GeriSeyahat Hannover şölene hazır
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Hannover şölene hazır

Hannover şölene hazır

Aşağı Saksonya eyaletinin başkenti Hannover, 1944’te neredeyse tamamen yıkılmış, küllerinden görkemli şekilde yeniden doğmuş. Şehir, Almanya’nın gizli kalmış hazinelerinden. Güzellikleri ilk başta dikkat çekmiyor ama keşfettikçe sürprizlerle karşılaşıyorsunuz: Avrupa’nın en önemli sanat müzelerinden Sprengel, caddelerdeki sıra dışı mimari örnekleri, barok bahçeler, görkemli endüstri fuarları... Parklarda şölene dönüşen ilkbahar aynı zamanda yaz boyunca süren festivallerin de habercisi. Dans, rock, tiyatro, edebiyat festivalleri kenti aylarca sanatın bin bir rengine boyuyor.

Hannover son 50 yılda sürekli gelişerek önemli bir kongre ve fuar merkezine dönüştü. Her yıl 18 milyon kişinin ziyaret ettiği EXPO 2000 fuarı ile sınıf atladı. 2006’da FIFA Dünya Futbol Şampiyonası’nı ikinci kez düzenleme hakkını elde etti. Dünya çapındaki en büyük 10 fuardan beşi Hannover’de gerçekleştiriliyor. 1947’den beri yapılan Hannover Fuarı tartışmasız lider. Kent aynı zamanda bir eğitim merkezi. 36 bin üniversite öğrencisinden çoğu meslek yaşamına burada başlıyor. Araştırma merkezleri, üretim teknolojisi ve lazer tekniği alanında lider.

Şehirdeki mimari gelenek çağlardan süzülüp gelmiş. List semtindeki yollar kentin kuruluş yıllarından beri kullanılıyor, hayvanat bahçesi ve çevresindeki görkemli villalar ise krallık döneminin en güzel örnekleri. Marktkirche ile Leineufer arasındaki mimari yapılarda ortaçağın ustalık eserlerini görüyorsunuz. Özellikle de St Georg ve St Jakubus Kilisesi’nde. Yeni Belediye Sarayı, 1913’te yapılmış. Şehrin en görkemli yapılarından. Asansörle tepesine çıkıp manzarayı seyredebilirsiniz. Kentin güneyindeki karakteristik yapılar Weimar döneminin özelliklerini yansıtıyor. Özenle restore edilen eski binalar ise şehre şık bir atmosfer kazandırmış, modernizmin hoş çizgileriyle bütünleşmiş. Nord/LB’nin boydan boya cam kaplı gökdeleni, kendi etrafında dönen çelik Gehry Kulesi ve özgün bir mimariye sahip yeni Torhaus modern mimarinin dikkat çeken örnekleri arasında.

ÇİKOLATACININ MODERN SANATLAR MÜZESİ

Şehrin sanat galerilerinde ve müzelerinde sanatseverler ve tarih düşkünleri keyifli zaman geçirebilir. Picasso, Nolde ya da Klee gibi büyük isimler Maschsee (Masch Gölü) yanındaki Sprengel Müzesi’nde sizleri bekliyor. Bernhard Sprengel isimli bir çikolata üreticisinin kurduğu müze, Hannover’in 20. yüzyılda sanat dünyasına önemli katkılarda bulunmasını sağlamış. Prehistorya, doğa ve etnoloji, eyalet galerisi ve akvaryum gibi bölümleriyle dikkat çeken Hannover Eyalet Müzesi’ne aileler rağbet ediyor. Antik dünyayı ve eski Mısır’ı günümüze taşıyan Kestner Müzesi ise yediden yetmişe herkese ilginç geliyor. Springe-Völksen’deki Hermannshof Bahçesi, güzel sanatlarla plastik sanatları park ortamı içerisinde bir araya getiriyor. Sergiler, konserler ve okuma etkinliklerinin tarihi bir ortamda gerçekleştirildiği Neustadtam Rübenberg’deki Landestrost Şatosu ise gezilmesi gereken diğer yerler.

