Lâle Müldür’le birlikte hayata bir adım atın...

Güncelleme Tarihi:

Lâle Müldür’le birlikte hayata bir adım atın...
Oluşturulma Tarihi: Şubat 03, 2023 10:55

Lâle Müldür anlatı kitabı ‘Nova Roma’da Gece Güneşi’nde okuru duygudan duyguya savuruyor. Umut, yaşama sevinci, İstanbul’u ve insanları tanıma çabası içinde...

Haberin Devamı

Edebiyatımızın güçlü kalemi Lâle Müldür’ün ‘Nova Roma’da Gece Güneşi’ adlı anlatı kitabı Yapı Kredi Yayınları’ndan çıktı. Yazar anlatı kitabında okuru, kendi yaşam kesitleriyle birlikte İstanbul, Türkiye ve dünya rüzgârında düşünceden düşünceye, duygudan duyguya savuruyor.
Müldür, bir nisan sabahı evinin salonunda başlattığı günlük yaşam varoluşuna, okura “Gel benimle birlikte adım at” diyor. Bu yaşamın içinde umut, yaşama sevinci, İstanbul’u, insanları tanıma ve izlemeye alma var.
“Sen uçabiliyorsun Sürpriz. Uçabiliyorsun biliyorum. Uçabilmen çok güzel bir şey Sürpriz. Güzel anlar getir bize. Güzel anlar kaldı mı Sürpriz? Güzel anlarımız olacak mı bizim de? Şiir-romanım da güzel olacak mı Sürpriz?”
İstanbul’da yıllardır binmediği bir otobüse binerek kendi içinde bir yolculuğa çıkıyor. Çıktığı yolculuk hepimizin çok ses içinde ve çok sessizlik içinde zaman zaman yaşadığı yolculuklara benzerlik ve uzaklıklar taşıyor. Tarihi Balat İşkembe Çorbacısı’nda içtiği çorba için “Bayağı güzelmiş ayak paça denilen şey. Suyun içinde yumuşacık yumuşacık etler. Halkımız başlıyor geçmeye önümüzden. Hiç zararsız, durgun görünüşlü, masum, tatlı insancıklar...” diyor.
İstanbul’da, bu kozmopolit şehirde birbirine uzak, birbirine yabancı yaşamlara dokunuşlar yapıyor ressam, şair, yazar Lâle Müldür.
Çarpıcı, düşündürücü, okuma merakı uyandıran vurucu cümleleri var Müldür’ün. Hızla yalnızlaşan, yabancılaşan topluma, toplum bireylerine kendi iç sızılarıyla tespitlerde bulunuyor:
“Bilgisayar arkadaşlığı, gerçek mi saymalı onu?”
“Halı yıkamak yasaklanmış su kıtlığı yüzünden.”
“Benim Türkiye’de şiir beğenmem enderdi.”
Kendi sorgulamalarına sizi de çekiyor. Sosyal medya arkadaşlığının gerçek dostlukların yerini tutmayacağı apaçıkken, güzelim, zengin şiir varlığımızın Müldür’ün beğenisini kazanmamış olması da düşündürücü.
Sahte dünya...
“Sahte dünyada bütün haz sahtedir” diyen yazar, anlatı kesitlerinde yaşamına girmiş insanların kimlikleri hakkında ipuçları veriyor. Bunalmış, kaotik evrenin hep var olan aktörlerini anlatıyor gibi... İpuçları var ama kesinlik yok...
İnsanın evrensel barışı yaratması zor. Irkçılık, milliyetçilik, nefret suçları artıyor... Çağdaş dünya çağ atlıyor ama uygarlık gelişmiyor. Umutsuzluğunu yazar, Çin’e dokunarak ifade ediyor. “Çinliler bilinmeyen esrarlı yönleri olan dehşetengiz bir ırktır... Halen tuhaf bir komünizmanın peşinden gidiyorlar...”
Düzyazı ve şiirsellik bir arada, Lâle Müldür’ün ‘Nova Roma’da Gece Güneşi’ adlı anlatısında. Ama anlatıda akıp giden bir kurgu var, durdurup düşündüren.
“Ve erdik suskunluğa. Derin, sessiz ve loş bir suskunluğa. Fark eden fark ediyordu işte. Gerimizde hiç kimsenin kalmadığını.”

NOVA ROMA’DA GECE GÜNEŞİ

Lâle Müldür’le birlikte hayata bir adım atın...

Lâle Müldür
Yapı Kredi Yayınları, 2023
64 sayfa.

 

BAKMADAN GEÇME!