GeriSeyahat Avare
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Avare

Avare

AVARE’NİN ŞİİRİ
Doğan Hızlan seçti

GÜLE GÜL ARALIĞI

-sırlara bulanan, aynalarda arayan kendini
adını bilmeyen gül, bilir mi rengini-


düşler gemilerin girmediği denizleri mi tutkulu
uzak anımsamaların sessizliği mi sözün boğumu:

ürkünç, büyülü yosunların titreştiği derinlerin uğultusu
lâl, göklere biçimsiz işaretler bırakıp dağılan bulutların sunduğu

aklın dikenleri mi büyür tersine kanatır ruhu
boşluğa bir anlam mı esirgesin anı olan çocukluğu

eşsiz bir vazgeçiş değilse uyanılan her uyku
neden maktûl ve katil bir beden yitirip yitirip bulduğu

buğu değil mi kışgöllerine ölüme mesafe arayan boynu
avlardan avlardan artarsa kalır siyahlığına kuğu

kendiliğinden girer araya ve silinir bir el vedaıyla
dışına bir uzaklık değil mi yüzdeki, sözdeki buğu

güzbahçesinde üşüyen gül yaprağından çiy düşürür
rüzgar mıdır, geçmişi gelecekle buluşturan mı bu

Metin Sefa

AVARE’NİN ÖNERİSİ
Evliya Çelebi Seyahatnamesinde
İstanbul’un sırları
Raşit Gündoğdu
İdeal Kültür Yayıncılık

Hayatı ve dünyadaki en önemli seyahat kitabı olan Seyahatname’si sırlarla dolu olan Evliya Çelebi’nin eserindeki İstanbul’u inceleyen “Evliya Çelebi Seyahatnamesinde İstanbul’un Sırları”yla İstanbul’un tarihine şahit oluyoruz. Kentin 400 yıl öncesine yaptığımız yolculuk, bize o devirlerin tılsımlı ve esrarlı mekan ve hadiselerini öğrenebiliyoruz. İstanbul’un gizemli tarafını yakından incelemek için Raşit Gündoğdu’nun “Evliya Çelebi Seyahatnamesinde İstanbul’un Sırları” eserini tavsiye ederiz.

SEYAHATTE NE DİNLEYELİM

ASLI ŞAHİN BU ALBÜMÜ ÖNERİYOR
Tori Amos
Night Of Hunters
Deutsche Grammophon

Oyuncu Aslı Şahin, seyahat etmeyi çok seviyor. Dağ, deniz, ova, şehir merkezi onun için hiç farketmiyor. Hepsinin kendine has güzelliği olduğuna inanıyor. Gittiği yerlere kültürün, günlük yaşamın içine girecek kadar zaman ayırmaya özen gösteriyor. Çadırlı tatillerden hoşlanıyor. Yaylalarda şehir seslerinden, elektrikten uzak, toprak, yıldızlar ve kamp ateşiyle başbaşa kaldığında keyfi yerine geliyor. Gümüşlük de tercih ettiği tatil mekanlarından. Burada çimen, hamak, dost sohbeti ona yetiyor. Nemrut Dağı’na çıkıp, Karadeniz yaylalarını bir kez daha görmek istiyor. Artvin’deki Macahel bölgesini, Rize’de Pokut’tan gidilen Yedi Göller’i merak ediyor. Yurtdışında başta Roma olmak üzere büyük Avrupa şehirlerine gitmek istiyor. Berlin’i beğeniyor Polonya’nın doğasını merak ediyor. Aslı Şahin, Avare okurlarına şarkıcı Tori Amos’un son albümü Night of Hunters’ı öneriyor.

SEYAHATTE NE OKUYALIM

SELİM SİYAMİ BU KİTABI ÖNERİYOR
Hermann Hesse
Narziss ve Goldmund
YKY

Son albümü “Özel Birisin” geçen haftalarda yayımlanan Multitap grubunun solisti Selim Siyami, tatillerini genellikle Bodrum’da ailesiyle geçiriyor. Turistik kentlere, kasabalara sezon dışında gitmeyi tercih ediyor. Kafasını dinleyip enerji topluyor. Kendini rahat hissettiği, bisiklete binip, parklarda oturmak gibi basit şeylerden keyif aldığı için Amsterdam’ı tercih ediyor. Türkiye’de en çok görmek istediği yerler Trabzon’daki Sumela Manastırı ve Bozcaada. Dünyanın en eski tapınağına ait arkeolojik bulgular ilgisini çektiği için Urfa’daki Göbeklitepe’yi merak ediyor. Yurtdışında görmek istediği şehirlerin başında 24 saat yaşayan Berlin, Paris ve Londra geliyor. Selim Siyami, Avare okurlarına Hermann Hesse’nin Narziss ve Goldmund adlı romanını öneriyor.
False