GeriSeyahat Seyahat sevinciniz hüsranla bitmesin
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Seyahat sevinciniz hüsranla bitmesin

Seyahat sevinciniz hüsranla bitmesin

Tatil broşürlerinde yer alan vaatler bazen gerçekle örtüşmeyebiliyor. Rüya gibi bir tatil geçirmek istiyorsanız, güvenilir olmayan acentelerin her sözüne kanmamanızda yarar var. Bakalım, hangi sözün altında nasıl bir aksaklık olabiliyor?

Bol süslü kelimeler, rengarenk, albenili fotoğraflar... Turizm şirketlerinin broşürlerinde yer alan her şey, insanlara mükemmel bir tatil geçirebileceklerini vaat ediyor. Peki, her şey hakikaten vaat edildiği gibi mi? Elbette broşürlerinde yazılanlarla gerçek karşılıklarının örtüştüğü acenteler de var. Ancak, Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği’ne (TURSAB) üye olmayan birçok acente, tatil hayallerimizi kabusa çevirebiliyor. Tüm şirketleri aynı kefeye koymadan, broşürlerde yer alan süslü ve etkileyici vaatlerin gerçekte ne anlama gelebildiğine bir göz atmak istedik.

Varış

á Direkt uçuş: Uçuş korkunuz mu var? Uçağın özellikle kalkış ve iniş zamanlarını mümkün olduğu kadar az mı yaşamak istiyorsunuz? O zaman gideceğiniz otele yapılacak olan "direkt" uçuşları tercih etmeyin. Çünkü direkt uçuşlar genellikle gerçek olmuyor. Aktarma yaşamasanız da, farklı bir havaalanına daha inip, yeni yolcular alma olasılığınız yüksek. Aklınızda bulunsun! Sadece "non-stop" uçuşlar, sizi hemen varmak istediğiniz noktaya ulaştırabilir.

á Havaalanından transfer: Eğer broşürünüzde otelinizin havaalanının yakınında olduğundan ve kısa sürede transfer edileceğinizden bahsediliyorsa, açıkçası gideceğiniz yer, havaalanına hiç de yakın olmayabilir. Bu ihtimali göz önünde bulundurarak o turu seçerseniz, en azından hayal kırıklığı yaşamamış olursunuz.

á Huzur dolu ortamda tatil: Eğer herkesin tatile gittiği bir dönemi tercih ediyorsanız, kalacağınız yerde doluluk olacağından sessizlik, huzur beklemeyin. Hatta restoranlarda, eğlence alanlarında yer bulamamanız bile mümkün. Eğer tatile birlikte gideceğiniz okula giden çocuğunuz yoksa, okulların açık olduğu dönemler, tesislerin sakinliği ve fiyatları açısından daha uygundur.

á Ulaşıma uygun mekán: Ulaşımı kolay diye, tam ana caddenin üzerindeki bir tatil yerini tercih etmeniz de size yorgunluk verebilir. Çünkü gün boyu sürecek trafik gürültüsü sizi bekliyor olacaktır.

Otel

á Aktivitelerden hoşlananlar için otel: Böyle bir cümle, geceler boyu eğlence ve partinin sizi bekliyor olacağını müjdeliyor. Eğer fazla hareketli tatillerden hoşlanmıyorsanız, bu ibarenin yer aldığı broşürden uzak durun. Aksi taktirde gece uykularınızdan olabilirsiniz.

á Deniz manzaralı oda: Bu vaat her zaman gerçek olmayabiliyor. Aksine, odanızdan denizi görmeniz hayal bile olabilir. Pencerenizin önündeki ağacın dallarının arasından belki denizi görebilirsiniz. Ya da deniz manzarası, tesise vardığınızda havuz manzarasına dönüşebilir.

á Deniz kenarında otel: Buna da her zaman koşulsuz inanmamak gerekir. Şöyle düşünün; o zaman sahil nerede? Kayalık alanlardan atlamak ya da denize girmek için kilometrelerce yürümek zorunda kalmayın.

Sahil

á Doğayla iç içe: Sahil kenarına dikilmiş birkaç ağacı, beklentinizdeki doğa olarak görebiliyorsanız, broşürdeki bu sözü doğru kabul edebilirsiniz. Ama solumak istediğiniz hava, çam ormanlarınınkiyse, acenteyi biraz daha sorgulamanızda yarar var.

á Sahil: Kumların üzerinde yatma hayali muhteşem... Fakat bu kumlar, çakıl taşları olmasın!

á Midye sahili: Kesinlikle kendinizi korumayı unutmayın. Midyeler her şekilde keskin köşeli olurlar ve çok can acıtabilirler.

Yeme&İçme

á Her şey dahil: Turizmcilerin en çok kullandığı büyülü sözlerden bir tanesi. Böyle bir "Her şey dahil" otel ilanı gördüyseniz, öncelikle en altta yazan o küçücük yazıları dikkatli incelemeniz gerekiyor. Okuduğunuzda göreceksiniz ki, aslında "Her şey dahil" değil. Örneğin, mini bardakiler, bazen alkollü içkiler vs.

á Yeni açıldı: Yeni açılan bir tesis, tabii ki mükemmel, temiz ve moderndir. Yalnız böyle bir yerde personel sayısının henüz oturmamış olduğunu, tüm hizmetlerin verilmediğini görebilirsiniz.

á Sizi rahatsız etmeyecek servis: Türkçe anlaşılır karşılığı; "İhtiyaçlarınız için personelimizi bulamayabilirsiniz" olabilir!

Deniz Vargeloğlu dvargeloglu@doganburda.com
False