SANAT, SPOR, ŞENLİK GÜNLÜK HAYATIN  VAZGEÇİLMEZ PARÇASI

Sanatı kültür, eğlence ve sporla birleştiren Hannover sıradışı zıtlıkların yaşama damgasını vurduğu bir kent. 1857 yılında neo-klasik tarzda yapılan Opera Binası, 40 kadar tiyatrosu kentin kültür atmosferini zenginleştiriyor. Her yıl birinci sınıf  toplulukları ağırlayan Uluslararası Dans Tiyatrosu ziyaretçi akınına uğruyor. Dünyaca ünlü GOP Varyete’de komedi ve sihirbazlık gösterileri müzik ve kabare ile süslenerek izleyicilerin beğenisine sunuluyor. Kuzey Almanya’nın en büyük kabare festivali MIMUSE, ilkbahar ve sonbaharda olmak üzere yılda iki defa Langenhagen’de yapılıyor. Seelze’de düzenlenen Muse Festivali’nde ise birçok genç yeteneğin ilk kez adını duyurduğu platform. Hannover Uluslararası Keman Yarışması’na katılmak için dünyanın her yerinden yetenekler şehre akın ediyor.

Bir parkın ortasındaki Isernhagenhof tahıl ambarı, tiyatro ve konser salonu olarak kullanılıyor. Her yıl düzenlenen Kültür Yazı döneminde Hannover sayısız etkinliğe sahne oluyor. AWD-Arena’da veya Gilde Park Sahnesi’nde gerçekleştirilen açık hava konserleri, rock ve pop tutkunlarını Hannover’e çekiyor. Bahar festivalinde, Almanya’nın ünlü bira festivallerinden olan Oktoberfest’te ve dünyanın en büyük atıcılık şenliğinde yüz binlerce kişi gönüllerince eğleniyor. Masch Gölü şenlikleri ise Kuzey Almanya’nın en başarılı şenlikleri arasında sayılıyor.

Eğer spora meraklıysanız AWD Stadyumu’nda Alman federal liginde oynayan Hannover 96’yı ya da TUI-Arena’da buz hokeyi takımı Scorpions’u izleyebilirsiniz. Hannover, kendisine bağlı 21 belediyeyle Bisiklet Bölgesi adı verilen bin kilometre uzunluğunda bir bisiklet yolu oluşturmuş. Levhalarla işaretlenmiş 15 adet rota, Hannover’in merkezindeki Masch Gölü’nde başlıyor. Hannover çevresindeki 15 farklı golf sahası da sizi golf keyfi yaşamaya davet ediyor. Doğal hayat ilgi alanınız içindeyse 2 bin 600’ün üzerinde canlıyı ve onların yaptığı harika gösterileri Hannover Deneyim Hayvanat Bahçesi’nde görebilirsiniz. Burada Afrika’nın nehir manzaralarıyla dolu Sambesi’de, heybetli Goril Dağı’nda ve vahşi hayvanların yaşadığı tropik orman sarayında safari yapabilirsiniz.

NE YENİR?
Hannover, uluslararası mutfaklar açısından zengin. Afganistan’dan Kıbrıs’a farklı kültürlerin yemeklerini bulmak mümkün. Steinhuder Gölü kenarında yenebilecek islenmiş yılanbalığı geleneksel Aşağı Saksonya mutfağının spesiyalitelerinden. Bregen sucuklu yeşil lahana ise sonbahar aylarının klasiği. Öncesinde bir kase düğün çorbası içmenizi tavsiye ederiz. Yemeklerin üzerine tatlı olarak Welfenspeise yeniyor. Hannover’in kuzeydoğusundaki Burgdorf ise kuşkonmazıyla ünlü.

