Otizme karşı GAPS diyeti

Güncelleme Tarihi:

Otizme karşı GAPS diyeti
Oluşturulma Tarihi: Nisan 07, 2017 14:55

1985 yılında 2 bin 500 doğumda bir görülen otizmin günümüzde 65 doğumda bir görülmeye başlandığını belirten Dr. Buğra Buyrukçu, bunun en önemli nedeninin de raf ömrü olan gıdaların tüketilmeye başlaması ve bunlar ile alınan toksin ve ağır metaller olduğunu bildirdi.

Haberin Devamı

Bunun da hasarlı, geçirgen bağırsak duvarı ve an​​ormal bağırsak florasına neden olduğunu söyleyen Buyrukçu, “Beyin ve beden toksinlenir. Bağırsak florasının GAPS diyeti ile tedavi edilmesi sonucunda, beyin ve beden toksin yükünün etkisinden kurtulur ve otizmde büyük bir iyileşme görülür” dedi. Buyrukçu, bu diyetin şizofreni, epilepsi, depresyon, anksiyete, bipolar bozukluk, obsesif kompulsif bozukluk, panik atak, dikkat eksikliği bozukluğu, hiperaktivite bozukluğu, konuşma bozuklukları, yeme bozukluğu gibi hastalıkları da önemli ölçüde iyileştirdiğini savundu. 

TÜRK MUTFAĞI BU DİYET İÇİN UYGUN

İlgi Otizm Derneği Başkanı Nejla Arslankurt ise GAPS diyetiyle ilgili şunları söyledi: “Bazı otizmli çocuklarda görülebilen bağırsak sorunlarına yönelik olarak GAPS diyeti öneriliyor. GAPS diyeti genel olarak karbonhidrat diyetine dayanmaktadır ve aşamalı olarak gerçekleştirilmektedir. Gluten, kazein, laktoz, nişasta içeren besinlerin ve işlenmiş gıdaların alımını yasaklayan bir diyettir. GAPS diyetinde et ve balık, laktoz içermeyen yoğurt, kefir, doğal peynirler gibi süt ürünleri, yumurta, nişastasız taze sebzeler, meyveler, kabuklu yemişler, su ve taze sıkılmış meyve/sebze suları tüketilebilmektedir. Geleneksel Türk mutfağının sulu tencere yemeklerinin bu diyete uygun olduğu belirtiliyor. GAPS diyeti otizmli bir çocuğun tedavisinde destek alınabilecek bir yöntem Ancak bir çocuğun tedavisinde muhakkak özel eğitim, oyun terapisi, ergoterapi, hareket eğitimi sürdürülüyor ve çocuğun akranlarıyla ve yetişkinlerle bir araya gelebileceği ortamların çocuğa sunuluyor olması gerekiyor.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!