Nil’in Kızları için takvim yaptım... (2. bölüm)

Güncelleme Tarihi:

Nil’in Kızları için takvim yaptım... (2. bölüm)
Oluşturulma Tarihi: Kasım 27, 2017 02:24

Temmuz ayında: Gülümsemek müzik açmak gibidir

Haberin Devamı

Hayatımda yerli yersiz bu kadar gülümsedim, daha bunun karşı taraftan da gülümsemeyle karşılanmadığını görmedim. Ancak dişçide filan mümkün herhalde. Bazen çok zorlandığımda, kendi kendime bile gülümseyerek benzin aldığım olmuştur. O iki dudağın kenarının yanlara doğru açılması artık beyinde hangi hormonları salgılatıyorsa, sihirli bir şey olduğu kesin. Gülümseyen insan çirkin olamaz.
Hindistan’da aşramlara gidenler, tanımadıklarıyla birlikte kahkaha terapisine katılır. Kısaca gülümsemek elimizdeki süper güçtür. Hani nasıl bir müzik odaya yıldız tozu serper, gülümsemek de aynısını yapar. Bebeklerin bile anlamadıkları espriye kahkahalar attıkları olur. Bulaşıcıdır. Ruhun yegane kaynağıdır. Her aynaya bakışınızı kendinize gülümsemek için fırsat bilin. Yaz başladı. Sıcak gülümsemeleri artırın, karşınızdakine yaz geldiğini göreceksiniz.
Ağustos ayında: Abart, çoğalt, parlat
Abartmadan işin zevki olmuyor, bunu siz de çok iyi biliyorsunuz. Poğaçaya bile biraz fazla peynir koyarsınız tadından yenmez. Bir şeyi abartarak anlatırsanız herkes dinler. Abartmadan hayat çok sönük olurdu. Yastıkları kabartır gibi abartmalı. Çoğalt.
İyi yaptığın şeyden bir sürü yap. Herkese paylaştır. İyiyi güzeli çarp, çoğalsın. Bir tohumun varsa ek, tekrar tohum al, ek. Hayat sen varsın diye bollaşsın. Parlat, yaptığın her şeyi parıldat. Parlat. Görenler dönüp baksın. Hem başkalarını da parlatmak güzel şey. İnsana sen parlaksın denirse, o insan kendinin en güzel haline gelmeye çabalar. Sen ağustosta karınca ol. Abartan, çoğaltan, parlatan ol. Kış geldiğinde, ağustos böceği şaşsın sana.
Eylül ayında: Bendeki bana yeter
Bu lafı, Bach’ın kantatı “Ich habe genug”u yanlış tercüme ederek buldum. Artık yaşadıklarım bana yeter diyen, hayli acıklı bir eser, fakat bana dediği “sahip olduklarım bana yeter” oldu. Hayatta her şeyi içimizdeki tercüman simultane çeviriyor. Benim tercüman biraz umut dolu, sevindirik biri. O böyle okuyunca, bana böyle duyuldu. ‘Sahip olduklarım yeter’ eşsiz bir bakış açısı.

Haberin Devamı

Nil’in Kızları için takvim yaptım... (2. bölüm)


İngilizcede bir laf var. ‘Komşunun bahçesi her zaman daha yeşildir’ diye. Özellikle bu sosyal medya devrinde sürekli başkalarının sahip olduklarını dikizler olduk. Yedikleri içtikleri, seyahatleri, kıyafetleri, arkadaşları, sevgilileri eskiden mahremken şimdi meydanlara çıktı. İşte o yüzden bence daha da önemli artık bu cümle.
Hani her sabah kalkınca, müzik açar gibi kendimize gülümseyecektik ya, bunu da geçirelim içimizden. Hatta bir müziği bile olabilir. Sahip olduklarının bir eksiği bir fazlası seni kraliçe yapmıyor, başına taç takmıyor. Başına tacı sen sahip olduklarınla yapıyorsun. Yeteneğinle, merakınla, çalışkanlığınla.
Ekim ayı: Saklama, sakınma, saklanma
İnsan bazen zannediyor ki, saklarsan sana kalır. Fark ettiniz mi, bazen sakladıklarınızı kendiniz bulamazsınız. Şahsen ben keşfettiğim ve yaptığım hiçbir şeyi saklamıyorum. Göz önüne koyuyorum ki, aradığımda ben de bulayım. Hele bugün bu hızlı internet çağı bize hayat paylaşınca güzel diyor.
Hiçbir şeyini sakınmazsan, başkalarının da senin hayallerine katkısını görürsün. Ayrıca saklanma da. Çık güneşe. Alnın ışıkları alsın. Dünyadaki hayat varlığını fotosenteze borçlu. Sen de fotosentezini gölgelerde, mağaralarda saklanarak değil, güneşlere çıkarak yapacaksın.
Kasım ayı: Tektaşını kendin al
Tektaşını kendi (alması şart değil) alabilecek olan kadın, benim kahramanımdır. Bir kadının özgürlük yolunu açan şey, bence ekonomik bağımsızlığı. Ben kendime tektaş almadım. Ama istediklerimi aldım. Bunu için de kimseye hesap vermedim. Bu da kanatlarımın olmasının tek koşuludur.
Ekonomik gücü olan, istediği yerden havalanır ve konar. Evlilik bir mahkumiyet değil seçim olmalı. Bunun da koşulu, tektaşını kendin alabilecek güce sahip olmak.
Aralık ayı: Kanatlarım var ruhumda
Hiçbir zaman unutmayın kanatlarınız olduğunu. İçinizdeki sese, meraka, ateşe ve burayı geldiğinizden daha güzel bir yer olarak bırakacağınıza güvenin. Siz de açın kanatlarınızı. Ruhunuzda özgür bir kuş olduğunuzu unutmayın.
Özgür Kız’ın size 2018’de söyleyecekleri bu kadar. Yıl boyu unutmamak için, D&R’dan “Nil’in Kızları 2018” takviminden alabilirsiniz. Takvimin tüm geliri, Türk Eğitim Vakfı’yla işbirliğiyle kurduğumuz Nil’in Kızları burs fonuna aktarılıyor.

BAKMADAN GEÇME!