Tayland’da sokak ziyafeti

Uzak Doğu denince benim aklıma hemen yemek gelir. Öyle lüks lokantalarda yenen yemekler değil bunlar. Sokakta ya yürüyerek ya da küçük bir iskemle üstünde yediğim yemeklerdir. Ne zaman bu uzak diyarlara gitsem, ilk işim sokak yemeklerinin bulunduğu yerleri sormak olur. Tayland tam da böyle bir yer. İlginç lezzetleriyle mutlaka keşfedilmeli… İşte size Tayland lezzet rehberi…

Haberin Devamı

Sokak yemekleri konusunda Hindistan oldukça zengin bir ülke. Her sokakta, her caddede yan yana dizilmiş yemek tezgâhlarını bulmak mümkün. Vietnam’ın sokak yemekleri, insanın damağında lezzet patlamalarına neden olur. Özellikle çeşit çeşit noodle (erişte) çorbalarını içmeye doyamam. Tencereleri sırt askısıyla taşıyan kadınlar, kaldırımları bir anda lokantaya çevirirler. Vietnamlıların baget ekmekleri meşhur. Fransız işgalinden miras kalmış bu ekmekler. İşte, acılı sosları tabaktan bu ekmeklerle sıyırmaya bayılırım. Kamboçya’da, Singapur’da, Hong Kong da  bu konuda çok zengin. İnsan hangi yemeği yiyeceğini şaşırır. Hem çok ucuz hem de çok lezzetli olan bu yemekler yüzünden Uzak Doğu evlerinde pek yemek pişmez.

Tayland’da sokak ziyafeti

Uzak Doğu yemeklerini olumsuz etkileyen tek faktör, nemli ve sıcak hava. Yemekler genelde acıdır. Acı, nemli ve sıcak havayla birlikte olunca, insanın bütün vücudu terden sırılsıklam olur. Alnımı, yüzümü silmekten, vücuduma yapışan gömleğin verdiği rahatsızlık yüzünden yemeklerin tadını çıkartamam. Onun için hep dev vantilatörlerin yakınında oturacak bir yer ararım.

Haberin Devamı

Uzak Doğu’da sokak yemekleri konusundaki en favori ülkem Tayland. Bu ülkedeki sokak yemeklerinin geçmişi, nehirlerde, kanallarda yemek satan kayıklara dayanır. Bunun tarihi epey eskidir. Kral V. Rama’nın, 20. yüzyılın başlarında, bu seyyar yemek tezgâhlarının karada da kurulabileceğine dair verdiği izin, sokak yemeklerinin doğuşuna neden olmuş.


Bu ülkede en popüler sokak yemeği noodle denen eriştedir. Bu erişte, domuz eti, tavuk, et ve çeşitli sebzelerle tatlandırılır. Onun için onlarca çeşidi var. Bu satıcılardaki diğer bir popüler yemek de yeşil papaya salatası. Her satıcı kendi yöntemiyle bu salatayı hazırlar. Onun için her salatanın lezzeti farklıdır. Karides çorbası da sevilen yemeklerin arasında yer alır. Kızartılmış böceklerin satıldığı bölümler ise turistlerin en çok ilgi gösterdiği yerler. Buradaki tezgâhların başına toplanan turistler, bu böcekleri çığlıklar atarak seyrederler.

Tayland’da sokak ziyafeti

Haberin Devamı

Bangkok’ta ‘Çin Mahallesi’ sokak yemeklerinin popüler olduğu yerlerden. Sokak yemeği adetinin ilk başladığı yerin burası olduğu söylenir. Tezgâhlardaki tencerelerde ve ızgaraların üstünde Uzak Doğu’nun tüm lezzetlerini bulmak mümkün. Turistlerin uğrak yeri olduğu için kalabalıkları yarıp, sokak satıcılarına yanaşmak oldukça zor. Eğer buraya yolunuz düşerse, deniz ürünleri ızgarası ile istiridyeli omleti yemenizi öneririm.



