Filmekimi: Sonbaharda sinema başkadır

Güncelleme Tarihi:

Filmekimi: Sonbaharda sinema başkadır
Oluşturulma Tarihi: Ekim 07, 2022 11:24

Dünya festivallerinde adından söz ettiren en yeni yapımlar, 7-16 Ekim tarihleri arasında Filmekimi’nde. Sinema yazarımız Uğur Vardan merakla beklediği filmlerden oluşan bir öneri listesi hazırladı.

Haberin Devamı

1. The Banshees of Inisherin / Yön: Martin McDonagh
Martin McDonagh ismini ‘In Bruges’la tanırken söz konusu filmde Colin Farrell-Brendan Gleeson ikilisinin harika performanslarına da tanıklık etmiştik. Bu iki usta aktör, aynı yönetmenin son hamlesi ‘The Banshees of Inisherin’de de bir araya gelmiş. 1920’lerde İrlanda’ya bağlı ücra bir adada iki yakın dostun arkadaşlıklarının sona ermesiyle birlikte başlayan süreci anlatan yapım bu yıl Venedik’te ‘En İyi Senaryo’ ve ‘En İyi Erkek Oyuncu’ (Colin Farrell) ödüllerinin sahibi olmuştu. Kaçmaz diyorum...

2. Beyaz Gürültü (White Noise) / Yön: Noah Baumbach
Hitler üzerine ders veren, dört çocuk babası bir profesör ve yaşadığı ölüm korkusu... Filmlerindeki dertleri itibariyle Woody Allen’vari bir tarza sahip Noah Baumbach’ın bu son çalışmasını Batılı eleştirmenler göklere çıkardı. Kadroda Adam Driver, Greta Gerwig (aynı zamanda yönetmenin eşi), Jodie Turner-Smith ve Don Cheadle gibi isimler var.

Haberin Devamı

3. Ayrılma Kararı (Heeojil kyolshim) / Yön: Park Chan-wook
Bir tepeye tırmanırken düşüp ölen 60’larında bir adam ve bu vakayı aydınlatmakla görevli polis... Maktulün Çinli genç karısı şüphe uyandırmaktadır. Polis, soruşturma sırasında kadının cazibesine kapılır. Karşı taraf da bu ilgiye cevap verir. Ama bu ilgi samimi duyguların ifadesi midir yoksa polisin zaafından yararlanmak mıdır asıl gaye? Bu filmi izleme şansı buldum. Park Chan-wook’un etkileyici üslubu ve özellikle muhteşem finali için gönül rahatlığıyla tavsiye edebilirim.

4. R.M.N. / Yön: Cristian Mungiu
‘Dört Ay, Üç Hafta, İki Gün’üyle sevdiğimiz, ‘Tepelerin Ardında’sı ve ‘Mezuniyet’iyle kendisine olan ilgimizin boşuna olmadığını kanıtlayan Christian Mungiu’nun son filmi Noel öncesi Almanya’da bir mezbahada çalışan Matthias’ın, baba ocağına, Transilvanya’daki köyüne dönmesiyle başlayan olayları anlatıyor. Ülkesi Romanya’nın sosyolojik reflekslerinde, kültürel dokusunda, çürüyen toplumsal yapısında gezinen öyküleriyle tanınan yönetmen, bu son adımında da bir köy profili dahilinde faşizm ve ırkçılık gibi meselelere vurgu yapıyor.

Haberin Devamı

5. Aİ (EO) / Yön: Jerzy Skolimowski
Polonyalı emektar yönetmen Jerzy Skolimowski imzasını taşıyan film, bir yük vagonundan kurtulup önce mutlu günler geçiren, sonra da büyük hüsran yaşayan bir eşeğin hikâyesini anlatıyor. Öykünün kahramanı olan eşek, yanında çalıştığı sirk cambazıyla yollarının ayrılmasının ardından belirsiz bir geleceğe doğru sürüklenir. Film, ilhamını Bresson’un ‘Elveda Balthazar’ından almış.

6. Bebek Servisi (Broker) / Yön: Hirokazu Kore-eda
2018’de ‘Altın Palmiye’ kazanan ‘Arakçılar’ insanın yüreğini dağlayan muhteşem bir melodramdı. Yönetmeni Hirokazu Kore-Eda, bir sonraki yapıtı ‘Saklı Gerçekler’de bir ana-kız hikâyesi anlatırken filmin başrollerini Catherine Deneuve ve Juliette Binoche paylaşıyordu. Japon rejisörün son adımı ise Güney Kore’de geçiyor. Seul’de ailelerin bakamayacağı bebekleri bırakması için kilisenin dışına konan bebek kutularını anlatan bir gazete haberinden yola çıkarak çekilen yapımda, beklenmedik hamilelik sonucunda doğum yapan So-young bebeğini kutuya bırakıyor fakat ertesi gün pişman olup geri almaya gidiyor ama yavrusunu bıraktığı yerde bulamıyor. Nihayetinde iki iyi kalpli simsarın bakabilecek bir aile bulup satmak üzere bebeği çaldıklarını öğreniyor ve uygun aile arayışını hep birlikte sürdürmeye başlıyorlar. Filmin başrollerinde ‘Parazit’ten de hatırladığımız Song Kang-ho ve IU adıyla tanınan K-Pop yıldızı Lee Ji-eun var.

