Dağ başında ziyafet

Kış tatili demek kayak demek! Maalesef ki ben kaymayı pek beceremiyorum. Onun için karlı dağlarda kaymak yerine, lezzetli mekanları keşfetmeyi seviyorum. Bembeyaz ortam, karlı zirveler, dağlarla sarmaş dolaş olmuş bulutlar eşliğinde yemek içmek pek hoşuma gidiyor. Dünyanın önemli kayak merkezleri, pistleri kadar lezzetli mekanlarıyla da övünür. Bu hafta size Avrupa’nın önemli kayak merkezlerindeki lezzetli mekanları tanıtacağım.

Haberin Devamı

L’Oxaly’s, Val Thorens - Fransa

Buraya Courchevel’den kayarak ulaşmak mümkün. Zirvedeki lezzet durağının ‘2 Michelin Yıldızı’ var. Genç şef Jean Sulpice oldukça yaratıcı. Felsefesi: Yöredeki basit malzemelerle şaşırtıcı lezzette yemekler yapmak. Onun için mönüdeki her yemek damakları şaşırtacak kadar lezzetli. Özellikle zerdeçallı barbunya, fıstıklı, limon otlu levrek, soya soslu deniz yosunu ve çorbalar mönünün yıldızları.

Daha çok yemek tatmak isterseniz tadım mönüsünü almanızı öneririm. Yemeklerin yanı sıra restoranın panoramik manzarası da büyüleyici. Karlı vadiyi yükseklerden seyretmek nefesleri kesiyor. Karlı, sessiz, lezzetli ve manzaralı bir kış kaçamağı yaşamak isteyenler için en doğru adres.

Dağ başında ziyafet

Haberin Devamı

La Cap Horn, Courchevel- Fransa

2100 metre yükseklikteki bu kayak merkezinde restoran seçmek oldukça zor. Çünkü 50’ye yakın lezzet durağı var ve hepsi birbirinden lezzetli. Ama La Cap Horn bir adım öne çıkıyor. Kimi ararsanız, hepsi burada: Ünlü iş adamları, aktörler, sanatçılar, birbirinden güzel mankenler, Rus milyarderler... Yeter ki gözünüz restoranın biraz ötesindeki helikopter pistinden ayrılmasın.

Mönüde deniz ürenleri ön planda: Taptaze istiridyeler, dev kıskaçlarıyla sizi tehdit eden istakozlar, lezzetli yengeçler, Japon ustaların hazırladığı suşiler. Eğer deniz ürünleriyle aranız iyi değilse, nar gibi kızarmış çiftlik tavuklarını ve Rhone vadisinin otlarıyla beslenmiş sığırların lezzetli etlerini önerebilirim. Şarap mönüsü de seçimi zorlaştıracak kadar zengin. Yalnız seçim yaparken dikkatli olmalısınız. Çünkü fiyatlar el yakacak cinsten.

Dağ başında ziyafet

Chez Vrony, Zermatt- İsviçre

2130 metre yükseklikte bir lezzet durağı. Görünen manzara şöyle: Beyaza boyanmış çam ağaçları, karlı zirveler, dağlar arasında uçuşan bulut kümeleri... Ve muhteşem yemekler. Yani beyaz bir cennettesiniz. Önden sıcak bir balık çorbası, damağınızı diğer lezzetlere hazırlıyor. Veya bir Blody Mary çorbası, hem midenizi ısıtıyor, hem başınızı hafifçe döndürüyor. Izgaranın üstünde, Alp Dağları’nın yemyeşil otlarıyla beslenmiş sığırların pamuk gibi etleri kızarıyor.

Haberin Devamı

Hele manzarayla yarışacak kadar lezzetli olan kuzu pirzolalarına ne demeli . Bir de geleneksel tariflerle yapılmış köy yemekleri var mönüde... Eğer öyle tam teşekküllü bir yemek niyetinde değilseniz hamburgerler, ev yapımı sosisler, peynirler ve patates kızartmaları da seçenek olabilir. Yani zirvede bir ziyafet.

Dağ başında ziyafet

Maison Vieille, Courmayeur- İtalya

Sıcacık bir mekan. Görüntü tam bir dağ lokantası görüntüsü. Duvarları anı fotoğrafları süslemiş. Çepeçevre uzanan raflarda şarap şişeleri sıralanmış. Kimisi kaliteli, kimisi sofra işi. Masalar içiçe. Herkes bir biriyle dost, herkes her sohbetin içinde. Dışarısı soğuk, içerisi sımsıcacık. Mönü tabii ki klasik İtalyan. Makarnalar çeşit çeşit. Bana sorarsanız tagliatelle derim.

Haberin Devamı

Dana yanağıyla yapılmış sosu damak çatlatacak kadar lezzetli. Her makarnanın özel bir sosu var. Özellikle yabanı mantarlarla yapılanlar damaklarda unutulmaz tatlar bırakıyorlar. Porçini mantarlı ravyoli, keçi peynirli gnoci de fark yaratan yemekler arasında. Tabii pizzaları da unutmamak lazım. Üstünde acı zeytinyağlı sos gezdirirseniz tam bir ziyafete dönüşüyor.

Dağ başında ziyafet

Hospiz Alm, St. Anton- Avusturya

Burası Avusturya Mutfağı’nın en lezzetli örneklerini bulabileceğiniz bir dağ lokantası. Çalışanlar yöre giysileri içinde sizi karşılıyorlar. Hemen masaya oturmayın. İkram edilen şampanyayı yudumlayarak önce manzaranın tadını çıkartın. Muhteşem dağ manzarasının aklınızı başınızdan alıp götüreceğinden emin olabilirsiniz. Yine yemekten önce restoranın şarap kavını görmenizi öneririm. Böylesine zengin bir kava kolay kolay rastlamazsınız. Mönüdeki tüm yemekler dikkat çekici. Hangisi diye sorarsanız, size kış mantarları, kırmızı soğan ve tatlı şarapla kısık ateşte pişen dana bonfileyi öneririm. Tabii yanında lezzetli bir kırmızı şarap olmak kaydıyla.

Haberin Devamı

Dağ başında ziyafet

Yazarın Tüm Yazıları