Kolombo Baba’nın bulduğu cennetteyim

St. Martin veya Sint Maarten… Git git bitmeyen ama bir kere vardın mı da tadından yenmeyen bir ada. “Neden iki adı var” derseniz iki ayrı sömürge var da ondan. Adada, Afrikalı, Hintli, Çinli, Avrupalı beyaz ırk karışımı ama oldukça barışsever bir insan harmanı yaşıyor. Slogan ‘St. Martin the Friendly Island’ yani ‘Arkadaş canlısı ada St. Martin’.

Haberin Devamı

11 Kasım’da artık hasat toplanmış, buğday ekmeklik olmuş, yağlanmış hayvan kesilmiş, kış için hazırlanmış, yaz meyveleri kurutulmuş, saklanmış ve kış hazırlığı bitmiş sayılıyor. Fakirlerin azizi Aziz Martin Romalı asker iken çuha paltosunu ikiye kesmiş, soğuktan ölmekte olan bir dilenciyi örtmüş ve yaşatmış.
O gece de rüyasında İsa Peygamber, “İşte bu vaftizsiz Romalı asker paltosunu benle paylaştı, beni donmaktan kurtardı” demiş.
11 Kasım sonbaharın sonu, kışın başlangıcı ve Aziz Martin günü olarak kabul ediliyor. Kristof Kolomb’un gemileri 11 Kasım 1493’te adaya yanaşmış ve Kolomb Baba da bu yeni bulduğu cennete Saint Martin adını vermiş.

Kolombo Baba’nın bulduğu cennetteyim

Haberin Devamı

Seyahatinizi Gidello ile planlayın

Sömürgeciler paylaşamamış

Fransız, İngiliz, Hollandalı ve İspanyollar 1600-1800’lerde tüm bu cennet adaları paylaşamamışlar. Hollanda 1620’de adada tuz yatakları açmış ve gelir sağlamaya başlamış. Unutmayınız o senelerde Avrupa’da ‘tuz savaşları’ var. Çok kıymetli; bir torba tuza bir konak değişiyorlar Almanya’da.
1648’de Hollanda ve Fransa adayı aralarında paylaşmaya karar vermişler. Efsaneye göre adanın en uzak iki ucundan biri Fransız ve diğeri Hollandalı aynı anda yürümeye başlamışlar, koşmak yok. Birbirleri ile birleştikleri yerde sınır çizilmiş. Fransız daha hızlı yürümüş olsa gerek ki Fransız tarafı biraz daha büyük. Fransız tarafı biraz daha düzenli, lokantalar vs. daha düzgün ama daha pahalı. Geçişlerde artık kontrol falan yok, sadece bir işaret var.

Kolombo Baba’nın bulduğu cennetteyim

Karışık ama barışık

18. yüzyılda Fransız ve İngilizler fazla başarılı olmayan şekerkamışı tarlalarında çalıştırmak üzere Afrikalı siyahi köle getiriyorlar. 19. yüzyılın ikinci yarısında kölelik yasaklanınca işçi olarak Çinli, Endonezyalı, Hintli ne tutarlarsa getiriyorlar. Şu an Afrikalı, Hintli, Çinli, Avrupalı beyaz ırk karışımı ama oldukça barışsever bir karışım yaşıyor adada... Slogan “St. Martin the Friendly Island” “Arkadaş canlısı ada St. Martin” Bu güzel adaları anlatmaya devam edeceğim haftaya...

Haberin Devamı

Kolombo Baba’nın bulduğu cennetteyim

Rengârenk kumlu plajlar

Taksi durağı böyle ise gerisini sen düşün. 28 adet farklı renkte kuma sahip plaj var ada etrafında, plaj severler için bir cennet. Bir başka plaj ‘Maho Beach’ ise farklı bir şekilde ünlü, havaalanı pisti tam önünde ve tam otel balkonumdan bu sahneyi görüyorum. Ama bizdeki İstanbul alanları gibi değil, günde sadece 3-4 büyük ve 5-10 da minik uçak iniyor, o kadar.

Kolombo Baba’nın bulduğu cennetteyim

Denizden canlı böcek 

Bir nevi kıskaçsız ıstakoz... Tamamen doğal ve müthiş lezzetli. Tereyağı, limon ve sarmısak karışımı bir sos ile foil’e sarıp, (orijinali bambu yaprakları olmalı) ızgaraya atıyorlar. Yemiyorsunuz ama yanında plajda ılık altın kumlara yatıyorsunuz. 

Haberin Devamı

Kolombo Baba’nın bulduğu cennetteyim

Kolombo Baba’nın bulduğu cennetteyim

Yazarın Tüm Yazıları