GeriSeyahat Bursa ve Balıkesir çevresinde haftasonu
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Bursa ve Balıkesir çevresinde haftasonu

Bursa ve Balıkesir çevresinde haftasonu

Bursa ve Balıkesir çevresinde, şifalı suları, doğal alanları, yürüyüş yolları ve güleryüzlü insanlarıyla ilginizi çekecek, huzurlu bir haftasonu geçirmenizi sağlayacak pek çok güzel yer var. Yalova, Cumalıkızık, Gönen ve Manyas, onlardan bazıları.

MANYAS

Manyas, Gönen’den 33 kilometre uzaklıkta. Ekşidere köyü yakınında, 13 kilometre mesafede dağ ılıcası var. 80 odalı bir otel ve şifalı içme suyu bulunuyor. Gidip bir gece geçirebilirsiniz. Manyas, Bandırma’ya sadece 45 kilometre uzaklıkta. Feribotla Bandırma’ya ulaşırsanız, arabayla gitmenize gerek yok, Gönen’e her saat otobüsler var. Maalesef yol pek iyi değil, karanlığa kalmamaya bakın. Yol dar ve virajlı, nerede ana yola bağlanıyor, nerede rampa oluyor, belli değil. Manyas "Kuş Cenneti"yle de ünlü, biliyorsunuz. Kuş Cenneti Milli Parkı’na (Her ayın ilk pazartesi günü kapalı. Haftaiçi 09.00- 18.00, haftasonu 09.00- 18.30 saatleri arasında açık. 0266 245 80 79) varabilmek için, yol üzerindeki Mete Dinlenme Tesisleri’ni 500 metre geçince, bu tabeladan sapılıyor. Yol üzerinde solda göreceğiniz Manyas tabelasından değil de 32. km.’de soldaki, Kuş Cenneti tabelasından sapın.

CUMALIKIZIK

Cumalıkızık görür görmez insanı çarpan, film platosu gibi bir yer. Zaten birçok diziye ve filme mekan oldu, biliyorsunuz. Sadece evleriyle, yollarıyla, çeşmeleriyle değil, köyde süren yaşam şekliyle de sıradışı.

Osmanlıların ilk yerleştikleri yerlerden biri Cumalıkızık. Yani geçmişi Osmanlı kadar eski. Bugün Osmanlı mimarisinin güzel örneklerinden. Uludağ ile vadiler arasında sıkışıp kalmış. Orhan Gazi döneminde, cuma namazlarının kılındığı yer olunca adı Cumalıkızık olmuş. Köyde bulunan 300’e yakın evin bazıları harap halde olsa da çoğu görsel bir ziyafetin aktörleri. Arnavut kaldırımı döşenmiş tarih kokan sokaklarda gündelik yaşamın izlerini yakalıyorsunuz. Cumbalı bir evden tülbentli bir teyze el sallıyor, bir diğerinin önündeki aile ev yapımı ürünler satıyor.

Köy, AB tarafından finanse edilen Cumalıkızık Kültür Turizmini Geliştirme Projesi tarafından destekleniyor. Özellikle yaz aylarında ve hafta sonlarında, meydan, topladıkları meyveleri, kendi el işlerini, yaptıkları reçelleri satan köy halkıyla doluyor. Evler koruma altında. Turizm keşfedilmiş, turistler görmeye geliyor; gelen yiyor, konaklıyor.

Genellikle üç katlı olan evlerin renkli dış cephe boyaları ve ahşap kapıları fotoğrafçılar için çok cazip. Sokaklarda bol bol yürüyüş yapıp, fotoğraf çekin. Dar sokaklar ve köy meydanı gerçekten çok güzel.Cumalıkızık Etnografya Müzesi ve Sanat Evi’ni gezebilirsiniz. Müzede sergilenen ve yakın zamana kadar kullanılan eşyalar halk tarafından bağışlanmış ve köyün eski yaşantısına ayna tutuyor. Uludağ’a kadar bir trekking yolu da var.

Köyün tarihi hamamı ve 700 yıllık camisini gezmeyi de ihmal etmeyin. Köyde dolaşırken, Rafet Yavuz’un işlettiği Osmanlı Fırını’ndan, odun ateşinde pişirilen ekşi mayalı ekmek almayı ve hazır mantıya benzeyen ama şekli ve tadı değişik olan "silor"u tatmayı unutmayın. Köyde ısırganlı tarhana da yapıyorlar, hem sağlıklı hem lezzetli. Pansiyonların sabah kahvaltılarında patlıcanlı ve cevizli salça var. Gözleme, erişte, bal ve reçeller de enfes.

