Menopozun eşiğinde tüp bebek mucizesi

Güncelleme Tarihi:

Menopozun eşiğinde tüp bebek mucizesi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 07, 2010 00:00

Satı Karatepe 31 yaşında olmasına rağmen anne olmak için 12 yıldır uğraş veriyordu. Gitmediği hastane, başvurmadığı doktor kalmadı ancak uzmanlar Satı Hanım’ın yumurta rezervinin çok az ve kalitesiz olduğunu açıkladı.

Haberin Devamı

Anne olmak için 12 yıldır uğraş veren Satı Hanım’a umut ışığı Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nin Kadın Doğum Uzmanı Doç. Dr. Murat Sönmezer’den geldi. Sönmezer, Karatepe’ye “DHEA” isimli yeni bir ilaç tedavisi sonrasında tüp bebek uygulaması yaptı. Satı Karatepe, menopoza girerken, son yumurtalarından biriyle hamile kaldı.
“Kadınların belli bir yumurtalık rezerviyle doğduklarını belirten Sönmezer, “Yani bir kadının hayat boyu yumurtlama miktarı bellidir. O rezerv bittiğinde menopoza giriyorlar” dedi. Sönmezer şöyle devam etti:
Son anda gelen mucize
“Menopozdan 10-12 yıl önce de kadınların doğurganlığında ciddi azalma meydana geliyor. Örneğin 49 yaşında menopoza girmiş bir hastanın doğurganlığı 38’li yaşlarda çok azalıyor. Ancak bazı hastalar 30’lu yaşlarda dahi 45 yaşında bir kadınınki gibi yaşlı yumurtalara sahip olabiliyorlar. Satı Hanım da bu hastalarımızdan birisi (31 yaşında 12 yıllık evli). Hastaya bizden önce 12 kez aşılama (spermin hazırlanarak kadın rahmine yerleştirilmesi) yapılmasına rağmen hamile kalmamış.
Hasta bize başvurduğunda yumurta rezervinin ileri derecede zayıflamış olduğunu gördük. İki kez tüp bebek denedik.  Ancak yüksek dozda ilaç kullanımına rağmen hiç yumurta gelişmedi ve tüp bebek denemesi iptal edildi. İlk olarak 2000’li yılların başında yapılan bir çalışmada DHEA hormonu kullanan hastaların yumurtalarında artış olduğu görülmüş. DHEA, yumurtalıklarda androjen dediğimiz hormonların öncül hormonudur ve yaşla azalır.
Çalışma başlatmışlar
Biz de Ankara Üniversitesi olarak ‘hamile kalmak isteyen ve over rezervi düşük olan hastalara bu şekilde yardımcı olabilir miyiz’ diye bir çalışma başlattık. DHEA’yı Satı Hanım’da da denedik. Hastada ilginç bir şekilde yumurta geliştiğini, üstelik gelişen yumurtanın çok kaliteli olduğunu gördük. İlaçsız olarak gelişen bu yumurtayla hemen tüp bebek denedik ve Satı Hanım belki de son yumurtalarından bir tanesi ile hamile kaldı diyebiliriz. Hem çalışmayı, hem de bu vakayı uluslararası bilimsel bir dergide rapor ettik. Satı Hanım’ın şu anda 15 aylık çok sağlıklı bir bebeği var.

Haberin Devamı

Yıllar sonra gelen sevinç

Haberin Devamı

YILLAR sonra bebek sevinci yaşayan Satı Karatepe ise Ankara Hürriyet’e yaptığı açıklamada, “Menopoza girmiş olabileceğim söylenmişti. Yeni bir yöntemle çalışmayı denemek istedi hocamız. Bir yandan umudumu yitirmiştim ama, Murat Hoca’ya da çok güveniyordum. Sonunda çocuğumuz oldu. Çok mutlu olduk, inanamadık. Bizim için en mutlu haber buydu” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!