GeriSeyahat 2007 Malezya’yı ziyaret yılı
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
2007 Malezya’yı ziyaret yılı

2007 Malezya’yı ziyaret yılı

31 Ağustos 1957 günü, başkent Kuala Lumpur’daki Merdeka Stadyumu’nu dolduran binlerce Malezyalı’nın arasında, henüz ’’Merdeka’’ kelimesinin anlamını bilmeyenler de vardı. Ancak yine de ülkenin ilk başbakanı Tunku Abdul Rahman’a eşlik ederek, ’’Merdeka! Merdeka! Merdeka!’’ diye, kulakları sağır eden bir coşkuyla bağırdılar. Bu birçoğunun özgürlük duygusuyla ilk tanışmasıydı.

Önümüzdeki yıl Malezya, 171 yılın ardından, İngiliz sömürgesinden kurtuluşunun 50. yılını kutlayacak. ’’2007 Malezya’yı Ziyaret Yılı’’nın bu kutlamalara denk gelmesi tesadüf değil. Çünkü Malezya halkı, yarım asırlık bağımsızlık sarhoşluğunu olabildiğince fazla misafiriyle paylaşmak istiyor. Bu yıl Kuching’de yapılan ve gece gündüz sokaklara taşan kutlamalara bakılırsa, 2007’nin ülke için ne denli şenlikli bir yıl olacağını tahmin etmek zor değil.

Malezya’da turizm denince akan sular duruyor. Gözden kaçmayacak üç farklı destinasyon var. Malezya Yarımadası, Sarawak ve Sabah eyaletleri. Kuala Lumpur, başdöndürücü kent yaşamı ve alışveriş demek. Langkawi gibi adalar dünyaca ünlü tatil destinasyonları. Dünyanın biyolojik açıdan en büyük çeşitliliğe sahip adalarından biri olan Borneo’nun vahşi doğasındaki sık yağmur ormanları ve sualtı yaşamı da başlı başına bir deneyim. Macera ve doğa tutkunlarının adresi Sarawak ve Sabah.
/images/100/0x0/55eab6aaf018fbb8f891fa5b

Kedah eyaletinin turistik açıdan en popüler bölgesi, 1986’dan beri ’’gümrükten muaf bölge’’ ilan edilmiş olan Langkawi Adası, uzun kumsalları ve cangıllarla kaplı tepeleriyle, Malezya turizminin en önemli kozlarından. Hint Okyanusu’ndaki 99 adanın en büyüğü olan 72 bin nüfuslu Langkawi yerleşimin olduğu tek ada. Adada yapılaşmanın bozmadığı bölgelerde aslında Langkawi hálá kalabalıktan uzak, huzurlu köşelerin bulunduğu küçük yerleşimleri, pirinç tarlaları, su bufaloları, balıkçıları ve doğasıyla kırsal bir Malay adası.

İki kilometre uzunluğundaki Pantai Cenang kumsalı, adanın en popüler tatil bölgesi. Plaj boyunca birçok otel, hemen paralel caddede de dükkanlar, restoranlar ve barlar sıralanıyor. Plajın güney ucunda, Duty Free alışveriş merkezi ile akvaryum Underwater World, kuzey ucunda da ülkenin en eski tarımsal endüstrisi olan pirinç ekimiyle ilgili aklınıza gelen her sorunun cevabını bulabileceğiniz Laman Padi var. Rosdy sizi pirinç tarlalarında dolaştıracak, bölgenin çiçekleri ve bitkileri hakkında ilginç bilgiler verecektir. Müzeyi gezmeyi, pirinçle yapılan birçok yemeği tadabileceğiniz restorana uğramayı ve gevşemek için 23:00’e kadar açık Nawa Sari Spa’da yerinizi ayırtmayı ihmal etmeyin. Kumsaldan 25 kilometre mesafedeki Kuah, adanın idari merkezi. Kuah çarşısı, güzel camisi Masjid Al- Hana, 1987’de ilk uluslararası hindistancevizi ağacına tırmanma yarışmasının yapıldığı Chogm Parkı, sekiz kilometre kuzeyde, adanın en yüksek dağının eteğindeki Gunung Raya Golf Resort, tropikal bir bahçede 150 egzotik kuş türünün barındığı Langkawi Kuş Cenneti, farklı ülkelerden gelen hediyelerin sergilendiği Galeria Perdana da bu civarda görülebilir.

Langkawi ile Andaman Denizi manzarası için adanın seyir noktalarından biri olan 708 metre yükseklikteki görkemli dağ Gunung Machinchang’a çıkmalısınız. Buraya çıkan Langkawi Cable Car (Teleferik) hem keyifli hem de ürpertici. Manzara ve ilginç köprü sizi burada en az bir saat oyalayacaktır. Dağın tepesinde refleksoloji ayak masajı bile yaptırabilirsiniz.

