Aliexpress Gümrük Vergisi hesaplama nasıl yapılır? Aliexpress Gümrük Vergisi oranları hakkında bilgi

Güncelleme Tarihi:

Aliexpress Gümrük Vergisi hesaplama nasıl yapılır Aliexpress Gümrük Vergisi oranları hakkında bilgi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 20, 2021 04:03

Aliexpress, uygun fiyata ürün bulmak için kullanılan bir sitedir. Fakat bu siteden gelen ürünlerin Çin’den gönderilmesi bazı sıkıntılara yol açıyor. Bu sıkıntıların ve problemlerin başında ise gümrük yer almakta. Aliexpress ile yapılan alışverişlerde gümrük vergisinin ne kadar olduğu ise oldukça merak ediliyor. İşte,Aliexpress gümrük vergisi hesaplama konusunda merak edilen tüm detayları derledik.

Haberin Devamı

Aliexpress, Çin menşeli bir internet sitesidir. Dünya genelinde insanların aradıkları ürünleri bulmalarını sağlamaktadır. Bu ürünler, Aliexpress ile çok daha uygun fiyatlara gelebilmektedir. Fakat gümrük vergisinin gözden kaçırılması, ekstra ödemelere sebep olabilir. Bu nedenle Aliexpress ile yapılan alışverişlerde gümrük vergisinin doğru hesaplanması gerekir. Vergi ayrıca bir sorumluluk olduğundan, bu konunun üstüne dikkatle eğilmek gerekmektedir.

 Aliexpress Gümrük Vergisi Hesaplama Nasıl Yapılır?

 Aliexpress gümrük vergisinin nasıl hesaplanacağı pek çok kişinin aklını kurcalıyor. Aliexpress ile alınan ürünlerde 2019 yılına kadar herhangi bir gümrük vergisi yoktu. Daha sonra, 2019 yılında ülkemize Aliexpress üzerinden gelen Çin ürünleri için vergi alınmakta. Bu vergiyi hesaplamak için kolay bir hesaplama yöntemi bulunuyor. Ödeyeceğiniz vergiyi hesaplamak için şu adımları takip edin:

Haberin Devamı

 Aldığınız ürünün değerinin yüzde yirmisi gümrük vergisi olarak alınmaktadır. Örneğin aldığınız ürün 10 lira ise, 2 lira gümrük vergisi ödeyeceksiniz demektir. Yüzdeliği hesaplamak için şu yöntemi uygulayın:

Ürün bedeli x 20 işlemini yapın

Çıkan sonucu 100’ bölün

Gümrük verginizin kaç olduğunu buldunuz.

İkinci bir gümrük vergisi de Özel Tüketim Vergisi. Bunu da ödeyeceğiniz vergiye eklemelisiniz.

 Özel Tüketim Vergisi ürün bedelinin ve gümrük vergisinin yüzde yirmisidir. Ürün bedelinin yüzde yirmisi 2 lira idi. Gümrük vergisi de aynı şekilde 2 liraydı. O zaman 10 liralık ürün için ödenecek Özel Tüketim Vergisi 20, 4 lira olmaktadır.

 Ödemeniz gereken üçüncü vergi Gümrük Sunum Ücreti. Bu da standart 8 liradır.

 Daha sonra Damga Vergisi’ni eklemelisiniz. Damga Vergisi de 0, 70 Türk lirasıdır.

 Aldığınız ürünün fiyatı yüksekse gümrük vergilerinde değişim olabilir. Örneğin 1500 Euro ve üstü alışverişleriniz için tüm bu gümrük vergilerine ek bir vergi daha vardır. Bu vergi Katma Değer Vergisidir. 2020 yılında bu verginin oranı olarak belirlenmiştir. Katma Değer Vergisi şartlarına uyan bir ürününüz varsa bu vergiyi de eklemeyi unutmayın.

Haberin Devamı

 Tüm bu vergileri topladıktan sonra ödenecek gümrük vergisini rahatlıkla bulabilirsiniz.

 Aliexpress Gümrük Vergisi Oranları Hakkında Bilgi

 Aliexpress’ten ürün alırken gümrük vergisini hesaplamanız gerekiyor. Bunu hesaplamak için de bazı belirli gümrük vergisi oranlarını bilmeniz gerekiyor. Size gümrük hesaplaması yaparken mutlaka lazım olacak olan oranlar şu şekildedir:

 Ürün Çin’den geliyorsa gümrük vergisi oranı şudur: Yüzde 20. Ürünler bazen Çin yerine başka ülkelerden çıkış almış olabilir. Bu ürünler için çıkış yapılan ülkeden gelen ürünler için belirlenen vergi oranına bakmalısınız.

 Özel Tüketim Vergisi tüm ülkelerden gelen ürünler için aynıdır. Bu oran da yine yüzde yirmi şeklindedir.

Haberin Devamı

 Bazı vergiler ise ürünün bedelinden bağımsızdır. Bu vergilerden birisi de Gümrük Sunum Ücretidir. Gümrük Sunum Ücreti, tüm ürünler ve ülkeler için 8 Türk lirasıdır.

 Bir diğer standart vergi türü ise de Damga Vergisi şeklindedir. Bu vergi de 0,70 Türk lirası olarak belirlenmiştir. Bu bedel en düşük ücretteki ürünler için bile aynı miktarda ödenir. Aynı şekilde Gümrük Sunum Ücreti de her fiyattaki ürün için standart kalır.

 1500 Euro üstü ürünler için oranında Katma Değer Vergisi alınır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!