Arkeologları sevindiren karar: Arkeolojik kazılar 12 aya çıktı

Güncelleme Tarihi:

Arkeologları sevindiren karar: Arkeolojik kazılar 12 aya çıktı
Oluşturulma Tarihi: Mart 06, 2019 08:30

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın arkeolojik kazıları devam eden 20 antik kent için kazı sezonunu bir yıla çıkarması arkeologları sevindirdi.

Haberin Devamı

Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu, Türk Tarih Kurumu ile Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nün işbirliğiyle arkeolojik kazıların 12 ay boyunca yapılabilmesi için protokol imzalandı. Patara Kazı Başkanı Prof. Dr. Havva İşkan, “Oluşturulacak yeni istihdamlarla gözlerine bakamadığım arkeoloji öğrencilerimin karşısına başım dik çıkabileceğim için çok sevinçliyim” dedi.

BÜTÇE YETMİYORDU

Anadolu’da devam eden 153 arkeolojik kazının 31’i yerli, 122’si ise yabancı kazı başkanlıkları tarafından yürütülüyor. Kazılarda ortalama kazı süresi 45-60 günle sınırlı. Bunun en büyük nedenlerinden biri ekonomik sıkıntılar. Kazı başkanları Kültür ve Turizm Bakanlığı ile çalıştıkları üniversitelerin sağladığı küçük miktarlardaki maddi desteklerle kazılarını sürdürüyorlar. Bakanlık 50-100 bin lira arasında maddi kaynak sağlayabiliyordu. Bu destekle de kazılar ancak yaz aylarında, en fazla 60 gün sürebiliyordu.

Haberin Devamı

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy karala ilgili şunları söyledi: “Hem daha fazla uzman ve işçiyle destekleyeceğiz hem de kazı verimliliğini arttırmış olacağız. Kazı alanlarına gelen ziyaretçilerden elde edilen gelirleri de yine bu kazı yerlerine kaynak olarak aktarmaya devam edeceğiz. Belirli bir süre sonra kazı yerleri kendi kendilerini finanse edebilen bir ekosisteme de kavuşmuş olacak ve bu sürdürülebilir bir hal alacak. 2020 itibarıyla da her yıl minimum 20 ilave kazı yerini proje kapsamına alarak 2023’e kadar 122 kazı alanına hatta daha fazlasına ulaşmayı hedefliyoruz. Proje kapsamında arkeoloji, sanat tarihi, epigrafi, eski çağ tarihi ve restoratör branşlarından 120 uzman personel ve 350 işçinin de kazı çalışmalarında istihdam edilmesini planlıyoruz.”

20 ANTİK KENT

Projeyle tüm yıl boyunca kazı faaliyetlerinin sürdürüleceği antik kentler ve ören yerleri şunlar:

Antalya’da Patara, Side ve Olympos; Burdur’da Kibyra; Denizli’de Laodikeia ve Tripolis; İzmir’de Teos; Isparta’da Pisidia Antiokheia; Çanakkale’de Parion, Assos, Trio; Gaziantep’te Zeugma; Mersin’de Anemurium; Muğla’da Euromos, Stratonikeia Lagina ve Knidos antik kentleri; Diyarbakır’da Zerzevan Kalesi; Mersin’de Silifke Kalesi; Muğla’da Beçin Kalesi; Şanlıurfa’da Harran örenyeri.

BAKMADAN GEÇME!