Akaryakıta dijital takip

Güncelleme Tarihi:

Akaryakıta dijital takip
Oluşturulma Tarihi: Nisan 28, 2009 09:19

Otobüs akaryakıt atölyelerine kurulan yeni bir sistemle tek merkezden araçların yakıt durumu kontrol edilebiliyor.

Haberin Devamı

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin otobüs  akaryakıt atölyelerine kurduğu sistemle tek merkezden araçların yakıt durumunun  kontrol edildiği bildirildi.

Büyükşehir Belediyesi'nden yapılan yazılı açıklamaya göre, ESHOT Genel  Müdürlüğü bünyesinde hayata geçirilen Akaryakıt Takip Sistemi sayesinde,  otobüslerin dolum yaptığı atölyelerin tanklarındaki yakıt miktarı ve hangi aracın  ne kadar yakıt harcadığı tek merkezden anlık izlenebiliyor.

Adatepe, Çiğli, Gediz, İnciraltı, Mersinli ve Karşıyaka atölyelerindeki  dolum istasyonlarında kurulan sistem aracılığıyla, araçların yanlış yakıt  almaları da önleniyor.

ESHOT Genel Müdürlüğü yetkilileri, Akaryakıt Takip Sistemi'nin  “kullanılan akaryakıtın kayıt altına alınması, akaryakıtla ilgili tasarrufun  ölçülmesi ve tüketimin kontrol edilmesi” için geliştirildiğini ifade etti.
       
AKARYAKITTA TASARRUF SAĞLANDI

Haberin Devamı

Akaryakıt Takip Sistemi kapsamında akaryakıtın tamamının depolanabileceği  yeraltı tanklarının bulunduğunu belirten yetkililer, şunları kaydetti: “Pompalara yönlendirilen akaryakıt, tek bir veri tabanında toplanarak,  kontrol ediliyor. Hangi aracın hangi atölyeden, hangi saatte ne kadar akaryakıt  aldığını takip edilebiliyoruz. Tanklardaki doluluk durumu, bilgisayar ekranından  izlenebiliyor. Günümüzde akaryakıt çok değerli ve ulaşılması güç bir madde.  Akaryakıt tüketiminde savurganlık dönemi artık bitti. Bu sistem son 6 aydır  devrede. Şu ana kadar yüzde 1.5-2 gibi bir tasarruf sağladık. Günlük tüketimi 130  bin litre olan bir kurumda bu çok ciddi bir rakamdır.”
       
SİSTEM NASIL ÇALIŞIYOR
       
Sürücü, idaresindeki araçla akaryakıt almak için pompaya yanaştığında,  aracı tanımlayan dijital kartı pompaya monte edilen okuyucuya gösteriyor.  Karttaki verileri algılayan pompa, otomatik olarak araca kullandığı yakıt türünü  dolduruyor.

Araca doldurulan yakıt türü ve miktarı, günü, saatiyle birlikte sistem  tarafından dışarıdan müdahale edilemeyecek şekilde kayıt altına alınıyor. Yine  aynı aracın ne kadar kilometre yaptığı, uydudan alınan verilerle takip ediliyor.  Sisteme giren yetkili, hangi aracın ne kadar yakıtla kaç kilometre yol aldığını,  sadece birkaç saniye içinde öğrenebiliyor.

Haberin Devamı

Sistem sayesinde aylık tüketim istatistikleri de çıkarılıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!