Hayatımda ilk kez donmuş şelalere tırmandım, unutulmazdı

Güncelleme Tarihi:

Hayatımda ilk kez donmuş şelalere tırmandım, unutulmazdı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 09, 2012 06:40

İstanbul’da yaşayan inşaat mühendisi Mustafa İspir Gürbüz, doğa sporlarının yanı sıra seyahat etmeyi seviyor. 2005-2011 arasında ABD’nin Colorado Eyaleti’nde yaşadı. Buz parkıyla ünlü küçük dağ kasabası Ouray’e iki kez gitti. Buranın doğal güzelliklerini keşfetmenin yanı sıra donmuş şelalelerine çıktı. Gürbüz, “Buz tırmanışı zor değil, herkes yapabilir” diyor.

Haberin Devamı

     

Hayatımda ilk kez donmuş şelalere tırmandım, unutulmazdı
        

                     KISA HABERLER

Bey Mahallesi’nin mücevherleri gün ışığına çıkıyor
“Kendini koruyan kentler” zincirinin bir halkası Gaziantep. Kale ve çarşısından öte, kalabalık caddelerden sıyrılıp Tepebaşı, Eblehan, Kozanlı, Bey mahallesinin ara sokaklarına daldığınızda gerçek keşif başlıyor. Tarihi Kentler Birliği’nden “Koruma Büyük Ödülü” dahil üç ödül kazanan Bey Mahallesi’nde sizi bekleyen tam 200 sivil mimari örneği var. Bunlardan Metin Sözen Kültür Evi, 14 Ocak’ta açılıyor.

Antarktika denizlerinde beş gün
“Beyaz Kıta” Antarktika’nın anakarasında dünyanın en soğuk iklim koşulları yaşanmaktaysa da, Güney Amerika’ya doğru uzanan Antarktika Yarımadası’nda ve devamındaki Güney Shetland Takımadaları’nda iklim yumuşuyor. En azından gezilebilir hale geliyor. Antarktika’ya düzenlenen turlar genellikle Arjantin’in en güneyindeki Ushuaia’dan başlıyor. Kent, yedinci kıtaya bin kilometre uzaklıkta. Diğer en yakın liman Şili’nin Punta Arenas ise 1188 kilometre uzaklıkta. Ushuaia’dan bindiğimiz Şili bandralı Ocean Nova’nın 60 yolcusundan çoğu Ruslar. Programa göre önce dünyanın en güneyindeki kent Puerto Williams’a uğrayacağız. İki günlük deniz yolculuğuyla Drake Boğazı’nı geçeceğiz. Daha sonra iki adada karaya çıkıp kutup canlılarıyla tanışacağız, beşinci gün diğer adadaki Şili üssünden uçakla Puna Arenas’a gidip Antarktika’dan ayrılacağız.

Haberin Devamı

Mustafa İspir Gürbüz (28), VİRAMER Mühendislik ve İnşaat Şirketi’nin kurucu ortağı. 2005-2011 yılları arasında ABD’de ikamet etti. 2011 Ağustosu’nda Türkiye’ye döndü, İstanbul’a yerleşti. Gürbüz, doğa sporları ve yelkencilikle ilgileniyor, aynı zamanda lisanslı dalgıç. Bunun yanı sıra sık sık seyahat etmekten hoşlandığını anlatıyor: “Yaz-kış demeden gezerim. Seyahatin özellikle yol kısmını çok severim.”
Daha önce nerelere seyahat ettiğini şöyle anlatıyor: “Türkiye’de Ege, Akdeniz ve Batı Karadeniz kıyılarını çok gezdim ayrıca Güneydoğu Anadolu bölgesi ve İç Anadolu’nun çeşitli yerlerine gittim. Amerika’da yaşarken de California, Florida gibi eyaletler, New York, Chicago gibi şehirler dahil pek çok yere gittim ayrıca Meksika’ya seyahat ettim.”

Haberin Devamı

Ouray’e (Yurey okunuyor) Ocak 2009 ve 2010 Şubatı’nda iki kez beşer günlük tatil yaptı. “Yüksek dağların eteğinde kurulmuş küçük bir kasaba. Geçmişte altın madenleri nedeniyle popülermiş. Altın azalınca doğal güzellikleri ön plana çıkmış. Doğa sporlarının popülerleşmesiyle önemli bir turizm bölgesi olmuş. Yaz mevsiminde dağ yürüyüşü, rafting gibi aktiviteler, kışın kayak ve buz tırmanışı kasabaya çok uzaklardan turist çekiyor.”

