88 ülkeye yönetici ihrac ediyoruz

Güncelleme Tarihi:

88 ülkeye yönetici ihrac ediyoruz
Oluşturulma Tarihi: Aralık 12, 2015 15:08

Bünyesinde Bosch, Siemens, Gaggenau ve Profilo markalarını bulunduran BSH Ev Aletleri Sanayi ve Ticaret AŞ, 2014 Kasım’ında Afrika, Orta Doğu, Orta Asya, Rusya, Beyaz Rusya ve Ukrayna’yı da içine alan 88 ülkenin sorumluluğunu aldı. Bölgenin İK’dan Sorumlu Başkan Yardımcısı Ahmet Aksoy, 88 ülkeye hem yönetici hem de İK sistemleri ihraç ettiklerini söylüyor.

Haberin Devamı

Neden 88 ülkenin sorumluluğu Türkiye verildi?
BSH, Türkiye’de 1992’de kuruldu, bugüne kadar 1 milyar euro’ya yakın yatırım yapıldı, 6 fabrika kuruldu. Türk ve Alman yöneticiler bu şirketi Ortadoğu’da çok iyi bir yere getirdiler. Gelişen pazarlardaki becerileri nedeniyle Türkiye’ye 88 ülkenin sorumluluğu verildi, 1.6 milyar euro’luk bir cironun olduğu ama 5 yıl içinde 3.4 milyar Euro’ya çıkması istenilen kocaman bir organizasyonun genel müdürlüğünü bize verdiler. Bana da dediler ki sen de bu bölgeden sorumlu İK başkan yardımcısısın.

Bölgede kaç çalışan var?
8 bin kişi.

Nasıl bir coğrafya burası?
Burası krizlerin, terörün, sorunların olduğu ama gerçekten gelişmeye hazır, çok büyeyecek bir yer. Yeni pazarlarda ilk hedefimiz Mısır, Nijerya ve Kenya’da üretim tesisleri, fabrikalar kurmak. O nedenle Türk üniversitelerle iletişime geçtik, Afrika’dan gelip burada okuyan çocuklara ulaşıp, onları yetiştireceğiz.

Tehlikeli yerler buralar, expatlar kaçırılabiliyor, o yüzden bu çocukları burada yetiştirip orada görevlendireceğiz, oranın yerlileri sonuçta.

Türk yöneticiler atamaya başladınız mı bölgeye?
Bu dönemde Dubai’ye Türkiye’den bir CEO, St Petersburg’a genel müdür, Moskova’ya IT Direktörü, Kazakistan’a CEO atadık. Mısır ve İran’a da 2016 içinde birer yönetici atanacak.

Buna ek olarak 40’dan fazla teknik, pazarlama, satış sonrası servis ve destek rollerde hem profesyonel hem yönetici pozisyonlarında 2015 içerisinde rotasyon yaptık. 2016’da da devam edecek.

Ayrıca bu ülkelere İK uygulamalarımızı ihraç ediyoruz şu an.

Neler ihraç edildi?
Yetenek yönetimi programımızı Rusya’ya, Dubai’ye ve Ukrayna’ya ihraç ettik. Ücret ve iş değerleme sistemlerini götürdük, bizim buradan İK’cılar gitti, ücret uzmanlığı ve kademe uzmanlığı götürdük, tüm organizasyonun işlerini değerlendirdik. Hedefimiz bölgesel yetenek yönetimi kurmak. İnsanların kariyerlerini sadece o ülkede düşünmemesi lazım, Dubai’de de çalışabilirsiniz, İstanbul’da.

Türkler ne kadar istekli yurtdışı görevlere?
Türk mühendisler, çalışanlar rotasyona çok açıklar ve yurtdışında çalışmak istiyorlar ama yurtdışı deyince herkesin aklına Paris, Roma, Londra geliyor. Ama buralara yönetici olarak gitmek için biraz daha zamana ihtiyaç var, ben diyorum ki biraz daha ülkemizin doğusuna gidip, buralardaki gelişen pazarlarda görev alırsak, diğer tarafa daha kolay geçeriz. Gençlik çok hevesli, özelikle yeni nesil Afrika’ya çok meraklı. Çin bizden çok üst düzey yönetici alıyor.

2009’dan beri Türkiye buzdolabında Ar-Ge merkezi. Sadece soğutucuda 150 Ar-Ge mühendisimiz çalışıyor, 30 kişi daha alacağız.

Hedef nedir?
Hedef pazarı 1.6 euro’dan, 2020’de 3.4 milyar euroya çıkarmak. Bizim işimiz şu anda Afrika pazarını geliştirmek, Kenya, Nijerya ve Mısır’da hat üretim tesisi kurmak ilk hedefimiz. Mısır ve Nijerya’ya fırın ve buzdolabı üretimi ile, İran’a ise çamaşır makinası ve fırınla gireceğiz.

BİZDE YARATICILIK ÇOK
2016 rotasyanların bol olduğu bir yıl olacak sizin için?
Evet zaten kariyer de bu demek. Rotasyon imkanı çok fazla, 2 yıldır yeni organizasyona geçişle içeride bir headhunter (beyin avcısı) gibi çalışıyoruz zaten. Türkler proje yöneticiliğinde çok geliştiler. İkna becerileri çok gelişti, o yüzden bu beceriler arttıkça bizim pazarımıza ilgi çok artacak. Kuzey toplumlarında analiz ve sentez var ya, o kafa yaratıcılığı öldürüyor. Bizde yaratıcılık çok fazla.

O yüzden Ar-Ge merkezleri buraya gelmeye başladı. Türk mühendislerine çok ilgi duyuluyor. Eğitimli, yabacı dil bilen çok insan var Türkiye’de bu nedenle ciddi yatırım çekiyor.

Haberin Devamı

BİZDE ÇALIŞMAK KIZ ALMA SEBEBİ
◊Bu yıl 350’nin üzerinde beyaz yakalıyı, 1.000 civarında da mavi yakalıyı işe alan BSH’ın Türkiye’deki çalışan sayısı 6.600. Bu kişilerin 4.000’i mavi yaka, 2.500’ü beyaz yaka. 2016’da 450 beyaz yakalı daha işe alınacak. Ahmet Aksoy, “Çerkezköy’de bizde çalışmak kız alma sebebi. Biz öğrencileri alıp yetiştiren bir şirketiz. Osmanlı gibi içeriden yetiştiriyoruz” diyor.

Haberin Devamı

Çeşitliliği yaşıyoruz
Çalışma kültürleri nasıl farklılıklar gösteriyor?
Mesela Mısır’da bir şirket kurduğunuzda 1 yabancı getirirseniz 9 tane lokal almanız gerek. Nijerya’da insanların yemek pişirme ve çamaşır yıkamada farklı alışkanlıkları var. O nedenle o kültürden gelmiş, burada okumuş birisini alırsak çok işimize yaracak. Mesela Kazakistan’da bir CV gelir size 4 sayfadır, 6 ayda bir şirket değiştirirler.

Mesela Ruslar çok soru sorarlar, Dubaililer daha rahatlar. Bu çeşitliliği yönetmek değil, çeşitliliği yaşamak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!