Tuna ve Sava'nın birbirine karıştığı topraklar: Belgrad 

Tarih kokan binaları ve her yerinde Osmanlı izleri bulabileceğiniz Belgrad'ın gecesi ayrı gündüzü ayrı güzel. Hem ucuz hem vizesiz hem de yanı başımızda olmasıyla hafta sonu için biçilmiş kaftan... Peki, 'Beyaz Şehir' olarak adlandırılan Belgrad'da nereler gezilmeli, hangi lezzetler tadılmalı ve hangi gece kulüplerine gitmeli? İşte size Belgrad gezi rehberi...

Haberin Devamı

Sırbistan’ın başkenti Belgrad’ın nüfusu 1,2 milyon. Bu da ülke nüfusunun yaklaşık yüzde 22,5'inin adı ‘Beyaz Şehir’ anlamına gelen bu gözde kentte yaşadığı anlamına geliyor. Belgrad’a gitmek için en uygun mevsim bahar ayları ama “soğuğa dayanıklıyım” derseniz kış aylarında da rotanızı bu kente çevirebilir ve iki ya da üç gününüzü ayırarak bu toprakları gezebilirsiniz. Bu ülke için geçerli para birimi Sırp Dinarı (RSD). Belgrad’a birçok havayolu firmasının sıklıkla seferi olduğundan, uygun fiyatlara bilet bulma şansınız oldukça yüksek. Kişi başı 300 – 500 TL’ye biletinizi alarak Belgrad Nikola Tesla Havaalanı’na ulaşım sağlayabilirsiniz. Havaalanından da 300 Sırp Dinarı ödeyerek ‘A1’ otobüsüyle şehre ulaşabilirsiniz.

Tuna ve Savanın birbirine karıştığı topraklar: Belgrad

Tarihi dokusu oldukça yüksek olan bu kentte şehir içi ulaşım için tavsiyem bol bol yürümeniz. Uzak mesafeler ve panoramik şehir turu için tramvay kullanabilirsiniz. Çoğunlukla taksiye binme gereği duymazsınız ama olur da binerseniz taksimetre açtırmayı ihmal etmeyin.

Haberin Devamı

Belgrad ve Vizesiz Ülkeler İçin indirimli Turlara Tıkla


Nerede kalınmalı, hangi lezzetler tadılmalı?

Belgrad’da konaklama için en doğru adresin Knez Mihailova Caddesi olduğunu düşünüyorum. İstiklal Caddesi’ne çok benzeyen bu cadde üzerinde yer alan ‘Prince Hall’ otelinden lokasyon, kahvaltı ve temizlik anlamında çok memnun kaldık. İki gece için iki kişi 340 TL ödedik. Yemek ve mekân önerilerine geçmeden önce bilmeniz gereken, Belgrad’da her yerde sigara içildiğinden mutlaka rezervasyonunuz sırasında tercihinizi belirtmelisiniz. Ve ilk cümleden de anlaşılacağı üzere rezervasyon olmadan hiçbir mekânda popüler saatlerde yer bulamazsınız. Restoranların porsiyonları oldukça büyük… Fiyatlar iki kişi için içkili ortalama 150 TL. En meşhur lezzetleri, çoban salatasının üstüne peynir koyulan ‘Şopska’, ilginç kebapları ‘Cevapci’ ve yerel içkileri ‘Rakija’.

Tuna ve Savanın birbirine karıştığı topraklar: Belgrad

Mekân önerilerine gelecek olursak; Skadarska bölgesinin bohem sokaklarında bulunan geleneksel restoran Dva Jelena, Sırp usulü meyhane kültürü ve folklorik canlı müzikleriyle çok keyifli bir mekân. Mutlaka gidilmesi gereken İtalyan restoranı Lorenzo & Kakalamba ise yaratıcı dekorasyonuyla ünlü. Beton Hala bölgesinde bulunan Cantina De Frida da Sava nehri kıyısında, lezzetli Meksika yemekleri bulunan, adından da anlayabileceğiniz üzere ‘Frida’ konseptli bir restoran. 

