Londra müzelerinde dünya tarihine yolculuk

Londra dünyanın yüzde 40’ını topraklarına katmış. ‘Üzerinde Güneş Batmayan İmparatorluk’ denmiş bir ülkenin başkenti Londra. Tam bir kültür ve sanat merkezi! Sekiz altın anahtarla sadece şehrin değil, dünya ve Avrupa tarihinin kapılarını Londra'da açabilirsiniz.

Haberin Devamı

50’den fazla tiyatro, 140’dan fazla sinema salonu, 120 müze ve 100’den fazla sanat galerisine sahip olan bu kentte seçenekler çok fazla. İşte Londra...

Londra Kulesi (Tower Of London)

Londra Kulesi ismini sınırları içindeki Beyaz Kule’den alıyor. Burası bir kale, kraliyet sarayı ve hapishane olarak yapılmış. Bunun dışında idam ve işkence merkezi, devlet hazinesi, hayvanat bahçesi, cephanelik, darphane ve gözlemevi olarak da değerlendirilmiş. Kulede İmparatorluk Tacı’nın bulunduğu Taç Mücevherleri bölümü, St. John Şapeli, Ulusal Silah ve Zırh Koleksiyonu ile Hainler Kapısı var. En çok gezilen bölümü kraliyet ailesinin mücevherlerinin sergilendiği ‘Crown Jewels’ bölümü. Burada 2800’den fazla değerli eser var. Mücevher Evi’nde bulunan en değerli mücevher 530 karatlık ‘Afrika’nın İlk Yıldızı’ diye Türkçeleştirebileceğimiz ‘First Star of Africa’. 1837 yılında Kraliçe Victoria için yapılan taç, her yeni kral ya da kraliçe başa geçtiğinde tören için kullanılıyor.

Haberin Devamı

Londra müzelerinde dünya tarihine yolculuk

Britanya Müzesi (British Museum)

Dünyanın en eski müzesi. Efes’teki Artemis Tapınağı’nın ve Bodrum’daki Mozole’nin bazı bölümleri de bulunuyor. Her sene 5 milyondan fazla ziyaretçi geziyor. Müzede 94 galeri var, hepsini görmeye kalktığınızda 4 kilometre yürümeniz gerekiyor. Burada yedi bin yıllık bir tarihi kapsayan eserler sergileniyor. Mısır medeniyeti konusunda inanılmaz bir koleksiyon bulunuyor. Müzede Efes’teki Artemis Tapınağı’ndan getirilenler de dahil, bizim tarihimiz açısından en önemli eserler 30 galeride sergileniyor.

Londra müzelerinde dünya tarihine yolculuk

Ulusal Galeri (National Gallery)

13. ve 19. yüzyıl arasında yaşayan Avrupalı ressamlara ait 2200 tablonun ev sahibi bu müze. Sadece İngiliz ressamların tarihini yansıtan veya kraliyete ait koleksiyonu sunan bir müze değil. Çok fazla sayıda ressama ait önemli eserleri bünyesine toplamış olmasıyla ünlenmiş. Müzede daha çok Rönesans İtalya’sının, Flaman ve İspanyol sanatçıların tabloları sergileniyor. Koleksiyonun sahibi Büyük Britanya halkı. Girişi ücretsiz. 2. Dünya Savaşı sırasında National Gallery’deki tüm tablolar düşmandan gelebilecek olası bir hava saldırısına karşı Galler’e taşınarak orada bir madende korunmuş. Müzede Bellini’nin yaptığı ünlü Fatih Sultan Mehmet’in portresi de var.

Haberin Devamı

Londra müzelerinde dünya tarihine yolculuk

Tate Galeri (Tate Gallery)

Sadece Londra’nın değil dünyanın en ünlü çağdaş sanat müzelerinden biri bu galeri. Britanya Müzeler Kurumu’nun en eski birimi. Burada Dali, Matisse, Picasso gibi ünlülerin eserleri sergileniyor. Ulusal ve uluslararası modern sanat eserlerinin bulunduğu müzede 100’e yakın galeri var. Bina Sir Giles Gilbert Scott tarafından yapılmış. Scott, Waterloo Köprüsü ile meşhur kırmızı telefon kulübelerini de tasarlayan kişi. Londra’nın pek çok yerinde gördüğünüz kırmızı telefon kulübeleri İngilizlerin temel kültürel simgelerinden biri. Kolay fark edilebilmeleri için kırmızı olarak tasarlanan bu kulübeler fotoğraf karelerinin vazgeçilmezlerinden. İngiltere’nin ilk kırmızı telefon kulübesi 1912’de kullanılmış.

Haberin Devamı

Londra müzelerinde dünya tarihine yolculuk

Victoria ve Albert Müzesi (Victoria&Albert Museum)

1852 yılında Kraliçe Victoria ve Prens Albert adına yapılmış bu müze. Dünyanın en geniş süsleme sanatları ve tasarım içeriğine sahip. Tam 4,5 milyon esere ev sahipliği yapıyor. Müzede dünyanın her yerinden gelen, Ortaçağ’dan kalma heykel, kostüm, ev eşyaları, mücevher ve gümüş antikalardan, günümüze kadar olan her kültürden eser bulmak mümkün.

Londra müzelerinde dünya tarihine yolculuk

Bilim Müzesi (Science Museum)

1857’de Güney Kensington Müzesi bünyesinde kurulmuş, 1909 yılında bağımsız bir müze haline gelmiş. Omnimaks adı verilen küresel perde ve Planeteryum’da gösteriler, eğitim programları ve kamplar düzenleniyor. Müze tam bir bilimsel sanat cenneti. İnternet üzerinden ‘online-bilim’ hizmeti bile veriliyor. Müzenin amacı bilim ve tekniğin halk tarafından anlaşılır hale getirilmesi.

Haberin Devamı

Londra müzelerinde dünya tarihine yolculuk

Doğa Tarihi Müzesi (Natural History Museum)

İngiltere’nin en büyük müzelerinden biri. Burada yaklaşık 70 milyon mineral ve fosil bulunuyor. Müze çeşitli renk bölgelerine ayrılmış. Mavi, yeşil, kırmızı ve turuncu bölgeler. Mavi bölgede dinozorlar, kutup ayıları, mavi balinalar ya da ornitorenklerle ilgili bilgiler öğrenebilir, doğanın yarattığı muhteşem sanat eserlerini görebilirsiniz. Yeşil bölgede ise fosiller var. Bunların bazıları İngiltere’de yaşamış ve artık nesli tükenmiş olan hayvanlara ait. Kırmızı bölgede heykeller bulunuyor. Değerli taşlar, elmaslar ve minerallerin yanı sıra aydan alınmış bir kaya örneği de bu bölgede. İnsanlığın dünyamızı nasıl etkilediğini gösteren sergi Kırmızı bölgede yer alıyor. Turuncu bölgenin adı görkemli vahşi yaşam bahçesi! Milyonlarca numune var bu bölgede.

Haberin Devamı

Londra müzelerinde dünya tarihine yolculuk

Madame Tussaud’s ve Planeteryum

Bu büyüleyici müzede 300’den fazla balmumu heykel var. Heykeller çok gerçekçi, çoğunu aslından ayırt edemiyorsunuz. Dünyada ondan fazla şehirde olan ve İstanbul’da da açılan Madame Tussauds Müzesi’nin ilki ve en büyüğü burası. Balmumu heykel ustası Madame (Marie) Tussaud tarafından 19. yüzyılda açılmış.

Londra müzelerinde dünya tarihine yolculuk

Yazarın Tüm Yazıları