GÜNDÜZ SPOR GECE EĞLENCE

Ouray’de kış mevsiminde yapılabilecekleri anlatan Gürbüz, “Burası dağlık bölgede, oldukça soğuk ve karlı olduğu için kayak tabii ki en çok tercih edilen etkinlik. Ayrıca dünyanın sayılı buz tırmanışı parklarından biri burada. Bazıları doğal, bazıları yapay şelalelerin soğuktan donmasıyla yüzlerce parkur oluşuyor. Buz tırmanışı ne kadar ekstrem bir spor gibi görünse de burada çocuklar bile yapıyor, ortaya ilginç görüntüler çıkıyor. Buz tırmanışı yapmak için hiçbir deneyim ve malzemenizin olması gerekmiyor. Ama tabii ki kurallara uymak çok önemli. Her şeyi kiralayabiliyorsunuz. Buz kazmaları ve çivili botlar günlüğü 15-20 dolardan kiralanabiliyor. Yeni başlayanlar için olduğu gibi profesyonel dağcılar için de tırmanılacak emniyetli parkular var. Bu tip sporlarla aranız yoksa bile donmuş şelaleleri ve rengarenk giyimli tırmanışçıları izlemek ayrı bir keyif. İzleyiciler için balkonlar, köprüler inşa edimiş. İlk kez burada buza tırmandım. Buz kazması kullanmayı öğrenmek ve kendimi donmuş bir şelalenin üzerinde bulmak hiç unutmayacağım bir deneyim oldu.”

Haberin Devamı

Peki böyle bir kasabanın gece hayatı var mı? “Evet, hem de çok renkli” diyor Gürbüz ve şöyle anlatıyor: “Çoğunlukla gençlerin oluşturduğu turistler gündüz ne kadar yorulduklarına aldırmadan geceleri barları ve restoranları dolduruyor. Özellikle hafta sonları hemen her yerde konser ve eğlence var.”
Yemeklerin tipik Amerikan tarzında olduğunu söylüyor: “Sıcak çikolata enfes, özellikle o soğukta ve yorgunluğun üzerine iyi gidiyor.”

Konaklama seçeneklerine gelince; “Genelde turistler otel ve motelleri tercih ediyor. Biz 5-6 kişilik gruplar olarak gittiğimiz için 2-3 odalı kabinlerde konaklamayı uygun bulduk. Yemeklerimizi kendimiz yaptık” diyor. Motellerin geceliği 40-50 dolar civarı. Lüks oteller de mevcut... Gürbüz, gitmek isteyenlere şu önerilerde bulunuyor: “Sıcaklık çok düşük olduğu için hazırlıklı olmak gerekiyor. Buz tırmanışı yapmak isteyenlerin deneyimleri yoksa bir rehber firmayla anlaşmaları da çok önemli. Aksi halde bu spor tehlikeli sonuçlar doğrurabilir.”

Haberin Devamı

BUZ PARKI GÖRÜLMELİ

Ouray kasabasının hemen yanındaki Uncompahgre Nehri’nin oluşturduğu vadi tamamen gönüllülerin çalışmalarıyla Ouray Ice Park olarak düzenlenmiş. Girişin ücretsiz olduğu parka döşenen boru sistemi sayesinde 200’ün üzerinde yapay şelale oluşturulmuş. Akşamları hava kararırken açılan sular geceleri zaman zaman - 25 derecelere kadar düşen soğuğun etkisiyle donup, bütün gün buz kazmaları ve çivili botların etkisiyle zarar gören şelaleleri yeniden besliyor. Sarp yamaçlardan düşen şelaleler dimdik olduklarından yalnızca deneyimli tırmanışçılara hitap ederken, çeşitli basamaklardan akarak dökülen şelaleler ise ilk kez gidenlerin çok hoşuna gidiyor. Sırf çocuklar için hazırlanmış bölümler de mevcut.

Haberin Devamı

ESRA ERDOĞAN'IN YAZISININ TAMAMINI BURADAN OKUYABİLİRSİNİZ

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!