GeriSeyahat Fatih Kadınlar Pazarı’na bağımlı oldum
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Fatih Kadınlar Pazarı’na bağımlı oldum

Fatih Kadınlar Pazarı’na bağımlı oldum

Kadınlar Pazarı, Unkapanı’nda İMÇ’nin tam karşısına düşüyor. Burası eskiden beri Siirt, Adıyaman, Mardin ve civarından gelenlerin yaşadığı, dükkan açtığı ve gittiği bir yer. Yakın zamana kadar Şafi inancına uygun olarak et kesen ve bunları açıkta satan kasaplarıyla ünlüydü. Bir çeşit açıkhava mezbahanesi gibiydi. Fakat artık çok değişti.

Turist rehberlerine girmesi an meselesi. Açıkta et kesip satan kasaplar kapandı. Bir-iki tane ya var ya yok. Belediye ortadaki dükkanları yıktı ortaya Bozdoğan Kemerleri’nden aşağı doğru 200-300 metrelik ince uzun bir meydan çıktı. Etrafında balcılar, tütüncüler, doğal otçular, kuruyemişçiler ve en önemlisi büryan kebapçıları açıldı. Mutlaka gitmelisiniz hem lezzetli, hem de nasıl ucuz! Belediye kafe ve restoranların dışarıya masa-sandalye çıkarmasını teşvik ediyor, inceden bir Ortaköy havası geldi ama Güneydoğu Ortaköy’ü.

DİYARBAKIR’IN BÜRYANI

Büryan kebabı aslında kuyu kebabı. Kuyunun içinde geceden yakılan ve sabaha kadar közlenen ateşe kuzuyu sarkıtarak yapılıyor. Mardinliler bunu sabah kalvaltıda yiyormuş. Mardinli değilseniz en erken öğleyin yemenizi öneririm. Meydanda Bitlis Büryan Salonu, Büryancı Osman, Zümrüt gibi on kadar kebapçı var. Fakat içlerinde en meşhuru Sur Ocakbaşı. Yer bulamama olasılığınız yüksek. Ama yapacak bir şey yok, herkes gibi siz de ayakta durup bekleyeceksiniz, rezervasyon almıyorlar. Büryanın porsiyonu 9, kocaman tepside karışık kebap 16 lira. Fakat yemekte ne tercih ederseniz edin, kapanışı Maraş dondurmasıyla yapılan, hem sıcak hem soğuk irmik tatlısıyla bitirin. (212) 533 80 88.

BİTLİS’İN TÜTÜNÜ

Kadınlar Pazarı’ndaki dükkanlarda en güzel kaçak çaylardan içebilir; Muş, Adıyaman, Bitlis gibi yerlerden gelen tütünlerden satın alabilirsiniz. Eski tiryakiler tütünlerini buradan alırlarmış. Seyyar arabalarda ışkın, tiriş gibi otlar satılıyor. Alın ister kızartın, ister börek yapın. Bunlardan yapılan börekleri tattıktan sonra belki de ıspanaklı börekle aranız açılacak. Satıcılar şeker hastalığına iyi geldiğini iddia ediyor. Kilosu 2 lira. Fakat şimdi gittiniz gittiniz, yoksa bir ay sonra bu otların mevsimi geçiyor, bir daha bulamazsınız.

PERVARİ’NİN BALI

Meydanın bir özelliği de balcılar. Kestane, çiçek, yonca, pamuk, ne ararsanız envai balı buradaki balcılardan alabilirsiniz. Balların şahı Pervari karakovan balı. Bir hafta önce yeni açılan Bal Dünyası’nda kilosu 60 lira. Van usulü kahvaltıların ne kadar meşhur olduğunu bilirsiniz. Önümüzdeki pazartesi meydana yeni bir Van Kahvaltı Salonu açılıyor. Kalvaltı demişken katmerle aranız nasıl? Ben tatlısına bayılırım. Kadınlar Pazarı’na giderseniz uğrayacağınız yerlerden biri de Yöre Pide olsun. İsteyene tuzlusunu da yapıyorlar, katmerleri şahane.

SOSYETE KOLBASTISI ZUMBA

Zumba dünyayı kavuran yeni dans. Aslında dans demek de yanlış, egzersizle dans arası bir şey. 30 ülkede 3 milyon kişi yapıyor. CSI Miami’den Eva LaRue, Cesur ve Güzel’den Hunter Tylo, eski güzellik kraliçeleri Dayanara Torres, Paola Turbay, kimi sorarsanız hepsi zumbacı. Bu kadar popüler olmasının nedeni eğlencesi. Zaten zumba felsefesine göre hayat bir parti. Dansın yaratıcısı Shakira’nın koreografı ve hocası Beto (gerçek adı Alberto Perez). Bu Beto çok komik bir adam: “Aerobik dersi veriyordum, bir gün sınıfa bir girdim ki aerobik müziğini yanıma almayı unutmuşum. Çaresiz arabamda ne kaset varsa dersi onlarla yaptık” diyor.
İşte zumba böyle doğmuş. Önce o aerobik sınıfı patlamış, sonra da dünyaya yayılmış. Zumba hızlı Latin şarkılarıyla (mesela Shakira’nın bir parçası) yapıldığı için tıpkı kolbastıda olduğu gibi, ritme yetişmek çok zor, hemen hemen imkansız. Bu yüzden sadece yapan için değil seyreden için de eğlenceli. Etiler Hillside, eğitmen yetiştirmesi için Beto’yu İstanbul’a getirdi. Perşembe ilk dersini verdi, dün de Bebek-Lucca’da zumba partisi yaptılar. Bir saatlik dersler Hillside üyelerine ücretsiz. (212) 362 30 00.

MATRIX’İN YÖNETMENİ TRANSSEKSÜEL OLDU
Wachowski Biraderler artık bacı-kardeş


Ünlü senarist ve yönetmen Wachowski Biraderler artık birader değil, bacı-kardeş. Büyüğü yani Larry, Lana oldu. Wachowski’ler üç Matrix filmiyle bütün dünyada tanınmıştı. Film çekilirken hâlâ evli olan çirkin Larry şu anda bomba gibi bir sarışın. Lana ismini de en sevdiği film yıldızı Lana Turner’dan esinlenerek almış. Fotoğrafı Perez Hilton’un sitesinden indirdim. Galiba havaalanında sobelenmiş. Ne yalan söyleyeyim bence eski halinden daha iyi olmuş.

Sefahat bu yaz Alaçatı’da

Beyoğlu’nun 17 yıllık müdavim barı Sefahathane yazın Çeşme’ye taşınıyor. 15 Mayıs’tan itibaren Alaçatı Kemalpaşa Caddesi’nde eski bir taş binada hizmet verecek Sefahathane-Alaçatı’nın bir de havuzlu bahçesi var. İstanbul’dakinin aksine Sefahathane-Alaçatı kahvaltıdan itibaren açık, buradakinde deniz mahsulleri yahnisi, enginarlı pilav gibi ilginç Akdeniz yemekleri de olacak. Sefahathane’nin sahipi Cem Selcen bize ortalıkta dolaşan bir rivayeti anlatıyor: Mekanın bulunduğu Atlas Pasajı’nda “eskiden Sultan II. Mahmud’un sefa yaptığı bir garsoniyeri varmış. Mekanın ismi de buradan geliyor. O yüzden duvarlarda tuğralar falan asılı. 04.00’e kadar açık, bir votka 12 lira. (232) 716 60 25.

False