Su değerlidir, akıp gitmesin

Güncelleme Tarihi:

Su değerlidir, akıp gitmesin
Oluşturulma Tarihi: Mart 21, 2018 10:39

Su değerlidir, akıp gitmesin

Haberin Devamı

KÜRESEL iklim değişikliği tehditlerine karşı kısa, orta ve uzun vadeli projelerle çözüm üreten İzmir Büyükşehir Belediyesi, Dünya Su Günü nedeniyle yaptığı açıklamada, suyun nasıl tasarruf edileceğine dikkat çekti.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, küresel ısınma ve kuraklığa bağlı olarak yaşanabilecek muhtemel su sıkıntılarının önüne geçmek ve tüm yerleşim birimlerinde vatandaşların sağlıklı suya eşit olarak ulaşmasını sağlamak için çalışmalar yaptı. Kentin geleceğini garanti alacak yeni su kaynakları yaratan, mevcut kaynakları koruyarak atık suları değerlendiren İzmir'in yerel yönetimi, 14 yılda 4 bin kilometrenin üzerinde içme suyu şebekesi yenileyerek su kayıplarının ciddi oranda önüne geçti. Sınırlarına bağlanan çevre yerleşimlerde özellikle yaz aylarında yaşanan su sıkıntısı çözülürken, yeni kuyular açıldı;  içme suyu şebekeleri ve su depoları yenilenerek vatandaşların sağlıklı su içmesi sağlandı. Tahtalı, Balçova barajları ile 122 kuyudan su sağlanan kent merkezindeki 11 ilçede,  su rezervleri açısından ciddi bir sıkıntı gözükmüyor. Tahtalı Barajı’nda kente 456 gün yetecek kadar su bulunduğunu belirtti.  Yer altı kaynaklarında düşüş izlemediklerini de belirten İZSU yetkilileri, kentte yeterli su rezervi bulunduğunu ancak küresel iklim değişikliğinin etkileri olan kuraklık ve sel tehlikesine karşı kısa, orta ve uzun vadeli olarak küresel bir yaklaşımla önlemler aldıklarını hatırlattı.

SU TASARRUFU NASIL SAĞLANIR?

Evlerdeki gizli su kaçaklarını tespit etmek için bütün muslukları kapatınız ve su sayacını okuyunuz. 2 saat süre ile su kullanmayınız. 2 saat sürenin sonunda su sayacını tekrar okuyunuz. Böylece su kaçağı olup olmadığını öğrenebilirsiniz. Musluğunuz dakikada bir damla su sızdırıyorsa yılda 12 bin 500 litre boşa akmış demektir. Musluklarınızı, sifonlarınızı daima bakımlı tutun. Bozuk olanları hemen onarın çünkü saniyede 1 damla akan su, yılda 3 tonluk tüketime karşı gelir. Otomobilinizi hortumla yıkamak yerine silerek ya da kova ve sünger kullanarak temizleyin. Bahçenizi sulamak için sabah ya da akşamüstü saatlerini tercih edin. Tuvalet rezervuarının su depolama kapasitesi 16 litredir. 4 kişilik bir aile 16 litrelik tuvalet rezervuarı ile ayda 7 ton su tüketir. Bunun yerine 7 litrelik rezervuar ile hem tuvaleti temizlemek hem de su tüketimini 2.5-3 tona düşürmek mümkündür. Klasik duş başlıkları dakikada ortalama 15-20 litre su akıtırken düşük akımlı aeratörlü duş başlıkları ile dakikada 9-10 litre su tüketmek mümkündür. Dış fırçalarken musluk açık bırakılırsa her fırçalama esnasında ortalama 15 litre suyu ziyan etmiş olursunuz. Musluğu kapalı tutarak günde 15-35 litre yani su tasarruf edebilirsiniz. Suyu kireç ve bakterilerden arındıran filtreler kullanın.

İZMİR, (DHA)

FOTOĞRAF

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!