HAMİLE KIZIN GÖLÜ KAFATASI AVCISI YOLU
/images/100/0x0/55eab6aaf018fbb8f891fa5d


Adanın civarını görmek için tekne turları düzenleniyor. Turların programı standart. Turistler tatlı su gölü Tasik Dayang Bunting’de (Hamile Kızın Gölü) yüzüyor, göldeki kedi balıklarına yem atarken ayaklarını suya daldırıyor, deniz kartallarını besliyor ve mangrov ormanlarının arasında tekneyle dolaşıyorlar. Adanın en geniş ve güzel kumsallarından biri Tanjung Rhu, konumuyla da çok çarpıcı bir plaj.

Eskiden beri gezginlerde macera dolu ve büyüleyici bir destinasyon olarak yer etmiş Borneo, cangıl trekking, dağcılık, mağaracılık, dağ bisikleti ve nehir safarileri turlarına katılmak için bir üs sayılabilir. Dünyanın en büyük çiçeği rafflesia’yı görmek isterseniz Gunung Gading Milli Parkı’nda olun. Geleneksel "uzunev" yaşamıyla görkemli nehir Batang Rejang’da tanışın. Gunung Mulu Milli Parkı’nın Kafatası Avcısı Yolu (Headhunter’s Trail), ürpertici bir yolculuktur. Niah’ın dev mağaraları, Bako Milli Parkı’nın plajlarında günbatımı, Similajau Milli Parkı’nın berrak suları hep Borneo’nun vaatleri. İki haftaya kadar uzayabilen turlarda çadır, şale, hostel ya da uzunevlerde konaklamak mümkün. Borneo’da bulunan, Malezya’nın en geniş eyaleti, 2.3 milyonluk Sarawak’ta 30’un üzerinde etnik topluluk yaklaşık 45 farklı diyalekt konuşuyor. Buradaki kültürel çeşitlilik, milli parklardaki doğal yaşam ve özellikli Asya kentleri oldukça etkileyici.

Sarawak Nehri’nin kıyısındaki Kuching, eyaletinin başkenti. Geceleri canlanan rıhtımı, halkın karşı kıyıya geçmek kullandığı teknelerin nehirde süzülüşü, antika ve hediyelik eşya dükkanlarının sıralandığı kentin en eski caddesi Main Bazaar (Büyük Çarşı), bu caddede nesillerdir aynı Çinli ailelerin yaşadığı ’’shophouse’’ olarak adlandırılan ve hálá marangozculuk ve kalaycılık gibi geleneksel mesleklerin sürdürüldüğü dükkan-evler, ilk bakışta kentin sizi cezbetmesi için yeterli oluyor. Main Bazaar’a paralel sokak Jalan Carpenter’da iki Çin tapınağı, dükkanlar ve küçük lokantalar var. Süslü Tua Pek Kong Tapınağı, kentin en eski Çin tapınağı. Leboh China’daki korunmuş 19. yüzyıla ait Çin evleri ve Çin Tarih Müzesi de görülmeli. ’’Kampung’’ olarak adlandırılan Malay köyleri, nehrin kuzey kıyısında sıralanıyor.
/images/100/0x0/55eab6aaf018fbb8f891fa5f


KALELER, ÇARŞILAR KABİLE EVLERİ

Bugün Sarawak eyalet başkanının ikametgahı olan görkemli saray Astana (1870), aslında Kutching’in kurucusu Charles Brooke’un karısı Margaret’e düğün hediyesiydi. Nehrin kuzey kıyısındaki saray gezilemiyor ancak Margherita Kalesi’ni görmek mümkün. Kale, kenti korsanlardan korumak için inşa edilmişti. Kuching’de bulunan dokuz müzenin arasında ilk tercihiniz, Asya’nın en iyilerinden olan Sarawak Müzesi olmalı. İslam Müzesi ve Kedi Müzesi de aklınızda olsun. Eğer yerli halkları görmek istiyorsanız, kentin cumartesi akşamüstü başlayıp pazar gününe kadar devam eden Pazar Çarşısı’na uğrayın. Cangıl meyvelerini ve sebzelerini burada satıyorlar.

Bölgenin kültürünü daha yakından tanımak, plajlarda su sporları ve cangılda trekking yapmak isteyen turistler, Kuching’den 40 kilometre uzaklıktaki Sarawak’ın en popüler tatil bölgesi Damai’de konaklamayı tercih ediyorlar. Damai’de Sarawak Cultural Village’ı (Sarawak Kültür Kasabası) kaçırmamalısınız. Her ne kadar turistik olsa da burası bölgede yaşayan kabile ve topluluklar hakkında eğlenerek ve öğrenerek gezebileceğiniz, son derece başarılı bir şekilde düzenlenmiş yaşayan bir açık hava müzesi. Günümüzde de kültürel kimliklerini büyük ölçüde korumuş olan Iban, Bidayuh, Penan, Orang Ulu, Melanau, Malay ve Çin kabilelerine ait yedi otantik evde bu toplulukların el sanatları, dansları ve müzikleriyle tanışmak oldukça keyifli. Çin çiftliğinde, çocukluğunu biber plantasyonunda geçirmiş olan güleryüzlü Cecilia’yı mutlaka bulun ve bu kültürü birinci ağızdan dinleyin.

