Attrib Komutu nedir? Attrib komutu (Dosyaları gizleme virusü) hakkında bilgi

Güncelleme Tarihi:

Attrib Komutu nedir Attrib komutu (Dosyaları gizleme virusü) hakkında bilgi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 20, 2021 04:15

Attrib komutu, Windows işletim sistemi olan bütün bilgisayarlarda yerleşik olarak bulunan bir düzenleme komutu olarak işlev görür. Klasör özellikleriyle ilgili olan bu komut pek çok kullanıcı için merak konusu olmaktadır. Sizler için bu yazımızda Attrib komutu nedir ve Attrib komutu hakkındaki özellikler nelerdir konularını detaylı bir şekilde derledik.

Haberin Devamı

Windows işletim sistemli bilgisayarlarda bulunan Attrib komutu, bilgisayardaki dosyaların ve alt klasörlerin ayalarını değiştirme imkanı tanıyan bir düzenleme komutudur.

 Attrib Komutu Nedir ve Ne İşe Yarar?

 Klasik bilgisayar kullanıcıları genellikle bilgisayarlarındaki barındırdıkları dosyaların bütün özelliklerini detaylı bir şekilde bilmezler. Attrib komutu, her dosyanın ve alt dosyanın kendi içinde barındırdığı en derin bilgilere ulaşmak ve gerekirse bu bilgileri değiştirmek için kullanılan bir komuttur.

 Komut istemi sayfasından ulaşılan Attrib komutu, bilgisayarınızda bulunan her türlü dosya ve klasörün öznitelik ayalarını görüntülemenizi ve değiştirmenizi sağlayan bir komuttur. Attrib komutu ile klasörlere birçok farklı işlem uygulanabilmektedir. Klasör ve dosyalara uygulanan bu işlemler ise klasör ve dosyaların özelliklerine göre değişkenlik göstermektedir.

Haberin Devamı

 Attrib Komutu Nasıl Kullanılır?

 Bilgisayarlarda Attrib komutunu kullanmak için komut istemi sayfasından bu komuta gidilmesi gerekmektedir. Attrib komutu sonuna gelen bir takım harflere birlikte çalışan bir komuttur. Komuta eklenen a,h,i,r,s,v,x gibi farklı harfler klasörlerin farklı özelliklerini değiştirmeye yarar. Bütün harfler de + ve - sembolleriyle kullanılır. + ayarlama anlamına gelirken - silme anlamına gelir.

 Attrib komutunu kullanmak için komut istemi sayfasına Attrib yazılır. Dosyada uygulanacka işleme uygun komut anahtarı yani harf ve +,- sembollerinden biri girilerek özelliği değiştirmek istenilen dosya adresi yazılır. Son olarak klavyeden Enter tuşlanarak işlem tamamlanır.

 Attrib Komutu (Dosyaları Gizleme Virusü) Hakkında Bilgi

 Attrib komutunda dahil olan harflerin farklı anlamları vardır. Bu harfler dosyalarda farklı özellikleri ayarlamayı ve değiştirmeyi sağlarlar. Örneğin +a sembolü dosyaların arşiv özniteliğini ayarlarken +s sembolü sistem özniteliklerini temizler. +h sembolü ise dosyaların gizlilik özniteliğini ayarlamaya yarar. Bu sembol dosyaları gizleme virüsü sebebiyle oluşan sorunları da çözmek için kullanılabilir.

Haberin Devamı

 Windows işletim sistemli bilgisayarlara nüfuz eden virüs yazılımları dosyaların gizlenmesine sebep olabilirler. Bu da bilgisayar kullanıcılarının istedikleri dosyalara erişmesini engelleyen bir sorundur. Böyle bir sorunla karşılaşıldığında Attrib komutları kullanılarak gizliliği kapatılmış dosyaların görünür olmaları sağlanabilir.

 Denetim masasının dosya gezgini bölümünden ulaşılan "dosya, klasör ve sürücüleri göster" seçeneğini aktif hale getirmek gizli dosyaları görüntülemeyi sağlayacaktır. Attrib komutlarından g simgesi yardımıyla gizli dosya ve klasörlerin görünümünü açma işlemi tamamlanabilir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!