GeriSeyahat 36 saatte Davos
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
36 saatte Davos

36 saatte Davos

İsmi Dünya Ekonomik Forumu toplantılarıyla özdeşleşen Davos, İsviçre Alpleri’nde 11 bin nüfuslu bir yerleşim. 1560 metrelik irtifasıyla Avrupa’nın en yüksek şehirlerinden.

1800’lerde sanatoryum merkeziyken Sir Arthur Conan Doyle’nin, Thomas Mann’in romanlarına, dışavurumcu ressam Ernst Kirchner’in tablolarına konu oldu. Bugün manzaralı lüks otelleri, müzeleri, galerileriyle kışın kayakçıları, yazın yürüyüşçüleri ağırlıyor.Â

Cuma

16:00
Kanatlı bira

‘Cennetten önce son bira durağı’ sloganını kullanan BierVision damıtım evi, Monstein köyü yakınlarında. Tarihi köyün en yeni yapısına, asırlık bir mandırada 2001’de kurulmuş. Her cuma saat 16.00-17.00 arasında kapılarını meraklı ziyaretçilere açıyor. Bardağı 5 TL’ye tadım imkânı sunuyor. Yüksek irtifada üretilen biranın özelliği özel basınçlı damıtım ekipmanı, mayayla hazırlanması. Firma viski, peynir, şnaps da üretiyor (www.biervision-monstein.ch).

18.00
Aman Tanrım, Capuns ve Pizokel!

Şimdilik fondüyü bir kenara bırakın ve az bilinen yayla lezzetlerine (bundnerland) odaklanın. Capun, kuru et, baharat, yumurtayla yapılan, pazıya sarılan bir tür mantı. Kremayla servis ediliyor. Pizokel iri kesilmiş erişte, patates, kurutulmış et, ıspanakla yapılan bir başka yerel yemek. Kentteki Schneider (schneiders-davos.ch), Bundnerstubli (central-davos.ch) ve Hotel Alte Post (Berglistutz 4) gibi restoranlarında porsiyon fiyatları 25-50 TL arasında.

20.00
Çırılçıplak

Kayakçılar günbatımından sonra birkaç saatlerini otellerin sauna, masaj, yüzme gibi rahatlatıcı servisleriyle geçiriyor. Bu konudaki en iyilerden biri Davos Kongre Merkezi’nin bitişiğindeki eau-lâ-lâ. 15 TL giriş ücreti ödeyip yarı olimpik kapalı yüzme havuzundan, 80 metrelik paten pistinden, solaryumundan yararlanabilirsiniz. 30 TL daha öderseniz kadın erkek birlikte kullanılan ve sadece çıplak girilebilen welness, solaryum, dağ manzaralı açıkhava küvetleri, sessizleştirilmiş odalar sizi bekliyor (www.eau-la-la.ch).

09.00
Çifte atlı kızak

Çanlar, gevrek kar, ağır battaniyeler, çifte atlı açık kızaklar İsviçre Alpleri deyince ilk akla gelenlerdir. Sabah güneşinde ağaçlardaki pırıltıyı, masmavi gökyüzünü, çatıları karla kaplı geleneksel evleri görmek, kartpostal manzarasında gezinmek için atlı kızak turuna çıkın. Kutschenzentrale Davos’un, tren istasyonu yakınındaki Davos Platz’dan başlayan turları tadım için restoranlarda mola veriyor. İsterseniz 45 dakika (dört kişiye kadar 115 TL), kısa gelirse 4,5 saate kadar (dört kişiye kadar 305 TL) gezebilirsiniz.

Öğlen
Sanatçılar ve mimarlar

Kirchner Museum Davos’ta Ernst Ludwig Kirchner’in eserlerinden oluşan geniş bir koleksiyon sergileniyor. Mimar Annette Gidon ve Mike Guyer’in tasarladığı 20 yıllık müze binası da cam, ahşap, çelik ve betondan yapılmış bir sanat eseri. Kirchner tablolarında ifade gücünü arttıran görsel şaşırtmacalarla dışavurumcu resim akımını ateşlemişti. Bu eserler kadar binanın iç tasarımı, müthiş manzarası da ilginizi çekecek. Giriş ücreti 20 TL (www.kirchnermuseum.ch).

13.30
Rekortmen paten pisti

Davos Spor Merkezi yakınlarındaki Vaillant Arena’da 1923’ten bu yana her yıl Spengler Hokey Kupası turnuvaları düzenleniyor. Stadyum, HC Davos takımına ev sahipliği yapıyor. Şanslıysanız bir karşılaşmaya rastlayabilirsiniz. Olmazsa dışarıdaki 18 dekarlık Avrupa’nın en büyük doğal paten pistinde ücretsiz kayabilirsiniz.

