GeriSeyahat Oteller yenilendi, pistler kara doydu
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Oteller yenilendi, pistler kara doydu

Oteller yenilendi, pistler kara doydu

Kayak merkezindeki dört otelden üçü yenilendi, bir yeni butik otel açıldı. Her şey dahil sistemine Kars Havaalanı’ndan ulaşım da eklendi. Atlas Jet’in bu hafta İstanbul’dan 77 TL’ye başlatacağı direkt uçuşlar Sarıkamış’a rağbeti arttıracak.

Sarıkamış son yılların en bol yağışını aldı. Geçen hafta sonunda kar kalınlığı 180 santimetreyi bulmuştu. Pistler 18 Aralık’ta açıldı, oteller yılbaşında doldu, çoğunun sömestre rezervasyonları kapanmak üzere.

PALANDÖKEN’DEN GELİYORLAR

Erzurum’da kayak tesislerinin beklenen karı almaması Sarıkamış’ın şansını açtı. Örneğin bu yıl Palandöken’e ilk kez gelen Polonyalı turist grupları Sarıkamış’ta ağırlandı. Geçen yıl düşen Rus, Ukrayna, Azerbaycanlı kayakçı trafiği de bu yıl hareketlendi.
Ormanla çevrili parkurları, kristal karı, yeni mekanik tesisleri ve snowparkıyla öne çıkan Sarıkamış Kayak Merkezi’nde çığ ve siste kaybolma riski yok. Pistlerin toplam uzunluğu 25 kilometre. Cıbıltepe eteklerindeki dokuz pist 2630 metre irtifadan 2100 metreye iniyor. Her biri farklı zorluk derecesinde. En uzunu 3500 metre. Kamu ve özel sektör ortaklığında kurulan KAR-SAR-Tur’un işlettiği üç telesiyej saatte toplam 3600 kişi taşıyabiliyor.
Pistlerin genişliği 40 metre. Bu yıl zirveden inen iki pistin girişleri biraz daha genişletildi, zeminleri yeniden düzenlendi. Tesiste 5 çıkışlık telesiyej kartları 22 TL, 15 çıkışlıklar 50 TL, 200 çıkışlıklar 320 TL.    
Pistlerdeki üç kafe saat 16.00’ya kadar açık. Ce-mar Oteli’nin işlettiği tesislerde sıcak şarap, salep, sucuk, bira, talep olursa kaz ikramı yapılıyor. Hafta sonunda doktorlu bir ambulans kayak merkezinde nöbet tutuyor. Ayrıca otellerin anlaşmalı doktorları var. Arama kurtarma faaliyetlerini jandarma yürütüyor.

OTELLERDEN ULAŞIM DESTEĞİ

Sarıkamış Kayak Merkezi’ndeki Kar, Çam-kar otelleri ve Alpina Konakları bu yıl yenilendi. Ayrıca Dolina adlı yeni bir butik otel açıldı. Gelecek yıl iki butik otelin daha inşaatı başlatılacak. Oteller bu yıl Kars Havaalanı’ndan Sarıkamış’a ulaşımı da üstlendi. Erzurum’dan ise indirimli ulaşım imkânı sağlanıyor.
Oteller haftada bir yöresel müzik ve yemek akşamları düzenliyor. Ayrıca karda ateşler yakılıyor, sucuk-ekmek partileri veriliyor. Meşaleli yürüyüşler yapılıyor. Kayak Federasyonu martta serbest stilde uluslararası snowboard şampiyonası düzenlemeyi planlıyor. Aynı günlerde oteller de kar şenliği gerçekleştirecek.

Oteller yenilendi, pistler kara doydu

Bu yıl açıldı

Aralık ayında hizmete giren Dolina, 72 odalı bir kayak oteli. Sahibi Çeşme’de aynı isimle butik otel işleten Recep Dinlemez “Beş yıl önce Sarıkamış’a geldiğimde çok beğendim. Avusturya’daki kayak merkezlerinin minyatürü gibiydi. Bu nedenle yatırım yaptım” diyor. Dolina’nın sauna, hamam, buhar odası ve 200 kişilik restoranı bulunuyor. Sömestrede çift kişi 400 TL, sonrasında 31 Mart’a kadar 300 TL. Günlük skipass ve havaalanından ulaşım ücretsiz. 4-12 yaş çocuklar yüzde 50 indirimli. Kayak odasında günlük kayak kirası 35, snowboard 40 TL.
(www.dolinasarikamisotel.com)

