Müzede bir karga!

Güncelleme Tarihi:

Müzede bir karga
Oluşturulma Tarihi: Ekim 28, 2022 09:28

Başak Çalışkan’ın hazırladığı ‘Kara Karga Soruyor Sunay Akın Cevaplıyor’, İstanbul Oyuncak Müzesi’ndeki oyuncakların ilginç hikâyelerine odaklanan hayli eğlenceli ve bilgilendirici bir kitap.

Haberin Devamı

Çocuk okurların karşısına daha önce ‘Dedemin Oyuncakları’ adlı kitabıyla çıkan yazar Başak Çalışkan’ın kaleme aldığı ve Gökçe Yavaş Önal’ın illüstrasyonlarıyla deyim yerindeyse hayat kattığı ‘Kara Karga Soruyor Sunay Akın Cevaplıyor’, çocuklar için hem bir eğlence hem de şahane bir bilgi kaynağı işlevi görürken yetişkinlerin de keyifle okuyacağı, kendilerini gülümsemekten alamayacakları bir kitap. Kitap, her yaştan okur için tatlı bir mola, bir nefeslenme alanı. Hem bir çırpıda okunan hem de ilerisi için pek çok yol tarifi veren hikâyelerle dolu.
Kitabın ana karakteri ve anlatıcısı Kara Karga’nın doğrudan okuruna hitap ettiği bir mektupla açılan kitap, 23 Nisan 2005’te edebiyatımızın üretken kalemlerinden şair ve yazar Sunay Akın tarafından kurulan İstanbul Oyuncak Müzesi’ne ve bu müzedeki oyuncakların hikâyesine odaklanıyor. Elbette kitabın hitap ettiği birincil kitle olan çocukların ilgi süresi ve bir kitabın makul boyutları düşünüldüğünde bazı seçimler yapılması zaruri görünüyor, 4000’den fazla oyuncağın yer aldığı bir müze söz konusu nihayetinde. Ama tam da bu, Kara Karga’nın maceralarının devam etmesi konusunda okuru ümitlendiriyor. Kara Karga bu girişkenlik ve merakla, en önemlisi de durmaksızın işleyen hayal gücüyle daha çok hikâye çıkarır bizlere anlatacak.

Haberin Devamı

Müzede bir karga

Açılıştaki mektupta kendini tanıtan ve henüz küçük bir yavruyken bir uçurtmanın peşine takılarak bütün dünyayı dolaştıktan sonra kendini İstanbul Oyuncak Müzesi’nde bulan Kara Karga, müzenin kurucusu Sunay Akın’la dost oluyor ve aralarındaki sohbetler çocuklar için eğlenceli ve aynı zamanda da öğretici hikâyelere konu oluyor.
Bunaltıcı bir yaz gününde müzedeki oyuncaklar nasıl serinler?
Kara Karga’dan Noel Baba olabilir mi?
Müzede 23 Nisan nasıl kutlanır?
Müzelerin kapalı olduğu pazartesi günleri o oyuncaklar sıkılmaz mı? Peki sıkılırlarsa nasıl eğlenirler?
Ancak bir çocuğun (ya da çocukluğunu kaybetmemiş bir yetişkinin) zihninde filizlenebilecek bu ve buna benzer soruların hayal gücünün uçsuz bucaksız arazisinde gezinen cevapları, her bölümde çocukların yaratıcılığını daha da besliyor. Bir yandan bazı konulardaki meraklarını giderirken, diğer yandan da başka alanlarda merak edilecek yeni şeyler veriyor onlara. Öte yandan Sunay Akın’ın müzeyi kurmasına ilham olan Nürnberg Oyuncak Müzesi’nin, 1939-1940 civarında üretilen ilk oyuncak robot Atomik Adam’ın, müzenin bahçesinde yer alan zürafa şeklindeki sokak lambalarının hikâyeleri gibi pek çok genel kültür bilgisinin de eğlenceli bir üslupla çocukların zihninde yer etmesi amaçlanıyor.
Kara Karga’nın maceraları sırasında pek çok kitap adı da geçiyor ve okurlara yeni yeni yollar açılıyor. Tüm dünyada geniş kitlelerce en sevilen kitap olarak anılan ‘Küçük Prens’i okumadığı için ondan bir koyun çizmesini isteyip duran sarışın, tuhaf çocuğu anlamayan Kara Karga, çocuklara önemli kitapları bilmenin değerini hatırlatıyor.
Başak Çalışkan’ın çocukları sıkmayacak bir üslupla kaleme aldığı ‘Kara Karga Soruyor Sunay Akın Cevaplıyor’, rengârenk çizimleriyle de değdiği gözlere çocuksu bir neşe bulaştırıyor.

Haberin Devamı

Müzede bir karga
KARA KARGA SORUYOR
Sunay Akın CEVAPLIYOR
Başak Çalışkan
İllüstrasyonlar: Gökçe Yavaş Önal
Kara Karga Yayınları, 2022
136 sayfa.

BAKMADAN GEÇME!