Haberin Devamı

7. Güzel Bir Sabah (Un Beau Matin) / Yön: Mia Hansen-Løve
Babası zorlu bir hastalıkla pençeleşirken annesi inatla hiçbir şeyi umursamamaya karar veren, ailesinin geri kalanı da pek işe yaramayan konferans çevirmeni Sandra bir yandan küçük kızıyla başa çıkmaya çalışırken öte yandan da yıllar ötesinden çıkagelen bir romantik ilişki ihtimalini geri çevirmez. Mia Hansen-Løve bizdeki referansları sağlam olan yönetmenlerden. Dolayısıyla kadrosunda Léa Seydoux, Pascal Greggory, Melvil Poupaud ve Nicole Garcia gibi isimleri barındıran ‘Güzel Bir Sabah’ın da ‘güzel’ olacağını umuyoruz!

8. Tanrının Unuttuğu Yer (Vanskabte Land) / Yön: Hlynur Pálmason
Bir kilise inşa etmek için 19. yüzyılda İzlanda’ya gelen bir rahibin doğayla ve ada halkıyla yakınlaştıkça asıl niyetinden, ahlaki ve insani ideallerinden uzaklaşmasını anlatan ‘Tanrının Unuttuğu Yer’e ilişkin yönetmeni Hlynur Pálmason “Ölümde yaşamın ta kendisini görebiliyorsun. Bizi bir arada tutan şeyin aslında ölüm olabileceğini öğrendiğimde çok şaşırdım. Filminin özünde de bu yatıyor” demiş. Bu ifadeler kulak kabartmaya değer şeyler, dolayısıyla film de merak uyandırıyor.

Haberin Devamı

9. Sekiz Dağ (Le otto montagne)/ Yön: Charlotte Vandermeersch, Felix van Groeningen
Biri kentli diğeri dağ köylüsü iki çocuk; Pietro ve Bruno. Alp Dağları’nın benzersiz doğası eşliğinde, küçük yaşlarda tanışır ve iki sıkı dost olurlar… Paolo Cognetti’nin ‘Sekiz Dağ’ adlı romanından sinemaya uyarlanan film, bu iki arkadaşın yıllara dağılan bağlarını anlatırken doğa, erkeklik, aile, dostluk, zaman gibi değerlere vurgu yapıyor. Filmin yönetmenleri eski yapıtlarını (‘Çölde Kutup Ayısı’, ‘Kırık Çember’, ‘Belgica’, ‘Güzel Oğlum’) sevdiğimiz Belçikalı Felix van Groeningen ve oyuncu eşi Charlotte Vandermeersch.

10. Kemikler ve Her Şey (Bones and All)/ Yön: Luca Guadagnino
Toplum dışına itilmiş Maren ve hayattan ümidini kesmiş, arıza kişiliğiyle öne çıkan Lee… Ve ikisi arasında filizlenen bir aşk... ‘Benim Adım Aşk’, ‘A Bigger Splash’, ‘Beni Adınla Çağır’ gibi yapıtlarıyla tanınan Luca Guadagnino’nun imzasını taşıyan yapımda Taylor Russell, Timothee Chalamet, Mark Rylance, Michael Stuhlbarg ve Chloe Sevigny başrollerde. Camille DeAngelis’in romanından uyarlanan film Venedik’te ‘En İyi Yönetmen’ ve ‘Marcello Mastroianni En İyi Genç Oyuncu’ (Taylor Russell) ödüllerini almıştı.

Haberin Devamı

Bu filmlere de dİkkat...
- Güneş Sonrası / After Sun (Yön: Charlotte Wells)
- Kutsal Örümcek / Holy Spider (Yön: Ali Abbasi)
- Canavarlar / The Beasts (Yön: Rodrigo Sorogoyen)
- Emily (Yön: Frances O’Connor)
- Savaş Atı / War Pony (Yön: Gina Gammell, Riley Keough)
- Masum / L’Innocent (Yön: Louis Garrel)
- Armageddon Time (Yön: James Gray)
- Marlowe (Yön: Neil Jordan)
- Yakın / Close (Yön: Lucas Dhont)
- Aile Bağları / Frere et soeur / Yön: Arnaud Desplechin

 

BAKMADAN GEÇME!