Alpina Konakları

Üç konak da 28 oda, 4 süitli. Bu yıl restorasyondan geçti. Sömestrede çift kişi tam pansiyon, günlük skipass dahil 300 TL. Sonrasında 260 TL. Beş gün kalana havaalanından transfer ücretsiz. Daha az kalacaklara ise kişi başı gidiş dönüş 20 TL. İki kişilik kaz mönüsü 200 TL. Günlük kayak, snowboard kirası 25 TL. (www.alpinakonaklari.com)

Haftada iki gün Kars gecesi

Üç yıldızlı butik Çamkar Oteli, pistin yanı başında. 55 odalı. Diskosu, 16 çeşit masajın uygulandığı saunası var. Lobisi, oda donanımı yenilendi. Sömestr rezervasyonları kapanan otelde çarşamba ve cumartesi yemekli Kars gecesi düzenleniyor. Kayak odasında ekipman kiralanıyor. Bir saat kayak ve snowboard dersi 120 TL. Sömestrde çift kişi tam pansiyon 460 TL, 7-12 yaş yüzde 50 indirimli. Sonraki dönemde 380 TL. (0474 413 41 11) 

4 gece kal 3 öde

Ce-mar, kayak merkezinin en lüks tesisi. 145 odalı, beş yıldızlı. Süit, kral dairesi, villada konaklama imkânı da sunuyor. SPA, yarı olimpik kapalı havuz, diskosu her gün açık. Üç restoranında farklı mönüler sunuluyor. Tam pansiyona bu yıl alkollü içki, günlük skipass, havaalanından transfer de eklendi. Sömestrde dörder yöresel gece ve meşaleli yürüyüş düzenleyecek. Bu hafta sonunda Med Cezir üç akşam sahneye çıkacak. 18 Şubat’ta başlayacak ‘4 gece kal, 3 gece öde’ kampanyası 31 Mart’a kadar sürecek. Sömestrede çift kişi 590, sonrasında 460 TL. Günlük kayak kiralama 40 TL (www.toprakhotels.com)

Oda sayısı arttırıldı

Üç yıldızlı Kar Oteli’nin lobi, restoran, odaları yenilendi. 40 odalı bir tesise dönüştü. Hamam ve sauna, çocuk ve yetişkin oyun salonları eklendi. Sömestrde cumartesileri sucuk ekmek partisi yapılıyor. Havalanından transfer ücretsiz. Skipass dahil, çift kişi yarım pansiyon sömestrde 240, sonrasında 220 TL. Kayak, snowboard kirası 25 TL. (www.sarikamiskarotel.com)

Oteller

Kayak takımı ücretsiz

Dedeman, geçen yıla oranla fiyatlarında yüzde 15 indirim yaptı. Sömestre sonrasında indirim yüzde 30’u bulacak. Dört yıldızlı Dedeman 187, üç yıldızlı Dedeman Ski Lodge ise 66 odalı. Sömestr sonrası her ikisinde de iki kişi tam pansiyon 300 TL. Havaalanından ulaşım, skipass fiyata dahil.
(www.dedeman.com)

Şubatta 75 TL

Palan Otel 4 yıldızlı, 158 odalı. Kapalı havuzu, hamam, sauna, bar ve diskosu var. Akşam karda sıcak şarap partileri düzenleniyor. Sömestre sonrasında çift kişi kahvaltı dahil 150 TL.
(www.palanotel.com)

Pisti gece aydınlatılıyor

Beş yıldızlı Xanadu, özel pisti ve kar makineleri sayesinde meteorolojik koşullardan etkilenmeden her yıl sezonu aralık başında açıyor. Pistin 800 metrelik bölümünde gece kayak yapmak mümkün. 1100 metrelik lifti, toplamı 4.5 kilometreyi bulan kayak, 800 metrelik kızak pistine sahip. 7 gece kal, 6 gece öde sistemiyle tam pansiyon çalışan otelde şu anda çift kişi konaklama 428 TL. Şubat sonunda fiyat 382 TL’ye iniyor. (www.xanaduhotels.com.tr)

Pist sayısı artacak

Renaissance Polat Erzurum Hotel, 234 odalı, beş yıldızlı. Otele ait üç pistin toplam uzunluğu dört kilometreyi buluyor. Bu yıl iki özel pist daha yapılması, suni kar sistemi kurulması planlanıyor. Otelde sömestre sonrasında iki kişi tam pansiyon, skipass ve yemeklerde alkollü içki dahil 480 TL.
(www.marriott.com)

Polonyalılar Palandöken’i keşfetti

Sezona karsız başlayan Erzurum Palandöken Kayak Merkezi, geçen hafta kara kavuştu. Bu yıl 200 bin kişiyi ağırlaması beklenen Palandöken’e her hafta üç uçak dolusu Polonyalı kayakçı geliyor.

