AMD Başkan Yardımcısı hurriyet.com.tr'ye konuştu

Güncelleme Tarihi:

AMD Başkan Yardımcısı hurriyet.com.trye konuştu
OluÅŸturulma Tarihi: Eylül 14, 2011 14:47

AMD... İşlemci dendiğinde akla gelen iki isimden biri olan şirket, 2005 yılında ATI'yi satın alarak işlemci dışında ekran kartı pazarına da girdi. AMD Başkan Yardımcısı ve META Bölgesi Genel Müdürü Bernard Biolchini ile bilgisayarların geleceğini ve AMD'nin bu alandaki çalışmalarını masaya yatırdık.

Haberin Devamı

seozturk@hurriyet.com.tr

AMD ne zaman, nerede ve nasıl kuruldu?

1969 yılında kurulan ve merkezi Sunnyvale, California’da olan AMD’nin sunuculara yönelik ürünleri, bulut bilişim ve sanallaştırma ortamlarını geliştirmeye odaklıdır.  AMD’nin grafik teknolojileri ise, oyun konsollarından kişisel bilgisayarlara ve süper bilgisayarlara kadar çeşitli sistemlerde kullanılmaktadır. Çokuluslu bir şirket olan AMD, dünya genelinde 12’den fazla araştırma-geliştirme tesisine, 20’yi aşkın uluslararası satış ofisine ve Malezya, Çin ve Singapur’da üretim tesislerine sahiptir.  AMD’nin 2010 yılındaki cirosunun yüzde 88’inden fazlası, ABD dışı pazarlardan elde edilmiştir.
 
Kaç kişiyi istihdam ediyorsunuz?

Aralık 2010 rakamlarına bakarsak AMD’de yaklaşık 11.000 kişi çalışmaktadır.

AMD işlemci üretirken, ATI alımı ile ekran kartı alanına da girdi. Bunun sebebi neydi?

2005 yılında ATI’yi bünyesine katan AMD, dünyadamikroişlemci ve grafik işlemcisi çözümlerini birlikte sunan tek şirket oldu.  ATI ile birleşmemizin altında, bilgisayar kullanıcılarına daha iyi bir deneyim sağlamak için yeni bir işlemci ailesi yaratma vizyonu vardı.  Bugün bilgisayar kullanımı, filmler, HD ve 3D ile sürükleyicilik ve görsellik ağırlıklıdır.  AMD, Ocak 2011’de AMD Fusion Hızlandırılmış İşlemcileri (APU) piyasaya sürerek vizyonunu hayata geçirmiştir.  AMD Fusion APU ailesi, mikroişlemci ile harici ekran kartı gücündeki bir grafik işlemcisini tek yonga üzerinde birleştirerek görsel kullanım ve kullanıcı arabirimi, güvenlik, watt başına performans gibi konularda önemli adım atarken, daha çekici bilgisayar tasarımlarına olanak sağlamaktadır. Tüketiciler artık canlı HD grafikler, süper bilgisayarlara yakın bir performans ve bütün gün pil ömrü sunan APU tabanlı masaüstü ve dizüstü bilgisayarlar arasından seçim yapabilmektedir.

3D teknolojisine son kullanıcı sahip çıktı mı? 3D’nin geleceğini nasıl görüyorsunuz?

3D teknolojisi artık hayatımızın her alanında var; 3D çeken kameralar, 3D çeken fotoğraf makineleri, 3D televizyonlar, plazmalar ile bu teknoloji son derece geniş bir kullanım alanı sunuyor.  3D görüntüleme teknolojilerinin önümüzdeki birkaç yıl içerisinde hızlı bir şekilde yaygınlaşması ve ana akımın bir parçası olması bekleniyor. Daha fazla deneyim, daha fazla gerçeklik ve daha fazla heyecan vaat eden 3D görüntüleme teknolojileri, sayısı hızla artan cihazlar ve etkileyici filmler sayesinde, tüketiciler arasında daha fazla taraftar topluyor.

