“Girişimcilik kolay değil ama çok önemli.”

Güncelleme Tarihi:

“Girişimcilik kolay değil ama çok önemli.”
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 16, 2017 10:25

Bu hafta girişimcilik hikayesi göz kamaştıran, kısıtlı imkanlardan kendi dünyasını yaratabilmiş, tarifebilir.com’un kurucusu genç girişimci Serkan Türkoğlu ile güzel bir sohbet gerçekleştirdik.

Haberin Devamı

Biraz seni tanıyalım ve elbette en önemlisi girişimcilik hikâyenin nasıl başladığını, geliştiğini soralım?

Ankara’da kısıtlı imkanları olan yoksul bir ailede doğdum ve aile şartlarımız gereği üniversite eğitimime kadar on iki farklı okul değiştirmek zorunda kaldım. Sürekli yeni çevrelere uyum sağlamam gerektiği için insanlarla kolay iletişim kurabilmeyi öğrendim. Benim girişimcilik hikayem üniversitede beni heyecanlandırmayan bir işi yapmak üzere olduğumu farketmemle başladı. Ardından üniversite eğitimime ara verdim ve girişimcililik serüvenim başlamış oldu. Arayışım sırasında önce girişimciliği sonra kendimi keşfetme imkânı buldum. Eğer girişimcilikle tanışmasaydım kendimi ifade edemeden kalabalıklar içinde kaybolup gidecektim. Bu kişisel farkındalık süreci girişimcilikle paralel ilerledi, kendimi geliştirebildiğim ölçüde başarılı oldum, geliştiremediğim ölçüde bir sürü hata yaptım. Üniversiteye ara verdikten sonraki öğrenme sürecimde katılabildiğim her program ve eğitime katılmaya çalıştım. Girişimcilik Vakfı’nın ilk fellowlarından oldum, bu program sayesinde ilham aldığım insanlardan doğrudan öğrenme fırsatı buldum. Ardından Endeavor Casecampus, Microsoft MSP gibi programlara katıldım. GE, Samsung, Garanti Bankası, Allianz gibi kurumlarda kurum içi projelerde görev aldım. Okula ara vermemle başlayan beş senelik öğrenme sürecim üç başarılı şirket olarak meyve verdi. Kurduğumuz şirketlerden ortaya çıkan ürünlerle Tübitak, Odtü YFYI, Sanayi Bakanlığı gibi kurumlardan çeşitli ödüller ve hibe destekleri almaya hak kazandık. Tarifebilir Bilgi Teknolojileri kullanıcı alışkanlıklarını kökünden değiştiren şirketlerden biri. GSM abonelerinin beş yüze yakın tarife arasından kendilerine en uygun tarifeyi bulmasının oldukça karmaşık ve zaman alan bir süreç olduğunu fark ettik. Herkesin kolayca kullanabileceği, tüm GSM operatörlerinin farklı segmentlere yönelik sundukları tarifeleri bir arada bulabileceği bir platform oluşturmaya karar verdik. Doğru tarifeyi bulduktan sonra da kullanıcıların bayiiye gitmeden numara taşıma işlemlerini kolayca tamamlamalarını sağlayarak bu alanda farklılaşmayı hedefledik. Kısacası çok karmaşık ve yorucu süreçleri olan GSM tarifesi seçme ve değiştirme islemlerini basitleştirip dijital dünyaya entegre ettik.Tarifebilir.com  aracılığıyla üç adımda 500’ün üzerinde GSM tarifesi arasından size en uygun olanını bulabiliyorsunuz ve biz numaranız değişmeden hattınızın evinize kadar gelmesine aracılık ediyoruz. Geçtiğimiz yıldan beri 35.000 tarife değişikliğine aracılık ettik.

Haberin Devamı


Aslında tarife şeklinde düzenlenmiş ödeme planları birçok alanda kullanılıyor. Tarifebilir.com’da internet ve GSM üzerine yoğunlaşmışsınız. Projeyi daha geliştirip çeşitlendirmek mümkün mü?

Haberin Devamı

GSM sektörüne odaklanmamızın sebebi Türkiye’de bu sürecin henüz dijitalleşmemiş olması ve bu alanda bir fırsat görmemizdi. Yurtdışında gelişmiş pazarlara baktığımızda bu işlemlerin birçok karşılaştırma platformu üzerinden, internetten alışveriş yapar gibi hattınızın evine kargolandığı bir süreçle 100% online olarak yapılabildiğini görüyoruz. Turkiye’de henüz regülatif zorunluluklar nedeniyle numara taşıma işleminde kullanıcıların ıslak imzalarının olduğu sözleşmeler gerekiyor. Mevcut regülasyon çerçevesinde online basvuru sahiplerinin adreslerine gidip sözleşme imzalanmasına aracılık ederek yaklaşık bir senedir numara taşıma işlemlerinin dijitalleşmesine öncülük ediyoruz. 2017 itibariyle ise fiber ve ADSL ev internet tarifelerini de platformumuz aracılığıyla yayına aldık ve yatayda genişleme sürecimiz başlamış oldu. 2017’nin ikinci çeyreği içerisinde elektrik tarifelerini de platformumuza taşıyıp tarife değişikliği alanında akla gelen ilk platform olmak istiyoruz. Finansal teknolojiler alanına girip girmemek konusunda ise uzun süredir bazı ön çalışmalar yapıyoruz. Eğer finansal teknolojilere girersek bu girişimimiz, Tarifebilir’in dışında bir marka konumlandırması ile olacak. Tarifebilir içerisinde tarife değişikliği alanında yer alan gsm, internet ve elektrik tarifeleri yer almaya devam edecek.

