Akdeniz'in ikinci büyük adası: Sardinya

Sardinya geniş kumsalları, masmavi plajları, birbirinden şirin kasabaları ve lezzetli mi lezzetli yemekleriyle İtalya'nın ikinci büyük adası. Hemen Fransız adası Korsika'nın güneyinde ve İtalya'nın da batısında bulunuyor. Her ne kadar Sardinya Sicilya adasının gölgesinde kalmış gibi gözükse de burası çok farklı ve çok keyifli Sardinya'ya nasıl gidilir, nerelerde kalınır, neler yapılır ve nereler gezilir? tüm soruların cevabı bu yazıda....

Haberin Devamı

Sardinya'ya nasıl gidilir ve nerede kalınır?

Türkiye'den Sardinya adasına maalesef direkt uçak seferleri bulunmuyor, ama İtalya'ya gelip yerel bir havayolu şirketinin uçağı ile aktarmalı olarak ulaşmak kolayca mümkün. Bunun dışında İtalya'nın birçok şehrinden veya komşu ülkelerden de feribotla Sardinya'ya geçebilirsiniz. Sardinya'da 3 ana havalimanı var. Otelinizin konumuna göre hangi havalimanının sizler için en uygunu olacağını mutlaka önceden araştırın. Biz Sardinya adasının kuzeybatı kesiminde kalacağımız için Olbia havalimanını tercih ettik ve oradan da bir araba kiralayarak Badesi'ye gittik.

Akdenizin ikinci büyük adası: Sardinya

Sardinya oldukça büyük bir ada ve inanın ki 2-3 günde gezilebilecek bir yer değil. Adayı araştırırken en güzel koyların Sardinya'nın kuzeydoğu ve doğu kısmında bulunduğunu görüp programımızı ona göre hazırlamaya başlamıştık ama bu koylara sadece tekne veya uzun yürüyüşlerle ulaşılabileceğini görünce vazgeçip adanın batı kısmına gitmeye karar verdik. Eğer kuzey doğudaki ufak adaları görmeyi planlıyorsanız Resort Valle dell'Erica kalınabilecek en uygun yerlerden, çünkü otel Spargi, Santa Maria, Budelli ve Razolli adalarına yakın ve buradan teknelere ulaşmak da kolay. Sardinya'nın kuzey batısında hem çok güzel koylar hem de çok keyifli kasabalar bulunuyor. Plajlara ulaşmak için zaman kaybetmek istemediğimiz için Badesi'de 8 k.lik bembeyaz kumlu bir plaj ve o plajda özel alanı olan bir otel bulunca çok sevindik. Le Dune Resort&SPA otelinin muhteşem plajı dışında 10 farklı restaurantı da bulunuyor. Pizzadan, geleneksel Sardinya mutfağına ve havuz başında romantik yemek alternatiflerine kadar her türlü seçeceği burada bulmak mümkün.

Haberin Devamı

Akdenizin ikinci büyük adası: Sardinya

Le Dune aynı zamanda çocuk dostu bir otel. Çocuksuz olunca çocuklu oteller insanı korkutuyor ama doğa içinde bulunan otel o kadar güzel konumlandırılmış ki akşam yemekleri dışında hiç çocukları görmedik, duymadık ve çok sessiz bir tatil geçirdik. Çocuklu aileler de burayı gönül rahatlığıyla tercih edebilirler çünkü çocukları çok mutlu edecek bir oyun kulübü, yine onlar için özel menülü bir restaurant, sebzelerin nasıl yetiştiğini gözlemleyebilecekleri bir organik bahçe ve ufak da bir hayvanat bahçesi bulunuyor.

Haberin Devamı

 Akdenizin ikinci büyük adası: Sardinya

Sardinya'da nerelere gidilir?

Sardinya adası büyüklüğü nedeniyle gezmek için farklı farklı alternatifler sunuyor. Masmavi keyifli plaj ve koyları seviyorsanız adanın doğu kısmında bulunan Cala Goloritze, Cala Mariolu, adı Pools of Venus olarak da geçen Piscine di Venere; kuzey doğu kısmında ise Spargi gibi farklı farklı ada seçeneklerine ilaveten Spiaggia del Principe deniz kum ve güneş tercihleri için en güzel seçenekler. Batı kısımda da Spiaggia Della Pelosa gibi güzel plajlar bulunuyor ama batı kısmının en iyi yanı gezilecek çok güzel kasabaların da olması. Rengarenk evleriyle Bosa, kayalıklara kurulu güzel manzaralı şehir Castelsardo, keyifli balıkçı kasabası Stintino. Bunlar dışında bazı kaynaklara göre oluşumunun 2 milyon yıl öncesine dayandığı düşünülen Alghero'daki Neptün mağarası (Neptune's Grotto) da mutlaka görülmesi gereken doğa güzelliklerinden biri.

Haberin Devamı

 Akdenizin ikinci büyük adası: Sardinya

Sardinya'da neler yenilir?

Sardinya mutfağında makarna pizza gibi lezzetleri bulabiliyorken zeytinyağlı sebze yemeklerinden deniz mahsüllerine ve hatta şarküteri ve peynir çeşitlerine kadar birçok farklı seçenek de bulunuyor. Sebze yemekleri bizim mutfağımıza çok benziyor ve patlıcan en çok kullandıkları sebze. Castelsardo'yu gezdiğimizde keşfettiğimiz ve manzarasına hayran kaldığımız ufak cafe Lu Juari hem bir şeyler içip keyif yapmak için çok uygun hem de akşam yemeği için de romantik bir ortam sağlıyor. Tadı damağımızda kalan bir başka lezzet ise Stintino'daki deniz mahsülleri restaurantı La Darsena oldu. Özellikle ton balığı konusunda çok meşhur olan bu mekanda yediğimiz kalamar ve deniz mahsüllü makarna çok lezzetliydi ama tam puanı ton balığı haketti. Yine Stintino'da Lu Fanali isimli restaurant manzarası ile sizi büyüleyecek.

Haberin Devamı

Akdenizin ikinci büyük adası: Sardinya

Tatlı konusunda Sardinya'nın geleneksel hamur işi tatlıları beni azıcık hayal kırıklığına uğrattıysa da dondurmalarıyla gönlümü aldılar. Her sokakta birbirinden şirin mekanlar rengarenk gelatoları ile size göz kırpıyor. Biz hem dekorasyonu hem de zengin dondurma çeşidiyle Bolmea isimli mekanı çok sevdik. Herhangi bir dondurmacı da da 7Veli diye bir dondurma görürseniz sakın kaçırmayın, farklı malzemeden oluşan bu 7 katlı çikolatalı dondurma gerçekten bir efsane. Bunun dışında Bosa'daki meydanda bulunan Tipico restaurantta ve otelimizdeki tasting menülü restaurant Romantico'da da çok lezzetli yemekler yedik. Zaten İtalya'ya gelip muhteşem lezzetler denemeden dönmek mümkün değil! Sardinya biz seni çok sevdik ama 4 günde de yeterince gezemedik, umarım yakınlarda tekrar görüşürüz...

Yazarın Tüm Yazıları