Son dört yılın zirvesinde

Güncelleme Tarihi:

Son dört yılın zirvesinde
Oluşturulma Tarihi: Haziran 26, 2015 18:21

Türkiye İnsan Yönetimi Derneği (PERYÖN), Bilgi Yönetimi Platformu ve Towers Watson, 2014’te şirketlerdeki işe alımlar ve işten çıkarmalar üzerine bir anket çalışması yaptı. Buna göre, 2014’te işe alım ve işten ayrılma nedeniyle son dört yılın en yüksek çalışan devir oranlarına ulaşıldığı tespit edildi.

Haberin Devamı

TÜİK verilerine göre 2014’te işsizlik oranı bir önceki yıla göre 0,2 puan artarak yüzde 9,9 olurken 2014 İşgücü Araştırması sonuçlarına göre Türkiye’de toplam çalışan sayısı 25.933.000 kişiye ulaştı. Bu duruma paralel olarak özel sektörde çalışan hareketi de hızlandı. Farklı sektör ve büyüklüklerde 82 şirketin katılımıyla gerçekleştirilen “2014 Yılı Çalışan Devir Oranı” anketine göre işe alımların yarattığı devir oranında yüzde 32 ile son 4 yılın en yüksek rakamına ulaşıldı. Diğer bir deyişle şirketlerde çalışan her 100 kişiden 32’sini işe yeni alınanlar oluşturdu. Buna karşılık askerlik, emeklilik, iş akdinin feshi ve istifa gibi tüm sebepler dahil, işten çıkışların yarattığı devir oranı son dört yılın en yüksek rakamı olan yüzde 21’e ulaştı. İstifa ederek, kendi isteğiyle işten ayrılanların oranı ise yüzde 11 oldu.

Nitelikli işgücü açığı artıyor
Sonuçları değerlendiren PERYÖN Başkanı Sevilay Pezek Yangın, Türkiye’de toplam çalışan ve işgücüne katılan sayısının artmasına karşın özel sektörün nitelikli işgücü bulmakta her geçen yıl daha da zorlandığını belirtti. Yangın, bunun nedenlerini Türkiye ve tüm dünyada yaşanan mesleki eğitimin ve eğitim kalitesinin yetersiz olması, özel sektörün istediği iş gücü nitelikleriyle iş arayanların niteliklerinin örtüşmemesi, teknoloji ve pazardaki değişimlerin hızlı olması ve bu değişimi yönetebilecek potansiyele sahip insanların yeterli olmaması gibi sorunlarla sıraladı.

Hareketlilik artacak
“Yüksek potansiyelli çalışanlar, kendi kariyerlerini kendileri yönetiyorlar, değer görmedikleri, kariyer fırsatları bulamadıkları, kendilerini aşmalarını sağlayacak görevler olmadığı takdirde ayrılmaktan kaçınmıyorlar” diyen Yangın, yabancı dil bilen, yurtdışında eğitim almış ya da deneyim sahibi, nitelikli çalışanların yurtdışında da görev almaya başladıklarını belirtti. Yangın, bu hareketliliğin artacağını öngördüklerini söyledi.

En yüksek işe alım perakende sektöründe
Araştırma sonuçlarına göre 2014’te en fazla işe alım ortalama yüzde 64 oranıyla perakende sektöründe gerçekleşti. Perakende sektörünü sırasıyla medya (yüzde 62) ve finansal hizmetler (yüzde 50) sektörleri takip etti. Toplam çalışan sayısında en büyük artış yüzde 58 ile medya sektöründe yaşandı. Medya sektörünü sırasıyla perakende (yüzde 28) ve finansal hizmetler (yüzde 25) takip etti. 2014’te gerçekleştirilen işe alımların yüzde 9’unu yönetim kadrolarına yapılan yeni alımlar oluşturdu. Ortalamada en yüksek yönetici işe alımı gerçekleştiren sektörler enerji (yüzde 38) ve medya (yüzde 30) oldu.

2014’te tüm nedenler dahil işten ayrılmaların yarattığı çalışan devir oranı sıralamasında yüzde 44 ile tekstil sektörü ilk sırada yer aldı. İstifa ederek işten ayrılanların yarattığı çalışan devir oranıysa tüm şirketlerde ortalama yüzde 11 oldu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!