Nasıl gidilir? İstanbul’dan yola çıkıp TEM’den devam ederken, Bayramoğlu sapağından sapın. Eskihisar-Topçular feribotuyla karşıya geçin. Yalova üzerinden Bursa’ya varacaksınız. Ankara yolundan sonra Eskişehir yönüne dönün. "Cumalıkızık" tabelalarını göreceksiniz. Bursa Santral Garajı’ndan minibüsler kalkıyor. Ayrıca 22 No’lu belediye otobüsü de Cumalıkızık’a gidiyor.

Nerede kalınır? Bursa’da birçok otel var ama tavsiyem köydeki iki pansiyondan birini denemeniz. Konak (0224 372 48 69) ve Mavi Boncuk Pansiyon’un (0224 373 09 55) yemek servisleri de var.

GÖNEN

Gönen, Balıkesir’e bağlı, 35 bin nüfuslu bir ilçe. Söylendiğine göre, adı ılıca anlamına gelen "germanon" kelimesinden gelmiş. Eski adı ise Asepsos ve Artema. Binlerce yıldır şifa dağıtan sularının ısısı hiç değişmemiş: 73 derece. Şu anda Avrupa Kaplıcalar Birliği üyesi, kaplıcaları da Türkiye’nin en iyilerinden.

Gönen’de kaplıca suyu çok güzel, 73 derece ısıyla çıkan suyla banyo keyfi inanılmaz. Kaplıcalar, romatizmal, nörolojik ve ortopedik hastalıklara, kalp ve damar sorunlarına, solunum ve sindirim yolu hastalıklarına iyi geliyor, tabii ruh halinizi değiştirmeye de! Bir sağlık sorununuz varsa, uzmanlar kürün 21 gün devam etmesi gerektiğini söylüyorlar. Bazı rahatsızlıklarda ise kesinlikle uzak durulması gerekiyor. Doktorunuza danışabilir, www.gonenkaplicalari.com’dan bilgi alabilirsiniz.

Ömer Seyfettin’in doğum yeri olan Gönen’in sokakları pırıl pırıl, halkı güleryüzlü, huzurlu dokusu hiç bozulmamış. Merkezdeki sokaklarda bol bol yürüyüp evleri seyredin. Gönen’de, pencerelerine demir konmamış güvenli geçmişi göreceksiniz. Tek katlı evlerin camlarından bacalar çıkmış, kapı önündeki insanlar "günaydın" deyip hal hatır soruyorlar. Gönen’de dolaşırken, her yerde adını göreceğiniz meşhur "kelle peyniri"nden tatmayı ihmal etmeyin.

YALOVA

Yalova’da tarih çok eskilere, antik çağa kadar uzanıyor. Bölgenin bilinen ilk ismi Pythia. Söylenenlere göre, şifalı sular MÖ 2000’de meydana gelen bir yer sarsıntısıyla günyüzüne çıkmış. Bölge Roma döneminde sağlık merkezi haline gelmiş. Meşhur Kurşunlu Banyo (çatısının kurşun kaplamasından dolayı böyle adlandırılıyor) 1500 yıl önce Bizans İmparatoru Jüstinyen tarafından yaptırılmış. 1900’de Abdülhamid’in emriyle tamir ettirilmiş.

1929’da Termal’e gelen Atatürk, bölgeyi çok beğenmiş. Onun emriyle 1936’da, Termal Otel’in inşaatı başlamış. Otel Atatürk ölmeden kısa bir süre önce, 1938’in başında hizmete açılmış. Yeniden yapılmak için yıkılan otel, maalesef yıllardır kapalı.

Kurşunlu’nun açık havuzu olağanüstü. Termal sular, banyo kürü yaptığınızda ve içtiğinizde, şikayete iyi geliyor.

Yalova Termal’de ayrıca iki kilometrelik yürüyüş parkurunda yürüyüp, Atatürk’ün Evi’ni gezebilir, Hayrettin Karaca’nın yıllarını verdiği arboretumdaki (0226 833 77 67) ağaçları seyredebilirsiniz. Orman içindeki Sudüşen Şelalesi’ni de kaçırmayın. Diğer kaplıca hamamları olan Çınar, Sultan, Valide ve Sıra Banyolar’ın en az birinde şifalı sularla yıkanmayı da ihmal etmeyin.

Nasıl gidilir? Arabasız bir yolculuk düşünüyorsanız, İstanbul’dan Yalova’ya ulaşmak çok kolay. Kabataş’tan deniz otobüsü, Sirkeci’den vapur seferleri var. Yalova’dan Termal’e çok sık minibüs kalkıyor ve mesafe 12 km.

Nerede kalınır? Çamlık Otel’in arka tarafa bakan odalarının fiyatı, ön tarafa bakanlardan daha ucuz. Otel fena değil, personel ortalama, yataklar rahatsız (0226 675 74 00). Kaplıcaların hemen üst tarafındaki Gökçedere köyünde, küçük otel ve pansiyonlar var.
False