Az turist, gerçek yemek 

Bangkok’ta ‘Rattanakosin’ denen eski şehir de sokak yemekleriyle ünlü. Buradaki sokak aşçılarının çoğu Hint ve Çin asıllı. Burada Tayland mutfağının geçmişine yolculuk etmeniz mümkün. Ne yerlermiş, nasıl pişirirlermiş, en çok hangi malzemeleri kullanırlarmış... Geçmişin yemeklerinin tadına burada bakabilirsiniz. Öğleden sonra kurulan tezgâhlar, gece yarısına kadar yemek satmayı sürdürürler.

Tayland’da sokak ziyafeti

Haberin Devamı

‘Sukhumvit’ semtinde kurulan yemek tezgâhları, biraz daha varlıklı kesime hitap eder. Burada sokak yemeklerinin yanısıra, uluslararası kahve dükkânlarını, suşi barlarını, modern birahaneleri de bulmanız mümkün. Erişte çorbası, şehriyeli pilav, pirinç eriştesi, çıtır çıtır kızarmış bol baharatlı tavuk kanatları, bu satıcıların en sevdiğim yemekleri arasında. İş merkezindeki ‘Silom ve Sathorn’ caddeleri hem çabuk hem de lezzetli yemek yemek isteyenlerin tercih ettiği yerlerden. Bu caddelerde konuşlanmış sokak satıcılarının en favori yemeği kızarmış Çin ördeği. Ben burada ördekli dürüm yerken hep ipin ucunu kaçırırım. Sokak satıcılarının yaptıkları balık köftesi, kalamar kızartması ve buharda pişmiş mantı da oldukça lezzetli. ‘Saphan Lueng’, Bangkok’taki en önemli sokak yemekleri bölgelerinden. Vog’ta pişirdilen yemekler, erişteciler, tatlı arabaları, çeşit çeşit lapa satan satıcılar, çiçekçiler... Bu lezzetli ve renkli bölgede turist sayısı az. Onun için yemeklerin tadı daha gerçek.

Haberin Devamı

Tayland’da sokak ziyafeti

Böceklerden böcek seçin

Tayland’da bir başka sokak yemekleri cenneti de kuzeydeki kent Chiang Mai. Her yıl binlerce turist buradaki sokaklarda kurulan sokak yemekleri tezgâhlarını adeta yağmalar. Chiang Mai’de karanlık basınca kentin üstü iştah açıcı kokularla kaplanır. Çünkü caddeler ve sokaklar seyyar yemek satıcılarıyla dolar. Bu seyyar satıcılardaki en rağbet gören yemek, Sai Ua denen baharatlı limon otu sosisidir. Herkesin elinde bu sosisi görmek mümkün. Bir diğer sevilen yemek de pilavın üstünde hardalotu turşusu, acı sirke, çiğ sarımsak ve haşlanmış yumurta ile servis edilen domuz paçasıdır. Bu koca, doyurucu tabağın fiyatı ise sadece 3 TL. 

Tayland’da sokak ziyafeti

Haberin Devamı

Şişlere geçirilmiş örümceklerin, akreplerin, hamam böceklerinin, çekirgelerin satıldığı tezgâhlar, burada da turistlerin en çok ilgisini çeken yerler arasında. Cuma akşamları kurulan Warorot Market’teki sokak satıcıları, Tayland mutfağının en lezzetli yemeklerini sunar. Bu marketin en ünlü yemeği Cheng Doi denen bir tavuk yemeği. Dışı kızarıp kıtır kıtır olmuş, içi ise yumuşacık olan bu yemek, Demirhindi sosuyla sunulur. Tabii işi bilenler bunun yanında tabaklarına pirinç lapası ile yeşil papaya salatasını da almayı ihmal etmezler. Gece geç saatlerde içilen Khao Soi ise benim için tam bir baş yapıt.

Erişte, tavuk, Hindistan cevizi suyu ile yapılan bu çorbaya piştikten sonra kızarmış acı biber, kıyılmış hardal otu, taze soğan konuyor ve bol misket limonu suyu eklenir. Tayland tam anlamıyla bir sokak yemekleri cenneti. Bir sokağın başından sonuna kadar giderseniz, tüm ülke mutfağının tadına bakabilirsiniz. Hem de lokantalarda ödeyeceğiniz paranın üçte birini ödersiniz.

Yazarın Tüm Yazıları