15 kadının ‘Zeytin’i

Güncelleme Tarihi:

15 kadının ‘Zeytin’i
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 26, 2018 00:00

Zeytin, İzmir’in en özel restoranlarından biri. Arkasında 15 kadının emeği var. Tamamıyla bir aile, anne, baba, teyze, hala dayanışması olarak kurulan Zeytin’de Ege lezzetleri sunuluyor. Zeytin geçen yıl yanına İzmirli iş insanlarını da alarak büyüdü. Her öğlen bin kişiye tencere yemekleri sunulan bir restoran oldu.

Haberin Devamı

15 kadının ‘Zeytin’i
Evlerinde pişirdikleri yemekleri eş ve dostlarınca çok beğenilen 15 ev hanımının biraraya gelerek yemek hazırladığı bir mutfak Zeytin. Kurucusu Yiğit Bahçeli, ailesinde harika yemek yapan ancak çalışmayan ev kadını olan kadınları toplayıp, “Ben restoran açacağım ancak sizin yaptığınız lezzette tamamen ev yemekleri yapmak istiyorum” demiş bundan yıllar önce. İşi gücü bırakıp bu fikre odaklanmış. Ve Zeytin’in ilk restoranı İzmir Buca’da açılmış. İlk başlarda aile fertlerini ikna etmekte zorlansa da, kısa zamanda aile yemeklerinin lezzeti herkesi bir mıknatıs gibi çekmiş.

Buca’daki küçücük restoranda başlayan serüven geçen yıl İzmirli iş insanlarının da desteğini alarak Ege Lezzet Atölyesi’nin bir parçası oldu. İzmirli iş adamlarının biraraya gelerek hayata geçirdiği Mistral projesinin içinde Zeytin Restoranı da açıldı.

Hala, teyze, annelerden oluşan bir ekip Zeytin’de her şeyi yapıyor. Teyze Hürmüz Bölet, hala Necla Yamoz, anne Arife Bahçeli hep mutfakta. Hepsi Zeytin logolu kıyafetleri eşliğinde yemeklerin başında servisi yönetiyorlar. Yemeklerle ilgili bilgileri ilk ağızdan alabiliyorsunuz. Tüm yemeklerde Ege zeytinyağları kullanılıyor. Tüm sebzeler Ödemiş, Kemalpaşa gibi İzmir ve çevresindeki kasaba ve köylerden temin ediliyor. Daha çok kadın üreticilerden ürün almaya özen gösteriliyor. Yiğit Bahçeli’nin eşi Ebru Bahçeli alımları yönetiyor.

HER YEMEK EV TENCERESİNDE PİŞİYOR
Ve öğlen servisinde bin kişiye hizmet veren restoranda tüm yemekler 15 kişilik ev yemeği tencerelerinde pişiriliyor. Çünkü Zeytin tamamen ev yemeği lezzetine, anne yemeği konseptine odaklanmış bir restoran çizgisinden asla çıkmak istemiyor. Sohbetimizde işin sırrı olarak ilk söylenen sözler de şöyle oluyor: “Evde ne yapıyorsak onu yapıyoruz. Asla tat artırıcı hazır malzemeler kullanmıyoruz. Her şey taptaze geliyor ve hızla hazırlanıyor. Kemik suyunu kendimiz yapıyoruz. Limonatalarını kendimiz hazırlıyoruz. Mevsimine göre tarlada ne varsa bu restoranda da o oluyor”

Egenin müthiş otları, lezzetleri, bazıları unutulmuş anneanne tarifleri Zeytin’de hayata geçiyor. Suyun öte yanından gelen ezzetler, Boşnak yemekleri de Zeytin’in menüsünde hemen dikkat çekiyor. Serçe parmağı boyutundaki vişneli sarmalar, ot kavurma, enginar yemekleri, kabaklı börek, patlıcanlı börek, köz patlıcan çorbası, yeşil domatesli bastı, terbiyeli kuzu, sakızlı muhallebi, kalburabastı gibi lezzetler ön plana çıkıyor Zeytin’de. Zeytin’de kadın aşçılar evlerinde çocuklarına ve torunlarına ne pişiriyorlarsa onu yapıyorlar. Ve yalnızca öğle servisinde çalışıyorlar.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!