Gemi yolculuklarında sağlık rehberi

Artan gemi yolculuğu seçenekleri seyahat severlere yeni olanaklar sunuyor. Gemi yolculuklarının tadını kaçıracak sağlık sorunlarıyla karşılaşmamak için bazı önlemler alabilirsiniz. Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü, gemi yolculuklarına çıkanlara önerilerde bulunuyor.

Haberin Devamı

Tur programınızı ve uğrayacağınız ülkeleri gözden geçirip, randevu alarak (444 77 34 nolu telefondan) Seyahat Sağlığı Merkezleri’nde gerekli aşıları yaptırabilirsiniz. Gerekiyorsa burada sıtma koruyucu tablet reçete edebilir.

Su ve besin hijyeni önemli

Bazı gemi yolculuklarında Norovirus kaynaklı bulantı, kusma ve ishal salgınları bildiriliyor. Bu sorunlardan kaçınmanın en kolay yolu sık el yıkamak ve alkol bazlı el dezenfektanlarından faydalanmak. Ayrıca gemi vb. kapalı ortamlarda uzun süre bulunmak solunum sistemi hastalıklarının bulaşmasını kolaylaştırır. Özellikle sonbahar-kış sezonunda salgınlar yapan gribe karşı aşılanmanızda fayda var. Kıyılara yanaşıldığında suyla ve kirli besinlerle bulaşabilen hastalıklar sağlık riski oluşturabileceğinden su ve besin hijyenine dikkat edilmeli. Mümkünse pişmiş, tazeliğinden emin olunan yiyecekler, kapalı sular tüketilmeli.

Gemi yolculuklarında sağlık rehberi

Haberin Devamı

Deniz tutmasına karşı ilaç alın

Deniz tutması da gemi yolcularının başına sık gelen sorunlardan. Eğer antidepresan, doğum kontrol hapı, ağrı kesici vs. kullanıyorsanız bunlar da yakınmalarınızı artırabilir. Bulantıyı kontrol edecek ilaçlardan yararlanabilirsiniz. Valinize ayrıca, haşere ilacı, güneş kremi, ağrı kesici, gemi tutmasına karşı ilaçlar, el temizleme jeli ya da mendili vs. koymayı ihmal etmeyin...

Yazarın Tüm Yazıları