GeriSeyahat Turistlerin Sultanahmet'teki evleri
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Turistlerin Sultanahmet'teki evleri

Turistlerin Sultanahmet'teki evleri

Sultanahmet'teki küçük oteller, neredeyse tümüyle yabancı turistlere hitap ediyor. Küçük olmalarına rağmen çoğunda beş yıldızlı otel konforu var. Sultanahmet'in göbeğindeler. Turistler ev ortamında tarihle içiçe birkaç gün geçiriyor.

Avustralyalı turistlerin mekanı

Celal Sultan Hotel

Daha çok İngiltere, Amerika, Avustralya ve Fransa'dan yabancı turistlerin geldiği otelde 32 oda var. İki bar, iki kahvaltı salonu var ve 24 saat oda servisi sunuluyor. Müşteriler, özellikle Ayasofya, Topkapı Sarayı, Mısır Çarşısı ve Kariye Müzesi'ni merak ediyor. Şehir içinde meydana gelebilecek herhangi bir sorun nedeniyle müşterilere İstanbul hakkında geniş bilgi veriliyor. Gençler Ortaköy ve Beyoğlu'nu tercih ederken, yaşlılar tarihi mekanlara gidiyor. Avustralyalı turistler ise günübirlik olarak Gelibolu'ya mutlaka gidiyorlar. Celal Sultan Hotel'in fiyatları 40 ile 100 dolar arasında değişiyor.

Adres: Yerebatan Cad. Salkımsöğüt Sok. No:16

Hotel Nomade

Otelin sahipleri, 20 yıldır otelcilik yapan ikiz kızkardeşler Esra ve Hamra Teker. Fiyatlar beş yıldızlı otellerle aynı. Otelin 15 odası var. Daha çok, Fransız, Avusturalyalı ve Amerikalı orta yaştakiler ve gençler tercih ediyor. Ankara ve İzmir'den iş gezisi nedeniyle gelen yerli turistler de var. Fransızların gelir gelmez sordukları yer Ayasofya, Avustralyalılar ise İstanbul dışına çıkıyor. Onların en çok görmek istedikleri yer yakınlarının şehit olduğu Çanakkale. Avustralyalılar 20-27 Nisan Anzak günleri için Sultanahmet'ten Çanakkale'ye gidiyorlar. Otel on seneden beri çalışıyor.

Adres: Divanyolu Cad. Ticarethane Sok. No:15

Hotel Fehmi Bey

Japonlar camilere meraklı

Toplam 18 odası bulunan otel 1997'den beri başta Japon, Fransız, Amerikan ve İngiliz olmak üzere birçok ülkeden turist ağırlıyor. Gelen turistler en çok Sultanahmet Camii, Topkapı Sarayı ve Kapalıçarşı'yı merak ediyorlar. Japonlar özellikle camilere, Fransızlar ise Piyer Loti ve Kariye Müzesi'ne meraklı. Bir de yılda dört beş kez çeşitli fuarlar için gelen yerli turistler var. Bayram tatillerinde Ankara ve İzmir'den aileler de Sultanahmet'i tercih ediyorlar. Müşterilerinin şehir içinde gezerken kaybolmadığını bilinçli davrandıklarını belirten otel, geçtiğimiz yıllarda üzücü olaylar yaşadıklarını da inkar etmiyor. Fazla alkol alan Japon bir turistin Taksim'de cüzdanı, pasaportu çalınmış ve tartaklanmış. Otelin en yoğun olduğu dönemler mart, nisan, mayıs ayları ve temmuz-ekim ayları arası. Turistler oteli web sitesinden ve kendi dergilerinde görerek geliyorlar. Otelin web adresi; www.hotelfehmibey.com. Fiyatlar 40 ile 100 dolar arasında değişiyor.

Adres: Üçler Sok. No:15

Hotel Empress Zoe

Sahibi Amerikalı

Hepsinin birbirinden farklı olduğu 19 odadan oluşan otelin sahibi Amerikalı. Amerika, Avusturya ve İngiltere'den gelen turistler 30-35 yaş ve üstündekiler. En çok tercih ettikleri yerler ise, Taksim, Üsküdar, Boğaz ve Sultanahmet'in her yeri. Otelin sahibi Amerikalı bir kadın olduğu için turistler daha fazla güvenerek geliyorlar. Ayrıca tek başına gelen kadın müşterileri oldukça fazla. Amerikalılar’da güneş merakı olmadığı için sadece İstanbul'u geziyorlar; fakat Kuzey Avrupa ülkelerinden gelenler günübirlik de olsa Efes, İzmir ve Pamukkale'ye gidiyorlar. Her yıl gelip iki-üç kez kalan sürekli müşterileri olan otelin fiyatları beş yıldızlı otellerin yarısı kadar.

Adres: Akbıyık Cad. Adliye Sok. No:10

Sarı Konak Oteli

Kapalıçarşı en gözde mekan

Amerikan, İspanyol ve Fransız, ortalama 45 yaşındaki turistlerin tercih ettiği Sarı Konak Oteli'nin 17 odası var. Otele gelen yabancı turistlerin en çok görmek istedikleri yerler Kapalıçarşı, Topkapı Sarayı ve Boğaz. Fransızlar ve İspanyollar Kariye Müzesi'ni, Amerikalılar ise Balat'ı merak ediyor. Herhangi bir sorunla karşılaşmamaları için müşterilerinin gidecekleri yerleri ayrıntılarıyla açıklayan otel, sürekli bir taksi durağıyla çalışıyor. Otele iş amaçlı gelen yabancı turistler daha çok Tayvan ve Belçika'dan, yerli turistler ise elçilikte çalışanlar ya da bankaların üst düzey yöneticileri. Oda fiyatları 60 dolardan başlıyor. Otele www.istanbulhotels.com/sarikonak.htm adresinden de rezervasyon yaptırılabiliyor.

Adres:Mimar Mehmet Ağa Cad. No:42-46

İbrahim Paşa Oteli

Taksicilere karşı internet

130 yıllık bir binaya sahip olan otelin müşterileri 40 yaşın üstündekiler. En çok Sultanahmet Camii ve Yerebatan Sarayı'nı görmek isteyen Amerikan, Alman ve Japon turistlerin tercih ettiği otel hiçbir seyahat acentesiyle çalışmıyor. Müşterilerinin yüzde 50'sini web sitesinden rezervasyon yaptıranlar ve tavsiye üzerine gelenler diğer yarısını ise sürekli müşteriler oluşturuyor. Toplam 19 oda var. İnternetten kredi kartı ile rezervasyon sistemini özellikle uygulayan otel yönetimi, bunu havaalanı taksicilerine bir önlem olarak yaptıklarını söylüyor. Çünkü havaalanı taksicileri turistleri aldıklarında onların söylediği otele değil komisyon aldıkları otellere yönlendiriyor. Eğer gelen turist rezervasyonu kredi kartıyla yaptırmışsa taksi otele götürmek zorunda kalıyor. Otelin oda kahvaltı konaklama fiyatları ise 69 ile 135 dolar arasında değişiyor.

Adres: Terzihane Sok. No:5

False