‘Nutuk Oratoryosu’na dünya prömiyeri

Güncelleme Tarihi:

‘Nutuk Oratoryosu’na dünya prömiyeri
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 13, 2022 09:21

Serdar Yalçın’ın bestelediği ‘Nutuk Oratoryosu’nun dünya prömiyeri, 17 Mayıs’ta İş Kuleleri Salonu’nda yapılacak. Yalçın, “Gençliğimden beri aklımda olan bir projeydi” diyor.

Haberin Devamı

İş Sanat’ın 22. sezonunun en dikkate değer etkinliklerinden biri ‘Nutuk Oratoryosu’nun dünya prömiyeri... 17 Mayıs’ta İş Kuleleri Salonu’nda ücretsiz gerçekleştirilecek etkinlikte, Serdar Yalçın’ın Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘Nutuk’undan esinlenerek bestelediği, librettosunu geçen yıl vefat eden emekli orgeneral Aytaç Yalman’ın hazırladığı ‘Nutuk Oratoryosu’nu, Serdar Yalçın yönetimindeki İstanbul Opera Orkestrası ve Korosu seslendirecek. Deniz Likos (mezzosoprano), Hande Ürben (soprano), Hüseyin Likos (tenor) ve Gökhan Ürben’in (bas) solist olarak yer alacağı konserde, 60 kişilik orkestranın başkemancılığını Seda Subaşı Yalçın, 40 kişilik koronun şefliğini ise Sema Subaşı üstleniyor.

‘Nutuk Oratoryosu’na dünya prömiyeri

Serdar Yalçın, eseriyle ilgili olarak Hürriyet’e yaptığı açıklamada, Aytaç Yalman ile birlikte hazırlık aşamalarında, okunması 33 saat süren metnin ruhuna sadık kalarak sahnelenmeye uygun bir özet niteliğinde sunmaya çalıştıklarını, ‘Gençliğe Hitabe’nin ise tamamının kullanıldığını söyledi.
2017 yılından beri librettosu hazır olan ‘Nutuk Oratoryosu’nun bestesini iki yıl süren bir çalışma sonucu tamamladığını belirten Serdar Yalçın: “Oratoryolar üzerine yaptığım araştırmalar sonucu, bu eser için sahnedeki bütünlüğü en iyi anlatan ifadenin bu olduğuna karar verdim. Sahnede 4 solist, 40 kişilik koro, 64 kişiden oluşan bir orkestra yer alacak.”
Serdar Yalçın, 17 Mayıs Salı günü ilk gösterimini yapacak eser hakkında, “Gençliğimden beri aklımda olan bir projeydi. Atatürk’ü benim hatırlatmama elbette ihtiyaç olmaz ama onu anmak için yapılan katkılardan biri de benden olsun istedim” dedi.
‘Nutuk Oratoryosu’nun zor bir proje olduğunu dile getiren Serdar Yalçın, sadece müzikal anlamda değil, bu kadar uzun bir metni bu kadar kısa süreye uyarlamanın zorluğuna işaret ederek, ‘Nutuk’un duygusunu aktarabilmenin sorumluluğuna da dikkat çekti.
Serdar Yalçın, librettoyu hazırlayan Aytaç Yalman’ı pandemide kaybettiğimizi hatırlatarak, “Eseri bütünüyle dinleme imkânı olmadı maalesef ama ortaya çıkan eser içine sinerdi diye düşünüyorum” sözleriyle duygularını dile getirdi.
19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’na özel olarak düzenlenen ‘Nutuk Oratoryosu’ konseri, 17 Mayıs Salı saat 20.30’da ücretsiz olarak gerçekleştirilecek. Katılım için rezervasyon@issanat.com.tr e-posta adresinden rezervasyon yapılabilir.

BAKMADAN GEÇME!