal edilen ‘radyasyon kalkanları’ dikkat çekti. Ürünlerin satışını gerçekleştirdikleri Ortus Yapı şirketini 1.5 yıl önce kurduklarını belirten Hakan Orhunbilge, elektromanyetik dalgaların sağlık üzerine etkileri konusunda önemli tartışmalar olduğunu belirterek şöyle dedi: “Biz İsviçre ve Almanya'dan ithal ettiğimiz ürünlerle Türkiye'de bu ürünlerin satışını ilk kez gerçekleştiren firma olduk. Şu anda pazarda tekiz. Elektromanyetik kalkanlama ürünlerimizin yaklaşık yüzde 70'i internet üzerinden satılıyor. İleride Türkiye'nin diğer illerine de şubeler açmayı düşünüyoruz.”

HAMİLELERİN TERCİHİ
İsviçreli Swiss Sheld firmasından ithal ettikleri ‘kalkan kumaşların’  içinde bulunan gümüş lifler sayesinde elektromanyetik dalgaları geri yansıttığını kaydeden Orhunbilge, kumaşların Avrupa ülkeleri ve ABD'de hamile elbisesinden bebek kıyafetlerine, cibinlikten günlük giysilere kadar birçok alanda uzun süredir kullanıldığına dikkat çekti. Kumaşların yıkanabildiğini de belirten Orhunbilge, kumaşların metrekare fiyatının 25 euro olduğunu söyledi.

ETKİSİ ZAMANLA GEÇMİYOR
Koruyucu boyaları ise Alman Y-Shield firmasından ithal ettiklerini kaydeden Hakan Orhunbilge şu bilgileri verdi: “Teknolojiden vazgeçmeden, teknolojinin zararlarından korunmak için alınan bu önlem ile, örneğin bebek odalarında, yatak odalarında rengi siyah olan ve astar görevi gören boya uygulandığında elektromanyetik dalgaların azaltıldığını, yine ithal ettiğimiz elektromanyetik alan ölçüm cihazları ile kanıtladık. Hem boyalar, hem kumaşlar etkisini zamanla kaybetmiyor, uzun süre yararlanılabiliyor.”

‘GİZLİ DİNLEMELERİ DE ENGELLİYOR’
Orhunbilge, ürünlerinin ev, hastane, okul gibi yaşam alanlarının yanı sıra, sanayide bilgi hırsızlığını önlemede, potansiyel gizli dinleme cihazlı konferans odalarına erişimi engellemede de kullanılabileceğini söyledi. Hakan Orhunbilge, “Ürünlerimiz aynı zamanda tıp ve bilim alanlarında da kullanılabilir. Tomografi, MR cihazları gibi hassas teknik ekipmanların ve personelin korunmasında, önemli tıbbi verilerin doğru alındığını ve elektromanyetik karışma nedeniyle değişmediğini garantilemek için, rahatlıkla uygulanabilir” dedi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: HER TELDEN 127 DUVAR KAĞIDI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!