Tarihi Kuran iade ediliyor

Güncelleme Tarihi:

Tarihi Kuran iade ediliyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 24, 2018 00:06

Hürriyet’in önceki gün duyurduğu, 1964 yılında Topkapı Sarayı envanterinden Bursa Müzesi’ne gönderilen ve daha sonra 1988’de kaybolduğu anlaşılan 524 yıllık Kuran-ı Kerim bugün Topkapı Sarayı’na teslim edilecek.

Haberin Devamı

Tarihi Kuran iade ediliyor
Haftalardır süren araştırmamız neticesinde Hattat Şükrullah Halife’ye ait eserle ilgili Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın 1993’te dava açtığını ancak yargının zaman aşımı nedeniyle davayı reddettiğini tespit etmiştik. Eser, en son hat ve ebru sanatçısı Prof. Dr. Uğur Derman’ın 2017 sonunda ‘Türk Hat Sanatından Seçmeler’ isimli kitabında yer aldı. Bursa Müzesinden kaybolduktan sonra ilk defa fotoğraflarının yayınlandığı kitapta eserin özel bir koleksiyonerde olduğu belirtiliyordu.

BUGÜN TÖREN YAPILACAK
Kitabın yazarı Prof. Derman, el yazması Kuran’ı ölmeden önce işadamı Zeki Aydın’ın elindeyken fotoğrafları çektiğini, öldükten sonra eserin kime geçtiğini bilmediğini açıklamıştı. El yazması eserin Ziya Aydın’ın varislerinden oğlu Ali Aydın’da olduğu Hürriyet’in haberinden sonra belli oldu. Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş telefonla görüştüğü Aydın’a Topkapı Sarayı envanterindeki bir eserin mutlaka iade edilmesi gerektiğini söyledi. Aile eseri yıllarca koruduklarını bundan sonraki süreçte Topkapı Sarayı Müzesi’ne bağışlayabileceklerini belirtti. Böylelikle 54 yıl önce Topkapı Sarayı envanterinden çıkan eşsiz eser, yeniden müze envanterine geri dönecek. Bugün saat 11.00’de Topkapı Sarayı’ndaki törenle eser teslim alınacak. Prof. Dr. Uğur Derman, “İnanılmaz mutluyum. Eserin Topkapı Sarayı’na, evine dönecek olması müthiş bir olay. Öncelikle Hürriyet’e ve eserin iadesini sağlayan Kültür Bakanımıza sonsuz şükranlarımı ifade etmek istiyorum” dedi.

DAVA ZAMANAŞIMINA UĞRAMIŞTI
Topkapı Sarayı’n 1963 yılında ismi açıklanmayan bir şahıstan alınan elyazması Kur’an-ı Kerim, 1007 envanter numarası “Şükrullah bin Şeyh Sunduk hattıyla hicri 899, Miladi 1493-1494 tarihinde yazılmış eser” olarak müzeye kaydedildi. 1964’te Kuran-ı Kerim, bakanlık onayıyla diğer bazı eserlerle birlikte Bursa’da yeni kurulan İslam Eserleri Müzesi’ne gönderildi. Bursa Müzesi 24 yıl sonra, 1988’de yapılan bir araştırmada eserin yerinde olmadığını fark etti. Yani Kuran, o dönemde bir şekilde müzeden çıkarılarak özel bir koleksiyona girdi. Dönemin Kültür Bakanlığı sorumlular hakkında soruşturma başlattı. 1991 yılında Topkapı Sarayı Müzesi eserin Ziya Aydın isimli hat koleksiyonerinde olduğunu tespit edince dava açıldı. Ancak dava 1996 yılında zamanaşımı nedeniyle ortadan kalktı ve 1997 yılında Yargıtay tarafından da onandı. 2001 yılında bakanlık tarafından sorumlulara ödettirilmesi kararı alınsa da bu durum da zamanaşımı gerekçesiyle reddedildi.

BAKMADAN GEÇME!