Imogen Heap’in ‘müzik ekosistemi’

Güncelleme Tarihi:

Imogen Heap’in ‘müzik ekosistemi’
Oluşturulma Tarihi: Ekim 25, 2018 17:19

‘The O.C’ ve ‘CSI: Miami’ gibi popüler dizilerde yer alan şarkılarıyla çıkış yapan Imogen Heap, kendi kurduğu ve “Müzik ekosistemi” olarak tanımladığı ‘Mycelia’ platformunu duyurmak için çıktığı dünya turnesi kapsamında 26-27 Ekim tarihlerinde Zorlu PSM’de.

Haberin Devamı

“Bilgisayar ve müzikle olan aşk hikâyem başladığında tek başına bir orkestra kurabilmenin beni ne kadar özgürleştirdiğini fark etmiştim” diyor Imogen Heap yakın zamanda verdiği bir röportajında: “Klavyenin üzerine flüt ve keman seslerini ekleyebilmek ve yaptığınız müziği anında duymak paha biçilmez.” İlk dinleyişte bir pop projesini andıran ancak kulak verdikçe akla hayale gelmeyecek enstrümanların elektronik seslerle çarpıştığı parçalarıyla biliniyor Imogen Heap. Bu çoksesli tavrını farklı alanlarda göstermeyi de seviyor. Elektro pop projesi ‘Frou Frou’yla çıkardığı ‘Details’ albümü, peşi sıra gelen solo albümler buzdağının sadece görünen tarafı. Müzisyenin, ‘The O.C’ ve ‘CSI: Miami’ gibi bir dönemin popüler dizilerinde yer alan şarkıları aynı zamanda Zach Braff’in kafası karışık âşıkları anlattığı ‘Garden State’ ve ‘The Last Kiss’ filmlerine de eşlik etmişti.

Haberin Devamı

Imogen Heap’i en son 2010 yazında İstanbul Caz Festivali kapsamında, yine pek çok enstrüman arasında mekik dokuduğu bir konserle İstanbul Modern sahnesinde izlemiştik. Altı senedir sahnelerden elini eteğini çeken müzisyen, bu uzun zaman diliminde müzik yapmayı çok sevdiği bilgisayarlarla olan ilişkisini daha da geliştirdi; teknolojinin hızlı gelişmelerini müzikal açıdan birer avantaja dönüştürerek farklı projelere imza attı. Bunlardan en önemlisi eylül ayında başlattığı dünya turnesinin de adını taşıyan ‘Mycelia’.

2014 yılında üçüncü solo albümü ‘Sparks’ ile sesini tekrar duyuran Heap, ertesi sene çıkardığı ‘Tiny Human’ teklisini ise ‘blockchain’ teknolojisi aracılığıyla yayımladı. Müzisyen, bu hamlesiyle bir süredir üzerinde çalıştığı; ‘müzik ekosistemi’ olarak tanımladığı ‘Mycelia’ platformunu da açık etmiş oldu. Bir süredir ‘bitcoin’ için kullanılan ‘blockchain’ sistemini zekice bir manevrayla bu ‘müzik ekosistemi’ için kullanan Heap, müzik endüstrisindeki telif ve ödemeler gibi konularla ilgili adaletsizliklere de bir çözüm önerisi sunuyor. 2015 yılında hayata geçen ‘Mycelia’, içerisinde oluşturulabilen ‘Yaratıcı Pasaport’larla da bağımsız müzisyenlerin seslerini duyurabildiği ücretsiz bir platform niteliğinde.
Bu projesiyle aktivist kimliğini öne çıkaran Heap, yarattığı bu platformu duyurmak adına şimdi ‘Mycelia World Tour’ kapsamında dünyayı turluyor. 26-27 Ekim tarihlerinde Zorlu PSM’de sahne alacak müzisyene 2002 senesinde ‘Frou Frou’ isimli elektro pop projesinde bir araya geldiği Guy Sigsworth eşlik edecek. Heap’in 1998 yılında ‘iMegaphone’ albümü ile başlayan ve pop, folk türlerini elektronik seslerle bezediği dört solo albümle devam eden kariyeri, başından beri teknolojiye olan sevdası aracılığıyla bu sefer bir dijital proje şerefine kocaman bir turneye dönüşüyor. Heap’in kendi şarkılarından çalacağı konserde ‘Frou Frou’ adı altında yayımladığı ‘Details’ albümünden parçalar çalması kaçınılmaz.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!