EĞLENCE ZAMANI
Güneş battığında Hannover’de parti sahneleri aydınlanmaya başlıyor. Akşam Rachplatz’a uğrayın. Gecenin ritmini “Osho”, “MEC” veya “Palo Palo” belirliyor. Kent çevresindeki küçük kasabalarda da sabah saatlerine kadar eğlenmek mümkün. Uetze’deki “Farmes Inn”, Welze’deki “Franko’s Disco” veya Burgdorf’taki “Brandente” seçeneklerden bazıları.

ALIŞVERİŞ
Her zevke, bütçeye uygun seçenekler sunan Kröpcke Pasajı ve Luise Galerisi, adını Fransız heykeltıraş Niki de Saint Phalle’den alan bölgede. Haute couture meraklılarının mekanı operanın karşısındaki caddeler. Georgstraße, butikleri kadar kuyumcularıyla da dikkat çekiyor. Luisen Caddesi ile Tiyatro Caddesi’nde mağazaların arasına birbirinden güzel restoranlar, kafeler sıralanmış. Kentteki kahve düşkünlüğü sizin de gözünüzden kaçmayacak. 100’ü merkezde olmak üzere bin 400 kafe Hannover’de. Markt Kilisesi çevresinde alışveriş yapmak ise ayrı bir keyif. Ortaçağ atmosferinin yaşatıldığı bölgede büfe,  birahaneler, şık butikler, galeriler, antikacılar, küçük dükkanlar arasında yürümek bile başlıbaşına bir keyif.

GÜNÜBİRLİK GEZİ ROTALARI
Hannover’e yolunuz düştüğünde çevresindeki küçük yerleşimleri keşfetmeyi ihmal etmeyin. Hemmingen’de kırsal hayatın huzuru yaşanıyor. Wedemark’ın tarihi kent merkezi görülmeyle değer. Doğudaki Lehrte, alışveriş merkezleriyle ön plana çıkıyor. Güneyde, Deister Dağları’nın kıyısındaki Springe cazibesiyle ziyaretçileri büyülüyor. Batıda, Steinhuder Gölü yakınındaki Wunstorf günübirlik gezilerin gözde rotası. Hannover bölgesinin kuzeybatısındaki 32 kilometrekarelik Steinhuder Gölü keyifli bir yürüyüşten yelken yarışlarına dek kadar çok sayıda alternatif sunuyor. Marienburg, Pattensen şehrinin yakınlarında uzak diyarlardaki bir masal şatosu gibi yükseliyor. Hannover tarihinin ünlü Welfe krallarının bir zamanlar ikametgahı olan Marienburg, 19. yüzyılın ortasında kral V. Georg tarafından eşi Marie’ye hediye olarak yaptırılmış. Hannover’in son kral ailesinin Neo-Gotik tarzdaki bu görkemli sarayı yeniden düzenlenmiş halka açılmış.

300 YILLIK BAHÇE KÜLTÜRÜ PARKLARDA YAŞATILIYOR
Herrenhausen semtindeki dünyaca ünlü Barok bahçeyi, 1692 - 1714 arasında Düşes Sophie von der Pfalz yaptırmış. 300 yıllık Avrupa bahçe kültürünü ziyaretçilerin beğenisine sunuyor. Hemen karşısındaki Berggarten botanik bahçesi. Çeşmesi Avrupa’nın en büyük fıskiyesine sahip. Suyu 82 metre yükseğe püskürtüyor. Yazın Herrenhausen kültürel kutlama haftaları çerçevesinde bahçe, tiyatro, müzikal ve konserlerle rüyalar ülkesinin sahnesine dönüşüyor.
Hannover’deki Eilenriede Korusu cennet gibi sayısız park ve bahçesiyle şehre “Yeşiller içindeki kent” unvanını kazandırmış. Merkeze birkaç adım ötedeki vahada geyik, karacalar yaşıyor. Park 650 hektarlık alana yayılmış. Şehrin akciğeri. New York’taki Central Park’ın neredeyse iki katı büyüklüğünde. Sayısız yürüyüş yolu, oyun alanı, güneşlenme mekanı çim saha bulunuyor.

False