3D teknolojisi, sinemalarda ve evde eğlence için de yeni bir çağ başlatıyor diyebiliriz.  Avatar gibi görsel açıdan etkileyici filmler disklere taşındıkça, izleyiciler bunları görüntü işlemede gelişen teknoloji sayesinde dizüstü bilgisayarlarında izlemeye de başlayacaklar.  Bazı dizüstü bilgisayarlarda, özellikle AMD VISION Teknolojisine sahip Windows 7 sistemlerinde grafikler, bir milyar renkle tam anlamıyla hayat buluyor.  Kullanımı çok kolay olan HDMI bağlantıları sayesinde evde film izleme deneyimi de cam berraklığında görüntülerle sürükleyici hale geliyor.

/images/100/0x0/55eb45cdf018fbb8f8b67f19


Tablet bilgisayarların günün birinde masaüstü bilgisayarların ipini çekeceğini düşünüyor musunuz? Tabletlerin yükselişi AMD cephesinde nasıl yankı buluyor?

Tahminlerimize göre gelecekte, tüketicilerin iletiÅŸim, tüketim ve yaratım ihtiyaçları çerçevesinde birlikte çalışacak çok sayıda cihaz kullanılacak.  ÇeÅŸitli teknolojilerin baÅŸarıya ulaÅŸması için piyasada fırsat var ve kazananlar, tüketicilerin istediklerini veren ÅŸirketler olacak.  Kullanım kolaylığı, yüksek performans, canlı grafikler, şık tasarım ve tam gün pil ömrü, bunların başında geliyor.Â

Türkiye pazarını nasıl değerlendiriyorsunuz?

Türkiye tüm dünyada hayranlık uyandıran ekonomik büyüme performansı ile krizin etkilerini güçlü bir şekilde geride bırakıyor. Geçtiğimiz 4 sene içerisinde ekonomik anlamda ciddi ölçüde bir iyileşme yaşandı. Bu iyileşme ile Türkiye yatırımcıların hedefi konumuna geliyor. Türkiye’nin bir diğer dikkat çeken özelliği demografik yapısı. Nüfusun neredeyse yarısından fazlası genç nüfustan oluşuyor. Yeni teknolojilere meraklı, ve daha hızlı adapte olabilen genç nüfus, pazarı dinamik tutan ve yeniliklere açık olmasını sağlayan en önemli unsurların başında geliyor.

Türkiye’de AMD hangi faaliyetlerde bulunuyor?

Kişisel bilgisayar segmenti hızla büyüyen Türkiye, AMD için çok önemli bir pazar.  Yeni ofisimizi, ülkede giderek büyüyen bireysel ve kurumsal teknoloji pazarında sağlam bir yer edinmek için açtık.

AMD Vision teknolojisiyle neyi amaçlıyorsunuz?

AMD VISION Teknolojisi, son kullanıcıların filmleri ve web içeriğini capcanlı izlemesini, fotoğrafları pırıl pırıl görmesini ve cam berraklığında müzik dinlemesini sağlayan bir işlemci ve grafik sistemidir.  AMD VISION Teknolojisi, tüketicilerin yapmak istedikleri şeye göre bilgisayar seçmesine imkan verir ve yarının görsel deneyimini bugünden yaşatır. VISION Teknolojisinin ardında, mikroişlemciyle ekran kartını tek yongada birleştiren AMD Hızlandırılmış İşlemciler (APU) vardır.  AMD Fusion APU ailesi, mikroişlemci ile harici ekran kartı gücündeki bir grafik işlemcisini tek yonga üzerinde birleştirerek görsel kullanım ve kullanıcı arabirimi, güvenlik, watt başına performans gibi konularda çığır açarken, daha çekici bilgisayar tasarımlarına olanak sağlamaktadır.

Kullanıcılar masaüstü veya dizüstü bilgisayar satın alırken nelere dikkat etmeli?

Tüketicilerin kendilerine basit ama önemli bir soru sormaları gerekiyor: Bilgisayara ne için ihtiyacım var?  Cevaba göre, ihtiyaçlarını karşılayacak doÄŸru çözümü (dizüstü veya masaüstü) belirleyebileceklerdir.Â

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!