Yüzde 90'ı dönüyor

Güncelleme Tarihi:

Yüzde 90ı dönüyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 19, 2015 21:14

MİLLİ Eğitim Bakanlığı’nın (MEB), yurtdışında lisansüstü eğitim alan öğrencilere verdiği burs programı için ilan edilen 1500 kontenjana bu yıl 10 bin 661 öğrenci başvurdu. Program kapsamında yurtdışına giden öğrencilerin Türkiye’ye dönüş oranlarında da ciddi artış oldu. 2000’li yıllarda Türkiye’ye geri dönüş oranı yüzde 24’lerdeyken, bu oran son dönemde yüzde 90’lara yükseldi. Bu rakamlar beyin göçünün önlenmesi noktasında da büyük önem taşıyor.

Haberin Devamı

67 ÜLKEYE ÖĞRENCİ GÖNDERİLİYOR
MEB Yüksek Öğretim ve Yurtdışı Eğitim Genel Müdürü Semih Aktekin, eğitim muhabirleriyle yaptığı toplantıda, yurtdışına gidecek öğrenciler için burs sistemini anlattı. Aktekin, “Bakanlığın resmi burslu statüde yüksek lisans ve doktora öğrenimi için ayırdığı bütçe 10 yılda 13.6 kat artışla 315 milyon liraya çıktı. 67 ülkeye öğrenci gönderiyoruz. Bu ülkelerden bazıları ABD, Almanya, Arjantin, Avustralya, Azerbaycan, Birleşik Arap Emirlikleri, Bosna Hersek, Brezilya, Cezayir, Çin, Fas, Finlandiya, Fransa, Güney Afrika Cumhuriyeti ve Güney Kore” bilgisini verdi.

Devlet memuru olup burstan yararlanmak isteyen adaylar için daha önce geçerli olan istifa etme şartının kaldırıldığını söyleyen Aktekin, burs miktarlarının ülkelere göre değiştiğini belirterek, “ABD için 1.780 ABD Doları, İngiltere için 1.200 Sterlin, Kanada için 1.870 Kanada Doları, İran için 1.150 Euro, Almanya için 1.490 Euro, Rusya için 1.530 ABD Doları, Çin için 1.220 ABD Doları, Singapur için 1.340 ABD Doları, İsviçre için 3 bin 40 İsviçre Kronu, Japonya için 230 bin Japon Yeni aylık burs ödeniyor” dedi. ÖSYM’nin lisans programları tablosundaki 985 lisans alanının tarandığını açıklayan Aktekin şöyle devam etti:

Haberin Devamı


10 BİN 661 yurtdışı burs BAŞVURUSU
“Burs kontenjanlarına 416 farklı lisans alanından mezunların başvurabilmesi sağlandı. Bu yıl 511 lisansüstü öğrenim alanında 67 farklı ülkeye öğrenci gönderilecek. 1.500 kontenjan için 10 bin 661 başvuru geldi. Erzurum Atatürk Üniversitesi’nde İran çalışmaları, Rize Recep Tayyip Üniversitesi’nde Gürcistan araştırmaları, Trakya Üniversitesi’nde Balkan çalışmaları, Ankara’daki çeşitli üniversitelerde ise Japonya ve Afrika incelemeleri gibi bölgesel konularda uzmanlaşmış akademisyenler, bilimsel çalışmalar yapacak.”
Programla öğrencinin yurtdışında kaldığı süre boyunca yaptığı tüm harcamalar, Türkiye’ye geri dönmediğinde kendisinden tahsil ediliyor. (Gamze KOLCU/ANKARA)

Yüzde 90ı dönüyor

Haberin Devamı

ÖĞRETMENLER EBA’YA İÇERİK ÜRETECEK

MEB’nin 2012’de hayata geçirdiği Eğitim Bilişim Ağı (EBA) yenilendi. ‘Yeni EBA’, Sabancı Öğretmenevi’nde tanıtıldı. Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, artık öğretmenlerin de eğitim portalı EBA için içerik üreteceklerini belirterek şunları söyledi:
“EBA’nın ikinci versiyonuyla etkileşimli bir alan oluşturduk. Öğretmenlerimize nasıl içerik sağlayacaklarını da anlatıyoruz. 12 merkezde 13 stüdyo kuruyoruz. İçerik üretme tekniklerine dair eğitimler de veriyoruz. Bu, yeni icatlar çıkarmaya kışkırtan bir proje. Dünyanın en büyük eğitim portalı. Çok hızlı ilerliyoruz, kimse buna yetişemeyecek.”
Avcı, konuşmasını Turgut Uyar’ın “Üç kere üç dokuz eder, bilirsin. Birin karesi birdir. Karekökü de bilirsin” ifadelerinin yer aldığı ‘Sibernetik’ şiiriyle tamamladı.
Yeni EBA’da 7 milyon 959 bin 551 kayıtlı kullanıcı, 56 bin 477 görsel, 6 bin 317 haber, 1.929 e-kitap, 9 bin 301 video, 99 portal, 1.543 dergi, 3 bin 109 döküman ve 4 bin 395 ses kaydı bulunuyor.

Haberin Devamı

‘Takviye’ ücretsiz
Öte yandan, Avcı dün bir televizyon programında şubattaki atamalardan sonra öğretmenlere hizmetiçi eğitimle gidecekleri yörenin kültürünü tanıtacaklarını açıkladı. Okullardaki takviye kurslarıyla ilgili, “Ortaöğretime geçiş sınavlarını okul odaklı hale getirdik. Bunun için okullarımızda ücretsiz takviye kursları açtık. Öğrenci ve velilerden herhangi bir şey adı altında para alınması yasak” uyarısında bulundu.
(Esra ÜLKAR)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!