GeriSeyahat 36 saatte Sidney
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
36 saatte Sidney

36 saatte Sidney

Geçen ay yaşanan boğucu yaz sıcakları Sidney’i terk etti. Bugünlerde sıcaklık 25 derece civarında. Yine hep güneşli, huzurlu. Meşhur liman bölgesine takılıp kalmayın. Hızla dönüşüm geçiren semtlere odaklanın.

Geçmişin fabrika bölgelerinde dikkat çekici sanat merkezleri, yaratıcı şeflerin restoranları açılıyor. Pırıltılı yaşamı merak ediyorsanız Darling Harbour’a gözatın. Ünlü şefler David Chang ve Luke Nguyen’in yeni restoranı, 800 milyon dolarlık yatırımla kurulan büyük eğlence merkezi Star’da. Sakin köşelerdeki keyifler için küçük barlar sizi bekliyor. Kent merkezinden birkaç dakika uzaklıktaki kumsallarda yüzmenin şimdi tam zamanı. Meşhur operayı merak ediyorsanız merak etmeyin, kumsala giderken önünden geçeceksiniz.
Ingrid K. Williams The New York Times

15.00
Modern ustalar

Sidney çok katlı galerileri, kültür merkezleriyle kıtada sanatın önde gelen adresi. Öncelikle modern Çin sanatına odaklanan White Rabbit Gallery’ye uğramanızı öneririm. Geniş koleksiyonundan dönüşümlü sergiler düzenliyor. Şu anda sergilenenler arasında en çok konuşulan ürünler Shi Jindian’ın orijinal boyutlardaki telden motosikleti, Ai Weiwei’nin ayçiçeği yığınları, Tu Wei-Cheng’in bomba şeklinde şekerlemeler satan çikolata mağazası (whiterabbitcollection.org). Sonra merkezdeki Rocks semtine gidin. Çağdaş Sanatlar Müzesi restore edilip 2012’de beş katlı yeni bölümüyle açıldı. İlgi çekici sergiler birbirini izliyor. Geçen yıl Anish Kapoor retrospektif sergisi çok konuşulmuştu. Bu yıl ise Yoko Ono koleksiyonu tartışılıyor (mca.com.au).

18.00
Ördekler, mantılar

Şehirdeki harika Uzakdoğu restoranlarından en kayda değer olanı Mr. Wong (merivale.com.au/mrwong). Dar bir sokağın sonuna saklanan iki katlı restoranın ahşap tavanlı, bambu iskemleli zarif dekorasyonu huzur veriyor. Mutfak vitrininde pişmeye hazır ördekler asılı. Tabakları gördükten sonra Çin işi tandır (yarım ördek 75 TL) ya da Pekin usulü ördek böreğinin (100 TL) çekimine direnmek zor. Hamurişlerine (dim sum) mutlaka yer ayırın (67 TL).

20.00
Kültür beşiği

Bir tepedeki Redfern bölgesinde, bir zamanlar vagon yapılan fabrika şimdi önemli bir sanat merkezi. Eveleigh Demiryolu Fabrikası’na açılan Carriageworks’de geniş sergilere ev sahipliği yapan galeriler, sıradışı oyunların sahnelendiği salonlar sizi farklı bir dünyaya sürükleyecek. Kaçırılmaması gereken sanat olayı Christian Boltanski’nin iddialı enstalasyonu. Mayısta ise koreograf Lemi Ponifasio’nun Maori dans gösterisi var (carriageworks.com.au).

23.00
Bodrumdaki barlar
Sidney’deki en etkileyici atmosfere sahip barları bulmak pek kolay değil. Örneğin Baxer Inn için tabelasız bir sokaktan yürüyüp, fabrika girişini andıran merdivenlerden inip, üstünde isim yazmayan kapıyı açmalısınız. Ağır kapı aralandığında ardında loş bir salon, klasik posterler, birinci sınıf yüzlerce viskinin dizildiği bar çıkacak (thebaxterinn.com). Diğer gizli mekan Frankie’s Pizza. Bar kitsch dekorasyonuyla klasik bir pizzacıya benzetilmiş. Chianti şişesinden şamdanlar, plastik masa örtüleri sizi yanıltmasın, arkada 1980’lerin atmosferini yaşatan bir bar var. Oyun masaları ve Guns N’ Roses patlamasından derin izler dekoru tamamlıyor. Leziz sosisli pizzalar, dünyanın önde gelen biraları size geç saatlere kadar sürecek eğlence için enerji verecek (frankiespizzabytheslice.com).

Cumartesi

9.00
Deniz terapisi

Güne birbirinden güzel manzaralar arasında güneşi selamlayarak başlayın. Ünlü Bondi Beach’in 1,5 kilometre kadar güneyinde, rıhtımdaki nefes kesen yürüyüş yolunun ilerisinde sizi bir sürpriz bekliyor. Bronte Beach’te altın rengi kumlar uçurumun gösterişli kayaları, geniş park ve Tasmanya Denizi arasında gidip geliyor. Panoramik deniz manzaralı Yoga by the Sea (yogabythesea.com.au), direnç artırıcı hatha kursları düzenliyor (50 TL). Dalgaların ritmik sesi eşliğinde yoga yapmak isterseniz Bronte ve Tamarama kumsallarını tercih edin. Kurstan sonra masmavi sularda serinleyin.

