Açık hava müzesi şehri: Üsküp

Makedonya’nın başkenti Üsküp’e bundan üç yıl önce yolum düşmüştü ancak ‘ölü bir şehir’ olması sebebiyle pek beğenmemiştim. O zaman ki Üsküp ile şimdi ki Üsküp arasında dağlar kadar fark var çünkü ‘Üsküp 2014’ projesiyle şehre bir sürü köprü, heykel ve kamu binası yapılmış hatta hâlâ süren çalışmaların toplam maliyeti 500 milyon Euro civarındaymış. İşte size Üsküp gezi rehberi…

Haberin Devamı

Uçak biletlerinin ucuz olması, 60 güne kadar Türk vatandaşlarına vizesiz olması, Makedonya dinarının Türk lirasına göre daha düşük değerde olup (1 Türk Lirası = 13 Makedonya Dinarı) ucuz bir ülke olması ve Türkçe bilenlerin çok olmasından sebep gezginler için güzel bir rota Üsküp…

Açık hava müzesi şehri: Üsküp

Makedonya’nın tarihi

Yugoslavya’dan ayrılan Makedonya Cumhuriyeti 1991 de bağımsızlığını kazanmış. Makedonya’nın nüfusunun çoğunluğunu Makedonlar oluşturuyor ancak azınlık olarak Türkler, Sırplar, Arnavutlar ve Boşnaklar da mevcut.


Her yer yürüme mesafesinde

Vardar nehrinin ikiye böldüğü Üsküp şehrini yürüyerek keşfedebilirsiniz. Gezilecek yerlerin çoğu Vardar Nehri’nin yakınındadır bu nedenle otelinizi Vardar Nehri’ne yakın tutarsanız yürüme mesafenizi minimuma indirmiş olursunuz. Eğer sizde benim gibi gittiğiniz ülkelerde farklı konsept otellerde konaklamayı tercih edenlerdenseniz Üsküp’te size iki önerim olacak. Bunlardan birincisi Vardar Nehrinin üzerinde bulunan gemi şeklinde ki Senigalli Hotel diğeri ise benim konakladığım ilgi çekici konseptiyle beğenimi kazanan Dali Aparment.

Haberin Devamı


Açık hava müzesi şehri: Üsküp

Üsküp’te mutlaka gezilmesi gereken yerler

Gezimize öncelikle Üsküp meydanında bulunan atlı İskender Bey heykelinden başlıyoruz. Burası Üsküp’ün merkezi! Bir çok kafe ve restoranın bulunduğu meşhur meydan ayrıca şehre giriş kapısını simgeleyen 21 metre yükseklikteki Porta Macedonia’yı da içinde barındırıyor. Rahibe Teresa’nın aslen Üsküplü olduğunu biliyor muydunuz? Bu büyük meydana bağlanan Macedonia Caddesinde Rahibe Terasa’nın evi bulunmaktadır, müzeye dönüştürülen Rahibe Terasa evini ücretsiz şekilde gezebilirsiniz. Yine bu bölgeye yakın değişik yapısıyla dikkat çeken Saint Clement of Ohri Katedrali ve Üsküp Müzesi görülmeye değer.

Açık hava müzesi şehri: Üsküp

Şehrin diğer tarafına geçmek için Üsküp’ün simgesi olan taş köprüyü ya da bir çok heykeli üzerinde bulunduran sanat köprülerini kullanabilirsiniz. Şehrin diğer tarafında bizleri ihtişamıyla göz kamaştıran Arkeoloji müzesi ve Opera Bale Binası karşılamakta.

Haberin Devamı


Nehrin bu tarafı diğer tarafa nazaran daha eski bir görünüme sahip. Old Bazaar adı verilen Türk çarşısının ara sokaklarında kaybolun çünkü Kurşunlu han, Kapan han, Üsküp kalesi, Mustafa Paşa Cami, Davut Paşa Hamamı çarşının içinde bulunuyor. Hediyelik eşya almak isteyenler ise pazarlık yapmayı unutmasın, Türkleri asla kırmıyorlar.

Açık hava müzesi şehri: Üsküp

Üsküp şehrine 40 dakika uzaklıkta bulunan ve UNESCO tarafından koruma altına alınan Matka Kanyonu ülkenin doğal güzelliklerinden. İsterseniz Old Bazaar bölgesinden ayarlanan günübirlik turlara katılabilirsiniz.


Hristiyanlığın 2000'inci yılının simgesi olarak şehrin en tepesinde yapılan 66 metrelik devasa ‘Milenyum Hacı’ maalesef şehre yürüme mesafesinde değil, hacın yanına ancak teleferikle çıkmak mümkün. Zamanınız varsa şehri tepeden izlemek için güzel manzaralı bu yere çıkmanızı öneririm.

Açık hava müzesi şehri: Üsküp

Haberin Devamı

Ne yemeli ne içmeli?

Üsküp’ün içeceklerinden bilindiği üzere erikten yapılan Makedon rakısı (rakija) ve Makedon şarabı meşhur. Sabah kahvaltısı için bizim pişiye benzeyen mekitsa ya da meşhur Üsküp böreğini yemeden olmaz. Tüm Balkanlarda meşhur olan köfte cevapi ya da pleskavitsa yemek isterseniz 1913 senesinden beri Eski Çarşı’da hizmet veren Destan inanılmaz. Bizimkine nazaran daha kuru olan Tavche Grace yani güveçte kuru fasulye yine Eski Çarşı’da ki Kosmos’da denenebilir. Tatlı konusunda ise buralara kadar gelmişken küçücük bir dükkan olan Mado’da trileçe ya da kaymaçina yiyebilirsiniz.

Açık hava müzesi şehri: Üsküp

Çalgılı çengili balkan eğlencesi için Stara kuka’yı tavsiye ederim ancak rezervasyon yaptırmayı unutmayın. Lezziz yemekleri ve özel gastivar tatlısıyla Vodenica Mulino şehrin önde gelen restoranlarından. Meydanda bulunan cafe, restoran ve barlar için önerilerim tarihi bir yer olan Pelister restoran, akşamları tıklım tıklım olan Soul District Kitchen ve Trendisimo, gençlerin akın ettiği Beer hall. Sizde benim gibi tatlıya düşkünseniz büyük meydanda bulunan Dolce la terrazza pastanesinin de tatlılarını yemeden gelmeyin.

Açık hava müzesi şehri: Üsküp

Haberin Devamı

Makedonyayı en çok ziyaret eden turistler Türklermiş hala gitmediyseniz listenizde öncelikli olsun çünkü dört bir yanı heykellerle çevrili Üsküp şehrini gezerken adeta açık hava müzesinde geziyormuşsunuz hissi uyanacak ve zamanın nasıl aktığını anlamayacaksınız.

 Açık hava müzesi şehri: Üsküp
Açık hava müzesi şehri: Üsküp
Açık hava müzesi şehri: Üsküp

Fotoğraflar: Selin UZDİL



3 yıllık dünya turunu 3 dakikaya sığdırdı!

Yazarın Tüm Yazıları