EkÅŸi Sözlük kapatılıyor mu

Güncelleme Tarihi:

Ekşi Sözlük kapatılıyor mu
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 04, 2011 09:52

BTK'nın 22 Ağustos'ta devreye sokacağı 4 farklı internet filtresinin şoku atlatılmadan bu kez de Ekşi Sözlük'ün kapatılabileceği ortaya çıktı. Konuyla ilgili TİB'den gelen açıklamada ise Ekşi Sözlük için herhangi bir engellemenin söz konusu olmadığı belirtildi. Ekşi Sözlük'ün kurucusu Sedat Kapanoğlu, TİB'in açıklamasının ardından "Ekşi Sözlük'ün kapatılma kararının geri alınması hiçbir şeyi değiştirmez" açıklamasında bulundu.

Haberin Devamı

Popüler sözlük sitesi Ekşi Sözlük'ün kurucusu olan ve sitede SSG ismiyle bilinen Sedat Kapanoğlu, Ekşi Sözlük'te açtığı "TİB'in ekşi sözlük'ü kapatma emri" başlığında Ekşi Sözlük'ün kapatılabileceğini iddia etti.

Ekşi Sözlük'e hosting(sunucu) hizmeti veren "sadecehosting" isimli hosting firmasına TİB tarafından 21 Nisan'da gönderilen e-posta'dan bahseden Kapanoğlu, "sonlandırılacak hosting'ler" listesine "sourtimes.org"un da girdiğine dikkat çekti. Ekşi Sözlük'ün tüm arka planını oluşturan "sourtimes.org"un sonlandırılmasıyla birlikte Ekşi Sözlük'ün de kapanacağını belirten Kapanoğlu, yazısının devamında yasaklamaya karşı çıkarak BTK ve TİB'in kontrolden çıktığını öne sürdü.

KAPATILAN 60 BÄ°N SÄ°TE, YASAKLI KELÄ°MELER VE 22 AÄžUSTOS DEPREMÄ°

Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'nın "3,5 yılda 60 bine yakın internet sitesini zararlı içerik barındırdığı gerekçesiyle kapattık" açıklamasının ardından BTK'nın hosting (sunucu) firmalarına yüzden fazla kelimeyi (sarışın, gizli, haydar vb.) yasaklaması için uyarıda bulunduğu ortaya çıkmıştı. Daha sonra BTK'dan yapılan açıklamada ise herhangi bir yaptırımın söz konusu olmadığı, sadece kuruma gelen kullanıcı şikayetlerinden yola çıkarak sunucu firmaları bilgilendirme amaçlı hareket edildiği belirtildi.

Haberin Devamı

Daha yasaklı kelimelerin şoku atlatılmadan bu kez de BTK'nın sessiz sedasız 22 Ağustos'ta internete 4 ana başlıkta filtre getireceği ortaya çıktı. Standart, Aile Profili, Yurtiçi Profil ve Çocuk Profili olmak üzere 4 farklı yapıdan oluşacak filtrelerle BTK'nın onay vermediği hiçbir siteye erişim mümkün olmayacak. YouTube yasağında olduğu gibi DNS ayarlarıyla oynayarak yasaklı sitelere girmeyi planlayan kullanıcılar da artık yasağı delemeyecek.

TİB: "HERHANGİ BİR ENGELLEME SÖZ KONUSU DEĞİL"

Kapanoğlu'nun yazısının ardından TİB tarafından yapılan ve sözkonusu mektubun varlığının yalanlanmadığı ek açıklamaysa şöyle:

"Sayın Yetkili;
sourtimes.org ve eksisozluk.com internet siteleri ile ilgili herhangi bir engelleme kararı bulunmamaktadır. Bunun için, herhangi bir adli işleme başvurmanıza da gerek yoktur.
Bilgilerinizi rica ederim.
Hukuk Daire Başkanlığı
T.Ä°.B.

Haberin Devamı

 KAPANOĞLU: KAPATILMA KARARININ GERİ ALINMASI HİÇBİR ŞEYİ DEĞİŞTİRMEZ

Sansür bizim ekşi sözlük olarak uzun zamandır tepkili olduğumuz konulardan biri. Hatta bu sebeple Ekşi sözlük'ün logosunda uzun zamandır siyah bant bulunuyor.

Kimileri Ekşi sözlük'ün çıkışı için siyasi manevradır, reklam amaçlıdır şeklinde söylemlerde bulunuyor. Benim tepkim Ekşi Sözlük'ün kapatılması değil; avukatlarım var ve yasal olarak mücadele edebilecek güçteyim.

Bu kadar temel hak ihlali yapılırken, seyirci kalmak bana dokunuyor. Ekşi sözlük gibi bir siteyi nasıl yanlışlıkla kapatabilirsiniz? BTK Başkanı sabah avukatımı aradı ve BTK'da çalışan ekip arkadaşlarının Google'da "porno" şeklinde arama yaptığı ve bu başlıktaki siteleri kapattığını söyledi.

Haberin Devamı

Ekşi Sözlük kararı geri alındı diye bir şey yok; sonuçta bu karar çıktı mı, çıktı...

İTÜ SÖZLÜK: EKŞİ SÖZLÜK'E ÖZEL BİR MUAMELE YOK

Ä°TÃœ Sözlük'ün kurucusu ÇaÄŸatay Gültürk, EkÅŸi Sözlük olayıyla ilgili yaptığı açıklamada ÅŸu sözleri kaydetti:Â

"Ekşi Sözlük'ün yasaklanmasıyla ilgili bir kasıt olduğunu düşünmüyorum. Sitelere erişim mahkemeye kararıyla engellenebilir. Yani diğer şekilde yasadışı bir iş yapılmış olur. TİB'in belirlediği kelimeler oluşturulup alan adları engellenmeye çalışılıyor; Ekşi Sözlük'te buna takılmıştır sadece."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!