MALEZYA GUIDE

NE ZAMAN GİDİLİR?Langkawi, tipik tropikal iklime sahip. En yağmurlu zamanı nisan- ekim arası. Ada, anakaradan daha az yağmur alıyor ancak temmuzdan eylül ortasına kadar, muson mevsimi tekne gezileri için riskli. Sarawak’ta yağmur kasım- şubat döneminde yoğun. Sıcaklıklar 27- 32 derece arasında.

NASIL GİDİLİR?

Malezya Havayolları
(Nişantaşı, İstanbul 0212 224 85 00 www.malaysiaairlines.com), İstanbul’dan direkt olarak Kuala Lumpur’a, 10 saatte uçuyor. Ülkenin dört bir yanına yapılan iç uçuşlar için de buradan bilet temin etmek mümkün. Air Asia’nın da (www.airasia.com) uygun fiyata iç uçuşları var. Turistik amaçlı seyahatlerde, T.C. vatandaşlarına üç aya kadar vize uygulanmıyor.

TURİZM ACENTELERİ & REHBER Malezya turizm ofisi Broşür ve bilgi için başvurabilirsiniz. Valikonağı Cad. Oba Apt. No:11/1, Nişantaşı, İstanbul. 0212 225 27 61, www.tourismmalaysia.gov.my Great Leap Tours Kuching ve Borneo’da kültür ve macera turları düzenleyen başarılı bir sey ahat acentesi. Zamahari ile görüşün. P2-1-8 (A), Chong Lin Park, Jln Tabuan, 420818, www.greatleaptours.com.my, e-mail: grttours@streamyx.co Jihey Kuching’de çok iyi bir rehber. 019 8393273, jiheyridup@yahoo.com Evergreen Tours Acente, araba ya da rehber organize ediyor. Simpang 4, Padang Lalang, Mk.Ayer Hangat, 9593270 Taksi Adalı Hassan Said, harika bir şoför ve rehber. Langkawi, 019 4275826

NEREDE YENİR?

LANGKAWİ D’sa Motel & Restaurant salaş bir mekan, leziz yemekler, sıcak ağırlama var. No:13, Taman Seri Negeri, Jalan Penarak, 9664230, www.dsamotel.com Medan Selera Nelayan adanın en iyi balık lokantalarından. Pengkalan Cepa, Bukit Malut, 019 4289276 Telaga Harbour Steakhouse limanda. Etleriyle ünlü. B3 & 4, Perdana Quay, Telaga Harbour Park, Pantai Kok, 9592830 Sun Cafe şık bir mekan. Shop No:8, Sunmall, Jln Teluk Baru, Pantai Tengah, 9558300 Osteria İtalyan mutfağı seviyorsanız ideal. Lot 2863, Pdg. Mek Siam, Jln Pantai Tengah, Mukim Kedawang, 955 2133 Restoran Seafood ANIS Tanjung Rhu’da bir plaj lokantası. Selera Malay Thai. SARAWAK- KUCHING Teo Seafood Atmosferini ve yemeklerini kaçırmamalısınız. Buntal, 846532 Din Catering Main Bazaar yolunda, halkın rağbet ettiği bir lokanta. 1174, Jalan Bunga TanjongKpg., Pinang Jawa, 410134

NEREDE KALINIR

LANGKAWİ The Frangipani Langkawi Resort & Spa, kumsalı, restoranı ve geniş odalarıyla, adanın köklü otellerinden. Pantai Tengah, 952 0000, www.frangipanilangkawi.com Bon Ton Resort & Restaurant, geleneksel mimariye göre inşa edilmiş müstakil evlerden oluşuyor. Pantai Cenang, Langkawi, 955 6787, www.bontonresort.com.my 4 Seasons Resort Langkawi gerçekleşen bir tropikal ada rüyası... www.fourseasons.com/langkawi Aseania Resort Adanın büyük otellerinden. Jalan Pantai Tengah, 604 955 2020 SARAWAK- KUCHING Holiday Inn Damai Beach Resort geniş, konforlu odalara ve güzel bir kumsala sahip. 846999 www.ichotelsgroup.com Santubong Kuching Resort Güney Çin Denizi’ni görüyor. 78054380, www.marimari.com Damai Rainforest Resort 44 dönümlük ormanda ahşap şaleler ve ağaç evlerden oluşuyor. 846490, www.camppermai.com
False