Yüzdeki akne ve güneş lekeleri tedavi edilebilir mi?

Güneş lekeleri UV ışınları ile temas sonucu oluşur. Tekrar tekrar güneşe maruz kalmanın bir sonucu olarak zamanla kademeli olarak gelişebilirler. Bu noktalarda oluşan yaşlılık lekeleri, karaciğer lekeleri ve güneş lentijinleri terimlerini de duyabilirsiniz.

Haberin Devamı

Normal cilt renginden daha koyu olan ve görünüşte oluşan bu lekeler hayatımızı tehdit etmese de bazı estetik kozmetik problemlere yol açarak sosyal hayatı kötü yönde etkileyebilir. Bu nedenle cilt lekelerinin tedavi edilmesi gerekmektedir.

Cilt lekeleri neden oluşur?

Melanin cildimize rengini veren pigment maddesidir. Cilt lekeleri melanin miktarının fazla olduğu bölgelerdir. Melaninin belirli bölgelerde çok fazla birikerek ciltte leke oluşturması gibi durumlar meydana gelebilir. Bu lekelerin bir kısmı doğuştan, bir kısmı ergenlik çağında, bir kısmı yaşlanma ile bir kısmı da güneş veya dış etkenler sonucu oluşan hasarlarla ortaya çıkar.

Güneş lekeleri: Güneş lekeleri özellikle uzun süre herhangi bir güneş koruyucu kullanılmadan güneşe maruz kalındığında ve bazen zamandan bağımsız olarak oluşabilmektedir. Cilt kendini korumak için kalınlaşır ve melanin pigment üretimi artar buna bağlı olarak leke oluşumunda artış görülür.

Haberin Devamı

Gebelik lekesi (melasma): Adı gebelik lekesi olmakla birlikte erkeklerde de görülebilmektedir. Kullanılan doğum kontrol hapları, hormonal yapılar ve hamilelik sırasındaki hormonal değişiklikler nedeniyle, stres, psikolojik faktörler melanin pigmentinin aşırı üretimine neden olabilir; melanin artışı ile yanak, alın ve çene gibi güneşe en çok maruz kalan bölgelerde keskin sınırlı benekler oluşabilir. Genetik yatkınlıkla oluşan melazma gebeliklerde tekrar ortaya çıkabilir.

Çiller: Daha çok güneşin daha fazla etki gösterdiği yanak, burun, alın ve çene bölgelerinde görülen bu lekeler, açık ya da koyu renkli olabilir. Genellikle güneşli mevsimlerde artarken, güneşsiz mevsimlerde azalır veya hafifler.

Mantar hastalıkları: Bazı mantar enfeksiyonları, mantar hastalıkları ciltte lekelenmeye neden olabilir.

Alerjik reaksiyonlar: Bazı ağızdan alınan ilaçlar veya topikal olarak adlandırılan bölgesel olarak uygulanan bazı krem ilaçlar hiperpigmentasyona neden olabilir.

Cilt lekeleri nasıl geçer?

Cilt lekeleri nedene göre tedavi edilir. Örneğin melazma için kremler ön planda uygulanırken diğer lekeler için lazer tedavisi daha çok tercih edilebilir. Lekelerin çoğu sağlık sorunu yaratmasa da birçok hasta, görüntüsünden dolayı tedavi olmak ister.

Haberin Devamı

Kişiye en uygun tedavi yöntemini belirlemek için cilt lekelerinin ortaya çıkış nedenlerini doğru tespit etmek, doğru teşhis koymak gerekir, uzman olmayan kişiler tarafından uygulanan yanlış tedaviler lekeleri artırabilir. Cilt lekelerinin tedavi seçenekleri, lekelerin boyutuna ve cildin yapısına göre farklılık gösterecektir. Leke tedavilerinin birçoğunun güneş ışınlarına fazla maruz kalmadığı kış aylarında yapılması tavsiye edilir.

Cilt lekesi tedavisi türleri nelerdir?

Lazer tedavileri

Lekenin cinsine göre fraksiyonel ve fraksiyonel olmayan lazer uzman hekim ve hasta ile seçilir ve seanslar planlanır. Lazer ışını pigment hücresini hedef alır ve onu parçalar. Her cilt tipine ve her lekeye uygun olmayabilir. Lekenin tamamen iyileşmesi için birden fazla seans gerekebilir.

Haberin Devamı

Bu amaçla kullanılan birçok lazer vardır. Her cilt lekesi tipi için ayrı bir lazer tedavisi gerekir.

Karbondioksit lazerler derin soymaya neden oldukları için uzun iyileşme süreleri gösterirler; ancak bunun yanında kolajen üretiminde yenilenme sağladıkları için aynı zamanda ciltte gençleşme de sağlarlar.

Erbium lazerde ise daha hızlı iyileşme söz konusudur. Aynı zamanda fraksiyonel erbium lazer uygulamasında da cilt gençleştirme yapılabilmektedir.

Mezoterapi

Bu yöntemde leke açıcı maddeler ince bir iğne yardımıyla cilt altına enjekte edilerek lekeli bölgede hücre yenilenmesi sağlanır. Melanosit hücrelerinin yenilenmesi ve dağılmasına bağlı olarak hem cilt kusurları tedavi edilir hem de işlem sonucunda daha sağlıklı ve canlı bir cilt görünümüne ulaşılması amaçlanır. Verilecek etken maddeler, dozları ve sayısı lekenin cinsine göre uzman hekim tarafından belirlenir.

Haberin Devamı

Kimyasal peeling

Kimyasal peeling, çoğunlukla yüzeysel lekelerde etkili bir sonuç sağlar. Bu yöntem ile cildin üst tabakası soyularak uygulama yapılan bölgede yeni cilt hücrelerinin oluşması amaçlanır. Bu işlem ile hücreler yenilenir. Sonrasında ise cildi güneşten korumak oldukça önemlidir.

Kriyoterapi

Kriyoterapi, dondurma işlemidir. Lekeli hücreler dondurularak zarar görür ve yeni hücrelerin oluşumu tetiklenir.

PRP

Bu yöntemde kişiden alınan kanın trombositten zengin plazma kısmı ayrıştırılarak cilde enjekte edilir. PRP işleminde kullanılan pıhtı hücreleri sayesinde lekeler iyileşir ve cilt yenilenerek daha parlak ve canlı bir görünüm kazanır.

Krem tedavileri

Haberin Devamı

Bazı leke türlerinde uzman hekim tarafından reçete edilen kremler ile etkili ve yeterli tedavi sağlanabilmektedir. Krem tedavisinin sonuç verebilmesi için tedavinin en az 12 hafta kullanılması ve güneşten çok iyi korunması gerekmektedir.

Yazarın Tüm Yazıları