Kadir Sabuncuoğlu/ DHA

İki yıldır yeterince yağış alamayan, yapay karda çözüm arayan Palandöken Kayak Merkezi, nihayet geçen hafta kara kavuştu. Kar kalınlığı 80 santimetreye ulaştı.
Sezona geç başlayan Palandöken’in ilk konukları haftada 3 direkt uçuşla gelen Polonyalı turistlerdi. İlk gruplar Sarıkamış’ta ağırlandı. Geçen haftadan itibaren Konaklı pistleri Polonyalı kayakçılarla doldu.
Deniz seviyesinden 3176 metre yükseklikteki Palandöken Dağı’nın kaderi, dönemin Valisi Mehmet Ağar’ın İl Özel İdare’ye ait birkaç odalı tesisi 1993’te Dedeman’a devretmesiyle değişmişti. Bu tarihe kadar sadece yöre halkının kayak yaptığı Palandöken, Dedeman’ın 5 yıldızlı oteliyle turizm piyasasında adını duyurdu. Daha sonra Palan, Polat Renaissance, Dedeman Ski Lodge ve son olarak Xanodu Snow White Oteli açıldı.
Kayak sezonunun 10 Mayıs’a kadar devam ettiği Palandöken, toplam uzunluğu 28 kilometreyi bulan pistleri ile kayak severlerin ilgisini çekiyor. Havalimanına 15, kent merkezine 5 dakika uzaklıkta oluşu kayak merkezine avantaj sağlıyor. Diğer özellikleri ise toz karı, yakıcı güneşi.

Oteller yenilendi, pistler kara doydu

MEKANİK TESİSLER ÖZELLEŞTİRİLİYOR

Erzurum, 2011’de Dünya Üniversitelerarası Kış Oyunları sayesinde Palandöken’in yanı sıra ikinci kayak merkezine kavuştu. Merkeze 25 kilometre uzaklıkta, bir çanağı andıran Konaklı’da alp disiplini yarışları için 8.5 kilometrelik mekanik tesis kuruldu. Otellere de yer ayrıldı. Palandöken ve Konaklı’nın pistleri, mekanik tesisleri önümüzdeki günlerde üç yıllığına özel sektöre kiralanacak.
Palandöken’de 5 telesiyej, 1 teleski, 2 baby lift ve gondol lift hizmet veriyor. Kayakçılar bu sistemle 2100 metre rakımdan, 3125 metreye taşınıyor. Yağış yetersiz kaldığında pistler makinelerle karlanabiliyor.

İRANLILAR İLK SIRADA

İl Kültür ve Turizm Müdürü Fikret Öztürk’ün verdiği bilgiye göre, Erzurum’a geçen yıl ağırlığı İran, Azerbaycan, Almanya, Amerika ve Rusya’dan 30 bin turist geldi. 8 bin kişiyle İranlılar ilk sıradaydı. Bu yıl sadece Polonya’dan 7 bin kişinin kayak için gelmesi bekleniyor. Yerli turist sayısının da 200 bine ulaşacağı tahmin ediliyor.
Kış oyunları sırasında yapılan snowboard pistinin kapalı tutulması eleştiriliyor. 50 yıldır Palandöken’de kayak yapan Metin Gez “Bu kayak cennetine 600 milyon liralık tesis yapıldı. Fakat hâlâ şehir turizmden yeterli pay alamadı” dedi.

Günlük kayak kirası 35 TL

Slalom Sport’ta kayak takımı ve snowboard’un günlük kirası 35 TL. Kıyafetlerin günlüğü 30 TL. Mekanik tesislerden günlük sınırsız yararlanma ücreti 30 TL. Kişiye özel kayak dersinin saati 120 TL. Kişi sayısı arttıkça fiyat düşüyor.

Günde 8 uçuş

THY, her gün Erzurum’a İstanbul’dan üç, Ankara’dan dört direkt uçuş gerçekleştiriyor. Sun Express ise iki kentten birer direkt uçuş yapıyor.

False