 

Haberin Devamı

Özellikle öğrenciler için her alanda olduğu gibi internet ve GSM ücretlerinde hesaplılık önemli. Uygulamanızı en çok kimler kullanıyor, hedef kitleniz kimler?

Tarifebilir için ilk personamız kendilerine en uygun tarifeyi bulamayan öğrencilerdi. Çünkü bir startup’a başlarken var olan sorunu en çok hisseden gruba odaklanmanız gerekiyor. Bu nedenle kullandıkları tarifelerin kendi bütçelerine ve alışkanlıklarına uymadığını belirten öğrenci gruplarını hedef alan çalışmalar yaptık. Buradan yola çıkarak ürünümüzü tüm bireysel kullanıcıların faydalanabileceği bir platform haline dönüştürdük. Bugün Tarifebilir.com  üzerinden kamululara özel, esnaflara özel, çiftçilere özel, emeklilere özel tarifelere ulaşmak çok kolay. Bizim amacımız kullanıcılara en ucuz tarifeyi göstermek değil, kullanıcıların da talebi doğrudan bu değil aslında. Biz GSM kullanıcılarının ihtiyaçlarına en uygun tarifeyi bulmalarına yardımcı oluyoruz. Bu ihtiyaçlar her segmente göre değişiyor, gençler bol internet ararken, bazı kullanıcılar aramalarını alışveriş indirimi olan tarifeleri, yurtdışında kullanım avantajı olan tarifeleri filtreleyerek yapıyor. Şu anda Türkiye’nin her bölgesinden, her yaş ve segmentten numara taşıma talepleri alıyoruz.

Haberin Devamı


Girişimcilik zaten zorken bu kadar genç yaşta böyle bir zorluğun altına girmek daha da şaşırtıcı. Birçok genç de maaşlı iştense kendi işinin patronu olma hayali kuruyor. Onlara ne önerirsin? Kolay mı bu işler?

Eğer maaşlı bir işte çalışıyor olsaydım belli büyüklüğü olan bir hizmet üretim sürecine katkı sağlayacaktım ancak şu anda pazara yeni bir ürün ve hizmet sunuyorum. Benimle birlikte çalışan bir ekibe istihdam sağlamış oluyorum. Toplam ekonomi için küçük fakat kendi adıma büyük bir katkı sağlamış oluyorum. Unutmayalım ki girişimcilik, yıllardır eleştirilen vahşi kapitalizm düzeni yerine 40’lı yaşlarda biz insanoğlunu Mars’a götürme hayalleri kuran servetinin %99’unu vakıflara bağışlayan yeni bir zengin sınıf doğurdu. Politik ve siyasal açıdan en sıkıntılı dönemlerinden birini yaşayan dünya milletleri için girişimcilik hayati bir önem taşıyor. Girişimcilikle, “Bir sonraki ay elektrik faturasını nasıl ödeyeceğim” telaşını yaşamayı, çok çalışmazsanız hayatta kalamayacağınız gerçeğini hissetmeyi ve aynı zamanda ortaya çıkardığınız bir ürünün meyvelerini toplamanın hazzını bir arada yaşıyorsunuz. Bu mentalite ile hayata devam edebildiğinizde artık ateşle bilenmiş oluyor ve çevrenizdeki birçok sorunun aslında çok da büyük sorunlar olmadığını fark ediyorsunuz. Girişimcilik kolay değil ama çok önemli. En önemli öneri hiç beklemeden bir fikri ürün veya hizmete dönüştürme sürecini deneyimlesinler, gerisi gelecektir.

Haberin Devamı

Girişimcilik hikayesini dinlediğimiz pek çok kişinin yeni projeleri de daima planlamaya devam ettiklerini görüyoruz. Var mı senin böyle yeni fikirlerin?

Yeni bir startup yerine tarifebilir.com ile yarattığımız değeri arttırmaya yönelik yine tarifebilir.com  bünyesinde olan bazı ürünler geliştirmeye odaklandık. Numara taşıma sürecini dijital hale getirdikten sonra operatör ve tedarikçiler için bir SaaS platform geliştirdik. GSM operatörleri bu platform sayesinde piyasadaki tüm tarifeleri kullanıcılara sunduğumuzdan daha farklı, daha detaylı, iç süreçlerinde kullanabilecekleri, analizler yapmaya elverişli bir şekilde görüp kullanabiliyorlar. Bu platformumuz şimdiden bir GMS operatörü tarafından kullanılmaya başlandı. İlerleyen dönemde SaaS platformumuzu tüm operatör ve tedarikçilere ulaştırmayı ve globale açmayı planlıyoruz. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!