Nadir hastalıklar, süper güçler...

Güncelleme Tarihi:

Nadir hastalıklar, süper güçler...
OluÅŸturulma Tarihi: Eylül 15, 2022 22:52

Karikatürist Erhan Candan yazıp resimlediği ‘Nadir-X’in ikinci kitabında dört farklı nadir çocukla ve onların birbirinden sürükleyici maceralarıyla birlikteyiz. Aralara serpiştirilmiş minik bilgi notları ise o hastalığın tanımını, tedavi süreçlerini, nedenlerini ve sonuçlarını içeriyor.

Haberin Devamı

Toplumda yaygın görülmediği için kamuoyunda yeterince gündeme gelmeyen ve tanınmayan 500 farklı nadir hastalıkla mücadele eden yüzlerce çocuk var. ‘Nadir-X’ projesi ile hem bu hastalıklarla ilgili farkındalık oluşturulması hem de tedavi süreçlerine destek olunması amaçlanıyor. Proje kapsamında hayata geçirilen çizgi roman serisinin satışlarından elde edilen gelir SMA Hastalığı Mücadele Derneği, Kistik Fibrozis Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, MPS ve Benzeri Lizozomal Depo Hastalıkları Derneği gibi ilgili sivil toplum örgütlerine bağış olarak aktarılıyor.
Karikatürist Erhan Candan’ın yazıp resimlediği ‘Nadir-X’in ilk kitabında kistik fibrozis hastası Tuz Çocuk, sistinozis hastası Biber Kız ve duchenne musküler distrofi hastası Robot Çocuk’la tanışmıştık. Serinin yeni kitabında bu defa dört farklı nadir çocukla ve onların birbirinden sürükleyici maceralarıyla birlikteyiz. Aralara serpiştirilmiş minik bilgi notları ise o hastalığın tanımını, tedavi süreçlerini, nedenlerini ve sonuçlarını içeriyor.
Zeon gezegeninin son temsilcileri SMA hastası Ata’yı ziyaret ediyor. Çünkü Ata’nın nadir görülen bir gücü var; gezegenlere yeniden hayat vermek. Zeonlular güç uğruna gezegenlerini kaybetmiş bir halk ve onlara yalnızca rüyalar aracılığıyla iletişim kurdukları Ata yardım edebilir.
Enerjiyi yönlendirebilen süper güçleriyle wilson hastası Yıldırım Kızlar İklim ve Melisa kardeşlerse akıl almaz icatlar peşindeler. Üzerine yıldırım düşüp de korkunç bir sarsıntıyla karların üzerine yuvarlandığı gün vücuduyla ilgili çok önemli bir şeyi keşfediyor İklim. Hastalığı sebebiyle vücudunda yoğun bulunan bakır yıldırımı üzerine çekiyor. Ama aynı zamanda iletken olduğunu da anlıyor kendisinin. İşte şimdi bu özellikten faydalanarak icatlar yapma zamanı. Kim bilir belki de insanlığın özlemini çektiği temiz enerji iki kardeşin avuçları arasındadır.
Ses Çocuk bölümünde nadir hastalıklarla ilgili farkındalık oluşturmanın ne kadar önemli olduğunu bir kez daha anlıyoruz. Tüm farklılıklarda olduğu gibi nadir hastalıklara sahip pek çok çocuk için de en yaralayıcı şeylerden biri ötekileştirilme ve akran zorbalığı olsa gerek. MPS hastası Ses Çocuk Cem’in macerası bu konuları gündeme getiriyor. Zira Cem okul arkadaşlarının alaycı davranışlarına maruz kalıyor. Oysa bu bölümün bilgi notlarından birinde MPS hastalarının meslek sahibi özgür bireyler olabilmeleri için sosyal çevre tarafından desteklenmelerinin önemi vurgulanıyor.
Cem’in süper gücü, sahip olduğu farklı ses frekansı sayesinde köpeklerle konuşabilmesi. Mahallenin köpekleri de iletişim kurabildikleri tek insan olan Cem’i her türlü tehlikeden korumaya kararlılar.
Uzay Çocuk, Yıldırım Kız, Ses Çocuk; her biri farklı bir nadir güce sahip. Ama asıl güçleri gerçek yaşam maceralarında verdikleri o zor mücadelelerde gizli.

NADÄ°R-X-2Â

Nadir hastalıklar, süper güçler...

Erhan Candan
Altın Kitaplar, 2022
70 sayfa.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!