Çin 'şımarık çocuk' Kuzey Kore'yi istemiyor

Güncelleme Tarihi:

Çin şımarık çocuk Kuzey Koreyi istemiyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 30, 2010 08:47

Wikileaks’in sızdırdığı belgeler Çin’in “şımarık çocuk” Kuzey Kore’nin askeri operasyonlarından bıktığını ve günden günde Kore Yarımadası’nda birlik fikrini daha çok benimsemeye başladığını gösteriyor.

Haberin Devamı

Dünya gündeminin nabzı Planet'te atıyor

 

Wikileaks’in kamuoyuna sızdırdığı ABD’li diplomatlara ait yazışma ve raporların ikinci bölümü dün gece yayımlandı. Pekin’in Kuzey Kore’yle arasına mesafe koymak istediği ve yarımadanın yeniden birleşmesine sıcak baktığını gösteren belgelerde, üst düzey Çinli liderler resmi müttefiklerine “şımarık çocuk” yakıştırmasını yapıyor.

 

Çin’in bu tavır değişikliğiyle ilgili haberler, Kuzey ve Güney Kore arasında geçtiğimiz hafta yaşanan ve dört kişinin hayatını kaybetmesine neden olan çatışmanın hemen ardından geldi. Çin, saldırıyı başlatan taraf olan Kuzey Kore’nin bu hareketini kınamadı ancak bugün Pekin ABD’nin diplomatik bir çözüm bulunması yönündeki baskılarına boyun eğmiş, “acil durum görüşmeleri” çağrısı yapmış ve Kuzey Kore’den üst düzey bir yetkiliyi Pekin’e davet etmiş gibi görünüyor.

 

Haberin Devamı

Çin ABD’nin Kuzey Kore’ye uyguladığı baskı taktiklerine ciddi anlamda muhalefet ediyor ve altılı nükleer silahsızlanma görüşmelerinin yeniden başlamasını istiyor. Ancak Guardian’ın elindeki belgeler Pekin’in geçtiğimiz yıl yapılan füze ve nükleer denemelerinin ardından Pyongyang’la ilgili rahatsızlığının arttığını, bölgesel istikrarsızlığının ekonomik sonuçları konusunda kaygılandığını ve Kim Jong Il’in ölümünün bir taht kavgası başlatacağından korktuğunu gösteriyor.

 

BELGELERDE ÇOK ÇARPICI DETAYLAR VAR

Çin’in kendisini Kim’den uzaklaştırma çabaları, Wikileaks’in dün gece Guardian ve dünyanın farklı yerlerinden dört önemli basın kuruluşuna sunduğu ve sitesinde paylaştığı belgelerde ortaya çıktı. Sızan Kuzey Kore belgelerinde şu detaylar yer alıyor:

 

n    Güney Kore’nin Dışişleri Bakan Yardımcısı, iki tanınmış üst düzey Çinli yetkilinin kendisine Kore’nin Seul’ün kontrolü altında yeniden birleşmesine inandıklarını ve bu görüşün Pekin yönetimi nezdinde güçlenmeye başladığını söylediğini anlattı.

 

Haberin Devamı

n    Çin’in Dışişleri Bakan Yardımcısı ABD yetkililerine Pyongyang’ın Washington’ın dikkatini çekmek için Nisan 2009’da füze denemeleri yaparak “şımarık çocuk” gibi davrandığını söyledi

 

n    Çin Büyükelçisi, Kuzey Kore’nin nükleer faaliyetlerinin “dünya genelinin güvenliği için bir tehdit” olduğu uyarısını yaptı.

 

n    Bir uluslararası kurum yetkilisine göre Çinli yöneticiler ciddi bir istikrarsızlık durumunda 300 bin Kuzey Korelinin ülkeye gelişini kaldırabileceklerini ancak sınırları kapatmak için orduyu kullanmak zorunda kalabileceklerini belirtti.

 

Washington’a gönderilen gizili bir kriptoya göre bu yıl Şubat ayında yapılan çok hassas bir görüşmede, dönemin Güney Kore Dışişleri Bakan Yardımcısı Chun Yung-woo, ABD Büyükelçisi Kathleen Stephens’a, Çin Komünist Partisi’nin yeni nesil liderlerinin artık Kuzey Kore’yi faydalı ve güvenilir bir müttefik olarak görmediğini ve yarımadada yeni bir silahlı çatışma riski almayacağını söyledi.

 

Haberin Devamı

Daha sonraki dönemde Güney Kore Devlet Başkanı’nın Ulusal Güvenlik Danışmanı olarak görevlendirilen Chun, Kuzey Kore’nin ekonomik olarak şimdiden yıkılmış durumda olduğunu belirtti.

 

PEKİN, KUZEY'İN DEĞİL ABD VE GÜNEY'İN YANINDA

Siyasi yıkılmanın ise Kim Jong Il’in ölümünden sonra yaşanması bekleniyor. Kim bu sonucu önlemek için Çin’in desteğini almak ve oğlunu yerine geçirmek için çaba sarf ediyor. Stephens raporunda, “Daha önceki altılı görüşme oturumlarındaki özel görüşmelere dayanarak, Chun iki üst düzey yetkilinin Kore’nin Güney Kore çatısı altında bir araya gelmesi gerektiğine inandığını söyledi” yazdı.

 

Raporunda Çin’in “askerden arındırılmış bölge”nin kuzeyinde ABD varlığını hoş karşılamayacağını belirten Stephens, ancak Pekin hükümetinin Güney Kore altında birleşmiş bir yarımadaya ve ABD’nin “iyi huylu ittifak”ına Çin’e bir saldırı olmadıkça ses çıkarmayacağını belirtti. “Chun Kuzey Kore’nin yıkılması halinde Çin’in müdahale ihtimali olmadığını söyledi” diyen Stephens, kaynağının kendisine Pekin’in ekonomik çıkarlarının Kuzey Kore’nin değil ABD, Japonya ve Güney Kore’nin yanında yer aldığını söylediğini aktardı.

 

Haberin Devamı

Üst düzey bir Çinli yetkili ise Çin’in Kuzey Kore üzerindeki etkisinin çoğu zaman abartıldığını söyledi. Yetkili Çin kamuoyunun Kuzey’in tavrına yönelik eleştirilerini artırdığını ve bunun hükümetin değişen anlayışına yansıdığını belirtti.

 

Guardian'ın "Wikileaks cables reveal China 'ready to abandon North Korea'" başlıklı haberinden derlenmiştir.

 

Planet'i Facebook'ta takip etmek için:
http://www.facebook.com/#!/HurriyetPlanet

Planet'i Twitter'da takip etmek için:
http://twitter.com/HurriyetPlanet

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!