Haberin Devamı

Tuna ve Savanın birbirine karıştığı topraklar: Belgrad

Şehrin yeni yüzünü görmek isterseniz de Zemun bölgesinde Saran Balık’ta kiremitte balık ve ev şarabı kombinasyonunu deneyebilirsiniz. Öğle yemeği için çeşit çeşit bira deneyebileceğiniz, sosislisi ve tavukları leziz, hesaplı mekân Berliner’i ya da atıştırmalık olsun diye Belgrad’ın ünlü fırını Pekara Toma’yı tercih edebilirsiniz. Kahve için Paris usulü sıcak bir kafe olan Amelie Cafe’ye uğrayabilirsiniz.


Belgrad’ın gece hayatı

Belgrad’ın ünlü gece hayatı için başlıca tercih edilen mekanlar Mr.Stefan Braun, 80’ler ve 90’lar Hiphop konseptinde müzik yapan Club Angels ve elektro müzik konseptli Beton Club. Alkol fiyatları genelde 300 – 500 Dinar. Bunlar için de rezervasyon gerektiğini unutmayalım.

Tuna ve Savanın birbirine karıştığı topraklar: Belgrad

Belgrad’da gezilecek yerlerin başında Kalemegdan geliyor. Burası Osmanlı döneminde ‘Kale Meydan’ adı verilen Belgrad’ın en turistik bölgesi. Sultan Fatih’in top ateşi açtığı bölgeden Tuna ve Sava nehirlerinin birleştiği manzarayı izleyin ve İstanbul Kapısı’nı görün. Belgrad’ın kalbi Knez Mihailova caddesi, Republic Square ya da Kalemegdan gibi noktalardan yürüme mesafesinde. Yine Republic Square’e çok yakın Sırbistan Ulusal Bankası ise müze olan bir banka. Burayı gezdikten sonra, üzerinde resminizin olduğu bir hatıra parası bastırabiliyorsunuz. Ne yazık ki hafta sonu kapalı olduğundan biz yapamadık. Belgrad’ın Bohem Bölgesi olarak bilinen Skadarska bölgesi ise, yerel restoranlar ve güzel barlarla donatılmış şehrin gözdesi. 

Haberin Devamı


Tuna ve Savanın birbirine karıştığı topraklar: Belgrad

Aziz Sava Katedrali, Belgrad’ın en görkemli noktası. Çoğu kişi bu katedrali Ayasofya’ya benzetiyor. Dünyanın en büyük Ortodoks kiliselerinden biri... Sava’dan sonraki durağınız olacak Tasmajdan parkında bulunan ve hâlâ faaliyet gösteren St. Mark’s Kilisesi ise vakti zamanında Bizans mimarisini canlandırmak niyetiyle inşa edilmiş. 

Tuna ve Savanın birbirine karıştığı topraklar: Belgrad

Son durağımız Nikola Tesla Müzesi. Nikola Tesla’ya olan saygım ve hayranlığımdan mı bilmem ama bu müzedeyken böyle bir adam yaşasaydı hayatımız nasıl olurdu diye düşünmekten kendimi alamadım. Çünkü bildiğiniz üzere kendisi alternatif akımı bulmuş fakat Edison tarafından ihanete uğramış bir bilim adamı. Müzenin giriş ücreti 500 RSD. Bu müzeyi anlamak için rehberle gezmek gerekiyor. Rehber bu ücrete dâhil fakat onun için de belirli saatler var. Baya küçük bir müze ama adam büyük! 

Tuna ve Savanın birbirine karıştığı topraklar: Belgrad

Belgrad’ın eski şehir olarak adlandırılan bölgesini gezdikten sonra rotanızı yeni şehrin göz bebeği Zemun’a çevirebilirsiniz. Keyifli yolculuklar.

Haberin Devamı

www.oykununoykuleri.com

Yazarın Tüm Yazıları