Belgrad Ormani kadar karbon emisyonu azaltacak

Güncelleme Tarihi:

Belgrad Ormani kadar karbon emisyonu azaltacak
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 27, 2011 09:33

Türk Telekom, tüm dünyadaki halka açık şirketlerin sera gazı salınım miktarlarını kurumsal yatırımcıların bilgisine sunan CDP (Carbon Disclosure Project/Karbon Saydamlık Projesi)’ye karbon salınımını raporlayan Türkiye’den ilk telekomünikasyon şirketi oldu.

Haberin Devamı

Gelecek nesillere yaşanabilir bir çevre bırakma hedefiyle sürdürülebilirlik çalışmalarını yürüten Türk Telekom, Türkiye’de karbon salınımını ölçerek CDP’ye raporlayan ilk telekomünikasyon şirketi oldu. Güneş ve rüzgar gibi alternatif enerji kullanımından, görüntülü görüşme teknolojisi telepresence’a, çevreci yazı karakteri Ecofont kullanımından e-eğitime, filo optimizasyon çalışmalarından enerji tasarruflu ürün ve hizmetlere kadar pek çok sürdürülebilirlik projesi gerçekleştiren Türk Telekom, başlattığı enerji dönüşümü programı sayesinde her yıl 5.400 hektarlık bir ormanın azaltacağı kadar karbon emisyonunu engelleyecek.

Türk Telekom Adalar’da düzenlediği karbon-nötr basın toplantısı ile sürdürülebilirlik çalışmaları için yeni bir dönem başlattığını duyurdu. Türk Telekom’un Adalar ilçesinde görev yapan çalışanlarının kullanımı için filoya eklediği ve kullanımı sırasında karbon salınımı sıfır olan akülü araçların da tanıtıldığı toplantıya Türk Telekom CEO’su K. Gökhan Bozkurt’un yanı sıra, Sabancı Üniversitesi koordinatörlüğünde yürütülen CDP Türkiye operasyonunu temsilen Sabancı Üniversitesi Yönetim Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nakiye Avdan Boyacıgiller de katıldı.

Toplantıda yaptığı konuşmada “Kendimiz, ailelerimiz, şirketimiz ve üzerinde yaşadığımız gezegenin geleceği için ‘Doğayla dost iletişim’ sloganıyla yeni bir dönemi başlatıyoruz. İyi bir kurumsal vatandaş kimliği ile ekonomik, sosyal ve çevresel sorumlulukla hareket ederek, tüm sosyal paydaşlarımıza değer yaratmayı hedefliyoruz” diyen Türk Telekom CEO’su K. Gökhan Bozkurt sözlerini şöyle sürdürdü: “Tüm çalışanlarımızın katılımı ile ofislerdeki uygulamalarımızı sürdürülebilirlik ilkelerine uygun hale getirmek üzere adımlar atıyoruz. Müşterilerimizin enerji kaynaklarını daha etkin kullanmalarına yardımcı olmak için çevreci ürün ve hizmet seçenekleri sunuyoruz. Sürdürülebilirlik konusunu tırnak içinde söylüyorum “yapmak zorunda” olduğumuz bir iş kalemi olarak görmüyoruz. Tam aksine, 25 bin kişilik Türk Telekom ailesinin her bireyi, bu konuda aynı sorumluluğu ve heyecanı paylaşıyor. Keza, sürdürülebilirlik konusunu şirket politikamızın taşıyıcı ayaklarından birisi olarak değerlendiriyoruz.”

Toplantıda bir konuşma yapan Prof. Dr. Nakiye Avdan Boyacıgiller ise: “İklim değişikliği riskleri tüm sektörleri doğrudan ya da dolaylı olarak etkilemekte. İklim değişikliği risklerinin farkında olmak, ölçmek ve yönetmek iyi yönetimin bir göstergesi. İMKB’de halka açık telekomünikasyon şirketleri arasında karbon ayakizini açıklayan ilk şirket olduğu için Türk Telekom’u bu öncü davranışından dolayı kutlarım. Türk Telekom’un raporunun uluslararası kurumsal yatırımcıların dikkatinden kaçmayacağından eminim” dedi.

Türk Telekom’un İstanbul Adalar’da karbon ayak izi ölçümü raporunu duyurmak üzere düzenlediği toplantı, içeriğine uygun olarak karbon-nötr olarak gerçekleştirildi.

Toplantıya katılan basın mensupları, toplantının düzenlendiği Büyükada’da Türk Telekom Adalar ilçesi çalışanlarının kullanımı için alınan ve kullanımı sırasında karbon salınımı sıfır olan akülü araçları deneme fırsatı buldu.

Karbon nötr nedir?

Bir kişinin veya kurumun gerçekleştirdiği herhangi bir aktivitenin sonucunda atmosfere salınan sera gazlarını dengelemek (offsetting) ve net olarak “0” emisyona sahip olmak için, aynı kişi veya kurum tarafından kendi saldığı miktara eşit oranda sera gazının salımının engellenmesi/azaltılması veya buna denk gelen miktarda karbon kredisi satın alınarak başka bir proje vasıtasıyla azaltılmasına yardım edilmesidir.
 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!