15.00
Büyülü Dağ

Büyülü DaÄŸ finükülerine atlayıp, 13 TL’ye Berghotel Schatzalp’e çıkın. 300 metre yükseklikteki masal manzaralı terasa ulaÅŸmanız dört dakika sürecek. Thomas Mann’ın ‘Büyülü Dağ’da bahsettiÄŸi bina 1898’de sanatoryum olarak inÅŸa edilmiÅŸti. Ä°kindide sararan güneÅŸ ışıkları zirveleri altın rengine boyuyor, geniÅŸ ormanların karlı patikalarından 45 dakikalık yürüyüşle ulaÅŸabileceÄŸiniz donmuÅŸ çaÄŸlayan insana huzur veriyor. Yürüyüş sonrasında otelin kafesinde kahve (7 TL) eÅŸliÄŸinde bir dilim kekle (12 TL) ısının (www.schatzalp.ch). Ä°sterseniz otelin kırmızılı, morlu X-Ray Bar’ında bir bardak ÅŸnaps (13 TL) yudumlayın. Dönüş için üç seçeneÄŸiniz var: Ormandan geçen patika, finüküler ya 2 kilometrelik kızak pisti. Kızak kirası 17 TL. Mann’ın romanında bahsettiÄŸi pist saat 23.00’e kadar aydınlatılıyor.  Â

18.00
Manzaralı fondü

Uzun bir günden sonra hiçbir şey fondü kadar iyi gelemez size. Birkaç mekân öne çıkıyor. Bistro Gentiana, geleneksel peynirli etli fondüler sunuyor. En popüleri mantar, dere otu, et ve soğanla yapılan Pulsa Fonduestube. Porsiyonu 65 TL (www.gentiana.ch). Daha modern versiyonu için Grischa Hotel’deki Pulsa Fonduestube’ü deneyebilirsiniz. Geniş pencereli restoranında Alpler’i, aşağılardan geçen yeşilli, kırmızılı trenleri seyredip, bol porçinili, yerel peynirli fondüyü (55 TL) tadın (hotelgrischa.ch).

21.00
Gecenin pırıltısı

Gece eğlencesi Tijuana gibi, çiviyi keserle tek vuruşta kütüğe gömme yeteneğinizi deneyebileceğiniz barlarda başlıyor (tijuanabar.ch). Promenade No: 83’teki Chami Bar diğer seçenek.

PAZAR

Kalabalıkları özlediyseniz kristal şamdanlı, palmiyeli, doldurulmuş dağ hayvanlarıyla süslü kitsch abidesi EX Bar’a uğrayın (www.ex-bar-davos.ch). Gör - görül mekânı Poestli Club (poestliclub.ch).

11.00
Kaffeeklatsch

Güzel bir kahvaltı ya da brunch için KaffeeKlatsch’dan uygun yer yok. Merkezdeki kafenin üst katında cam kenarında bir masaya yerleşin, geniş koltuğa kurulun, yerel ekmeklerin, peynir, sosis ve rosti adı verilen özel omletin (21 TL) tadını çıkarın (Promenade 72).

13.00
Çantayı doldurun

Davos, Graubunden Kantonu’na bağlı. Burada unvanlar çok önemli. İsmini kantondan alan bundnerfleisch, baharatlarla hazırlanıp, açıkhavada kurutulan bir et türü. Bundnerfleisch ve kurutulmuş geyik etini (8 - 26 TL) küçük şarküterilerden Bundnerland Davos’tan alabilirsiniz (www.buendnerland-davos.ch). Gourmet Kach’ta yerel peynirlerin kilosu ortalama 50 TL (Promenade No: 74), Schneider’de trüf ve pralinlerin torbası 16 TL, Kindschi’de litrelik şnapslar 60 TL (www.kindschi.ch).

15.00
Klasik İsviçre köyünde

Otelinizden alacağınız kartı gösterin, ücret ödemeden Klosters yönüne giden bölgesel trenlerden birine atlayın. Çam ormanları içinden yaklaşık 30 dakikalık yolculukla ulaşacağınız Klosters manzarasıyla soluk kesen bir köy. Küçük evler, göller, dağ ve ormanlardan gözünüzü alamayacaksınız. Sonra köy çevresinde bir saatlik yürüyüşe çıkın. Davos’ta rastlayamayacağınız tablonun tadını çıkarın.

NASIL GÄ°DÄ°LÄ°R

THY, martta İstanbul’dan Zürih’e gidiş-dönüş 464 TL’den, Pegasus 700 TL’den başlayan fiyatlarla direkt uçuyor. Zürih’ten Davos karayoluyla 150 kilometre uzaklıkta. Saat başı kalkan trenlerle üç saat sürüyor (gidiş-dönüş 145 TL).


 

False