André-Jacques Garnerin için hareketli doodle

Güncelleme Tarihi:

André-Jacques Garnerin için hareketli doodle
Oluşturulma Tarihi: Ekim 22, 2013 09:43

Google bugünkü doodle'ını Andre-Jacques Garnerin için tasarladı.

Haberin Devamı

Google bugün balon pilotu Andre-Jacques Garnerin'in (d. 31 Ocak 1769; Paris - ö. 13 Ağustos 1823, Paris) paraşütle ilk atlayışının 216. yıl dönümünü kutluyor.

André-Jacques Garnerin için hareketli doodle
Fransız havacı Andre-Jacques Garnerin 22 Ekim 1797 yılında, Fransız Devrim Savaşları'nda esir düştüğü İngiliz hapishanesinden kaçmak için tasarlamış, 216 yıl önce bugün de paraşütle atlayan ilk insan olarak tarihe adını yazdırmıştı.

Andre-Jacques Garnerin, henüz daha 21 yaşındayken tasarladığı 7 metre çapındaki paraşütle hapishaneden kaçarak Paris Monceau parkına iniş yaptı. Andre-Jacques Garnerin'in kendisi gibi baloncu olan eşi Jeanne Geneviève Labrosse de tarihte paraşütle atlayış yapan ilk kadın oldu.

Andre-Jacques Garnerin 18 Ağustos 1823 tarihinde ise yeni bir atlayış sırasından geçirdiği kaza sonucu hayatını kaybetti.

Hayatı

André-Jacques Garnerin
, Fransız Devrim Savaşları sırasında Birleşik Krallık Ordusu'na esir düştü ve Avusturya'ya teslim edilerek Buda'da üç yıl tutuklu kaldı.

Hapishaneden firar etmek için paraşüt tasarlayan André-Jacques Garnerin, serbest bırakıldıktan sonra balonla uçmaya devam etti.

André-Jacques Garnerin, 22 Ekim 1797'de Paris'in Parc Monceau mevkiinde 3.000 feet (900m) yükseklğindeki balondan ipekle yapılan paraşütle atladı. André-Jacques Garnerin, Amiens Barışı'ndan sonra eşiyle birlikte İngiltere'yi ziyaret etdip Londra'da paraşüt atlayışını gösterdi. 5 Temmuz 1802'de ressam Edward Hawke Locker'i yanına alıp uçurdu.

Ancak, André-Jacques Garnerin, Fransa ile Birleşik Krallık arasındaki ilişki bozulunca Fransa'ya döndü.

André-Jacques Garnerin, 3 - 4 Ekim 1803'te Moskova ile Polova arasındaki 300 kilometrelik bir mesafeyi ve 22 - 23 Kasım 1807'de Paris ile Clausen (Lüksemburg) arasındaki 395 kilometrelik bir mesafeyi katteti.

André-Jacques Garnerin, Paris'te yeni bir balonu yaparken iş yerinde yaşanan kaza sonucu 13 Ağustos 1823'te öldü.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!