12.30
Fırında mangolo ördek

Sahilden yokuş yukarı kısa bir yürüyüşle Three Blue Ducks’a ulaşacaksınız. Üç sörfçü arkadaşın açtığı rahat, sakin restoran bir gurme mekanı. Duvar resimleri, açık pencerelerden gelen temiz hava, organik odaklı mönü cazibesini artırıyor. Sürekli değişen mönüden salata seçin, sonra yeşil mango ve fasulye filiziyle tatlandırılmış ördek sipariş edin. Tabağınızı yeşilliklerle renklendirmek isterseniz arka bahçede kısa bir tura çıkın. İki kişi yemek ücreti ortalama 110 TL (threeblueducks.com).

15.00
Komşu dükkanlar

Öğleden sonranızı Surry Hills’e ayırın. Sakın semtin caddelerinde kafeler, zarif butikler, organik ürün mağazaları sıralanıyor. Klasik esinli giysileri, zarif takıları, parlak deri çantalarıyla Mushu, alışveriş turunuzun ilk adımında ilginizi çekecek (mushu.com.au). Çıkışta karşıya geçin Standard Store’a gözatın. Baskılı güneşgözlükleri, çizgili denizci tişörtleri, parlak oxford stili ayakkabılar şık kadın ve erkeklere hitap ediyor (thestandardstore.com.au). Sonra rotanızı Workshopped’a çevirin. Avusturyalı tasarımcıların ev eşyaları arasında amber kavanozlar, bakır ayaklı lambalar zaman ayırmaya değer (workshopped.com.au).

19.00
Izgaracılar

Surry Hills’in yolunu tutun. Hareketli Arjantin restoranı Porteño, Ben Milgate ile Elvis Abrahanowicz adlı iki şefe ait. Fırında sekiz saatte pişirilmiş süt kuzusu ya da yavru domuzun yanı sıra ızgarada pişmiş bifteği de deneyebilirsiniz. Eğer boş masa yoksa, üst kattaki Gardel’s Bar’a çıkın. Fernet Branca ile koladan yapılan özel kokteyl eşliğinde atıştırarak bekleyin. İki kişi yemek ücreti 220 TL civarında (porteno.com.au).

22.00
Küçük sevgilim

Yemeğin ardından kuzeye yönelin. Darlinghurst susuzluğunuzu giderecek barlarla dolu. Red Lily’den başlayın turunuza. Endonezya temalı bar Pham Fatale (limon yapraklı votka, tarçın likörü, limon, Hindistan cevizi suyu; 40 TL) gibi kokteyller sunuyor (redlantern.com.au). Shady Pines Saloon’un bodrumu duvarlardaki doldurulmuş hayvan başlarıyla Teksas barlarını çağrıştırıyor. Fıstık atıştırıp, bira yudumlayıp, ucuz şarkılar eşliğinde duvardaki doldurulmuş boğa, geyik kafalarını seyredebilirsiniz (shadypinessaloon.com). Teksas atmosferinden sıkıldıysanız 1950’ler temalı Hinky Dinks sizi bekliyor (hinkydinks.com.au). Bir kenara oturup çok çekici kokteylerden birini seçin. Mesela Hinky Fizz’i (çilek sorbesi, cin, St-Germain, şeftali dilimi, greyfurt suyu; 40 TL).

Pazar

10.00
Ekmek ve Brett

Güne Bourke Street Bakery’de başlayın. Kaldırımdaki masalardan birine oturun, poğacaları tadın. Armutlu-ahududulu kek ya da antep fıstıklı tart eşliğinde kahvenizi yudumlayın (bourkestreetbakery.com.au). Ardından yokuşun başındaki Brett Whiteley Studio’ya gidin. Meşhur Avusturyalı sanatçının eski atölyesi şimdi sanat galerisi. Art Gallery of New South Wales’e bağlı atelyede gerçeküstücü, soyut eserler sergileniyor. Duvarları bitmemiş işler, kitaplar süslüyor (artgallery.nsw.gov.au).

12.30
Limanda kaybolun

Bondi gibi kumsallar bu saatte çok kalabalık olabilir. Fakat liman sakindir. Huzur içinde güneşlenebilirsiniz. Doğu tarafındaki Camp Cove Beach, altın rengi kumlarıyla çok çekici. Pek az bilinen kampa kent halkı piknik, yüzme için geliyor. Ulaşmak için Circular Quay’den Watsons Bay vapuruna binin. Temiz hava, güzel manzaralar eşliğinde ünlü Sidney Operası’nı Liman Köprüsü’nü seyredin.

Nasıl gidilir
Şubatın ikinci haftasında, İstanbul’dan bir aktarmalı giriş-dönüş Sidney uçuşları Malezya Havayolları’nda 2468 TL, Singapur Havayolları’nda 2647 TL’den başlıyor.

False